Het toegankelijke Arcade, dat meer mogelijk maakt binnen ArcGIS Pro én heel snel werkt

Arcade is een groeiend onderdeel binnen het ArcGIS-platform, maar nog niet iedereen weet het goed te plaatsen. De expressietaal Arcade is al sinds 2017 beschikbaar. Het is een lichte eenvoudige expressietaal, die snel is in gebruik, eenvoudig om te leren en met als doel de visualisatie eenvoudig professioneel te creëren. In de vorige blog van collega Arjan van Zutphen kwam een aantal (visualisatie)mogelijkheden van Arcade in ArcGIS Online aan bod. Nu verleggen we onze focus van ArcGIS Online naar ArcGIS Pro.

Arcade is te vergelijken met een spreadsheet-berekening. Je neemt een waarde, daar gaat een expressie overheen en er komt een resultaat uit. We hebben sinds de introductie al meerdere mooie visualisaties gezien binnen het gehele ArcGIS-platform. Arcade is veelzijdig, daarom ga ik in deze blog in op hoe we Arcade in ArcGIS Pro kunnen inzetten om de gebruikte data te ‘verrijken / anders te gebruiken’ en consistent te houden.

De meeste GIS-gebruikers kennen het volgende scenario wel: in een feature class 2 staan kolommen (bijvoorbeeld straatnaam en huisnummer) en deze kolommen wil je samenvoegen om bijvoorbeeld te tonen in een label. In zo’n geval zijn we gewend om een extra veld op te nemen in de featureclass en deze te vullen via de fieldcalculator. Dankzij Arcade hoeft dit niet meer. Arcade kan, ter plekke, in het geheugen een veld aanmaken en vullen, zonder dat de data of het extra veld worden opgeslagen in de database.

Download de voorbeelden voor gebruik van Arcade in ArcGIS Pro

Volgend Artikel

Met imagery zie je meer, weet je meer en doe je meer

Lees dit artikel