GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Tijd- en geldwinst worden vaak genoemd als belangrijkste voordelen van efficiënt samenwerken binnen organisaties. Dat zal ik absoluut beamen. Maar het doel van efficiënt samenwerken gaat eigenlijk nog een stap verder. Het draait om het grotere plaatje; om happy medewerkers die weten waar ze aan toe zijn en in zo min mogelijk stappen aan de juiste en benodigde (geo)informatie kunnen komen. De techniek in het algemeen en ArcGIS in het bijzonder helpen daarbij. In dit blog vertel ik over de voordelen van efficiënte onderlinge samenwerking en hoe techniek hierop aansluit.

Werken met kaarten geeft inzicht in complexe ruimtelijke situaties en de techniek om met kaarten te werken biedt steeds meer mogelijkheden. In de loop der jaren is de techniek steeds geavanceerder geworden, maar het gebruiksgemak is toegenomen. Je hoeft bijvoorbeeld geen GIS-specialist te zijn om met kaarten te werken. Ook beleidsmakers, informatiemanagers, marketeers – ja, wie niet eigenlijk – werken met locatiedata. Simpelweg, omdat het kan. Omdat we de techniek zo voor elkaar hebben dat iedereen ermee om kan gaan. Vergelijk het maar met computers. Tientallen jaren geleden was het ondenkbaar dat bij wijze van spreken je oma achter de PC zou zitten en online communiceerde met wie dan ook. Dat gebeurt nu volop. Misschien niet met de diepgang van een IT-specialist, maar wel met de benodigde basiskennis. Die stappen hebben we met z’n allen gemaakt. En maken we nog steeds.

Eenduidige informatievoorziening

Belangrijk is wel dat er eenduidige informatievoorziening is. Data komt het beste tot zijn recht als iedereen werkt met hetzelfde systeem. Ik kom al jaren bij heel veel organisaties over de vloer en dan kom ik situaties tegen dat er mensen op basis van eigen ervaringen systemen aanprijzen. Voor je het weet wordt er binnen een organisatie met vier verschillende systemen gewerkt. Dat kost juist meer tijd om de gewenste informatie boven tafel te krijgen. Daar worden mensen alleen maar chagrijnig van. En dat niet alleen, het werken met hetzelfde systeem kan soms zelfs van levensbelang zijn. Zelf heb ik een arbeidsverleden bij een waterschap. Dan is het bij een crisissituatie, zoals een dijkdoorbraak of bij hoog water, essentieel dat mensen binnen het waterschap dezelfde kaart hanteren om de precieze locatie te weten en over andere relevante informatie beschikken, om de problemen adequaat aan te pakken.

Dit dashboard toont informatie over de criminaliteit in verschillende gemeenten in Nederland, waarmee datagedreven beleid gevoerd kan worden.
Dit dashboard toont informatie over de criminaliteit in verschillende gemeenten in Nederland, waarmee datagedreven beleid gevoerd kan worden.

Silo’s doorbreken

Daarom is het ook zo belangrijk dat silo’s binnen organisaties doorbroken worden. Niemand heeft baat bij afdelingen die langs elkaar heen werken en hun eigen systemen en prioriteiten hebben. Organisaties hebben er juist baat bij als de volledige potentie van data wordt benut. Dan ontstaat er een compleet beeld en dat vergroot het inzicht en de efficiëntie. Hoe je die silo’s doorbreekt? Door ervoor te zorgen dat collega’s van verschillende afdelingen elkaar begrijpen, dat je weet welke behoeften er zijn en door het belang te onderstrepen van het werken met één systeem en dezelfde dataset. Dat komt de kwaliteit van de data ten goede. Waar je ook bent en met welk device je ook werkt. Op kantoor of in het veld. Medewerkers werken in dezelfde datalaag, hebben aan de hand van dashboards inzicht in een project en zien de voortgang. Sneller je antwoorden krijgen, is voor iedereen relevant. Ook hier werkt de techniek weer ondersteunend en die techniek is bovendien al beschikbaar.

Informatie eenvoudig delen

Dankzij de techniek van een online geografisch informatiesysteem, zoals ArcGIS Online, worden visualisaties inzichtelijk gemaakt, wordt informatie eenvoudig door collega’s gedeeld via dashboards en worden bovendien analyses begrijpelijk gemaakt voor iedereen. Het systeem is daarnaast altijd up-to-date. Dat scheelt in onderhoud en beheer. Organisaties worden op deze manier ontzorgd. Zo zie je maar. Het is en blijft mensenwerk, maar de techniek is absoluut onmisbaar bij efficiënt samenwerken.

Dit dashboard toont informatie over de laadpalen per wijk, waarmee door procesverantwoordelijken datagedreven beslissingen kunnen worden genomen over het plaatsen van laadpalen in een wijk.
Dit dashboard toont informatie over de laadpalen per wijk, waarmee door procesverantwoordelijken datagedreven beslissingen kunnen worden genomen over het plaatsen van laadpalen in een wijk.

Wilt u meer informatie over hoe één systeem uw organisatie verder helpt en hoe het onderlinge samenwerking bevordert? We denken graag met u mee! Neem contact op via onderstaande button om de mogelijkheden voor uw organisatie te verkennen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ga in gesprek.

Volgend Artikel

Voorgetrainde deep learning-modellen in ArcGIS

Lees dit artikel