Hoe boek ik mijn perfecte cloudoplossing?

Termen zoals cloudoplossingen, SaaS, PaaS en ‘Managed’ cloud services worden inmiddels veel gebruikt. We spreken regelmatig over werken ‘in de cloud’, maar wat houdt dat precies in? Wat betekenen die woorden en wat heeft het voor een effect op ons dagelijks werk? Onbewust werken we al veel met cloudoplossingen, toch zijn er essentiële verschillen. Wat zijn die verschillen en op basis van welke criteria besluit u hoe u de cloud in uw organisatie wil gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op deze overwegingen.

Cloud
Inmiddels wordt de term cloud te pas en te onpas gebruikt. De cloud is een verzamelwoord. Daarom praten we niet over de cloud, maar over cloudoplossingen. Deze oplossingen zijn voor iedereen beschikbaar, maar kunnen worden afgeschermd door inloggegevens. Doordat cloudoplossingen op verschillende manieren gebruikt worden zijn er nieuwe toepassingsmogelijkheden en afkortingen ontstaan: IaaS, SaaS, PaaS, etc. Het heeft ervoor gezorgd dat organisaties de flexibiliteit hebben om de juiste cloudoplossing(en) te kiezen die bij haar bedrijfsvoering past.

Het bestaat al langer dan we denken
Al in de jaren 90 waren er verschillende oplossingen waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt: webmail. De bekendste en meest gebruikte zijn Hotmail en Yahoo-mail. Eind jaren ‘90 boden Microsoft en Yahoo een oplossing aan om e-mails te versturen via een webpagina. Dit was al een cloudoplossing, of beter gezegd een SaaS-oplossing. SaaS staat voor Software-as-a-Service, waarbij in dit geval de software het webmail-programma is. Een ander bekend voorbeeld dat dichter bij ons vakgebied ligt, zijn routeberekeningen. Wie gebruikte vroeger (en nu nog steeds) niet de routeberekeningen van de ANWB. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van een dienst die een specifieke toepassing via het internet publiekelijk beschikbaar stelt.

Ongemerkt in de cloud
We werken al veel meer in de cloud zonder daar geheel bewust van te zijn. Virtueel vergaderen met behulp van software is vandaag de dag niet meer weg te denken. Denk hierbij aan cloudoplossingen, zoals: Microsoft Teams, Skype, Zoom, etc.. U heeft in het geval van Microsoft Teams een programma op uw werkplek geïnstalleerd, maar deze tool maakt gebruik van een onlineservice om de verbindingen tot stand te brengen. Ondanks dat u met een lokaal geïnstalleerd product werkt, maakt u gebruik van een SaaS-oplossing. Dit voorbeeld illustreert dat cloudoplossingen al veel meer geïntegreerd zijn in normale werkprocessen.

Backpacken of all-inclusive?
Termen van cloudoplossingen, zoals: IaaS, SaaS en Paas lichten we graag toe aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. Veel mensen herkennen de keuzes en afwegingen die komen kijken bij het zoeken van een vakantie. Kiest u ervoor om te backpacken door de wildernis, dan bent u op uzelf aangewezen of gaat uw voorkeur uit naar een all-inclusive resort? Uiteraard is er ook een heel scala aan opties daar tussenin. Bij het backpacken zult u alles zelf moeten organiseren, zoals elke avond een bijvoorbeeld slaapplek vinden. Terwijl u in een resort wordt ontzorgd, omdat alles voor u is geregeld.

Wilt u volledig ontzorgd worden zoals bij een all-inclusive vakantie, dan zijn er gelijkenissen met Software-as-a-Service, SaaS. Dit is software dat draait in een cloudomgeving waar de onderliggende machines constant worden onderhouden door een externe partij. Hier heeft u zelf geen invloed op de machines, maar bent u ook geen tijd kwijt aan onderhoud. Willen we het beheer in een cloudoplossing zelf regelen. Dan spreken we over Platform-as-a-Service (PaaS).

Tussen een all-inclusive en backpack vakantie liggen nog vele andere mogelijkheden die telkens de nuance rond ontzorging ergens anders leggen. Op dezelfde manier ligt er tussen SaaS en PaaS ook een breed scala aan mogelijkheden. Dit scala reikt tot aan maatwerk toe, daar ligt de kracht van de cloud. Ontzorgd worden op het niveau dat u zelf kunt bepalen. U bent bijvoorbeeld in staat om meerdere SaaS-oplossingen af te nemen en te combineren, maar u kunt ook denken aan een cloudoplossing waarbij software(toepassing) alleen voor uw bedrijf beschikbaar is.

Ontzorging
Wat zijn beweegredenen om gebruik te maken van een cloudoplossing? De belangrijkste reden is ontzorging. Zowel de software als de onderliggende infrastructuur dienen up-to-date te blijven. Niet elke organisatie heeft de capaciteit of het kennisniveau in huis om dit bij te houden. Daarom kan dit worden uitbesteed. Deze uitbesteding zorgt voor een betere focus op uw primaire werkproces.

Grote (IT-)organisaties, zoals Microsoft, Google en Amazon bieden cloudoplossingen aan. Door slimme technologieën zijn deze computers altijd up-to-date en wordt de performance constant gemonitord. Tegenwoordig kunt u ook aangeven dat de data binnen bepaalde landsgrenzen moet blijven.

We merken dat er organisaties zijn die de overstap naar de cloud nog een te grote stap vinden. Maar met voorbeelden zoals Office365 en Teams gebruiken we ongemerkt al veel meer cloudoplossingen dan gedacht hadden. Waarom zou u het platform van ArcGIS dan ook niet in de cloud gaan gebruiken?

Esri Nederland verzorgt in verschillende vormen cloudoplossingen. Van ‘Managed’ cloudservices tot aan een SaaS. Wilt u ook op het gebied van ArcGIS ontzorgd worden, ga dan in uw eigen organisatie na welke cloudoplossingen worden gebruikt en kijk of ArcGIS hier kan worden toegevoegd, zodat u nog flexibeler met ArcGIS aan de slag kan

In de volgende blog gaan we dieper in op de kracht van ArcGIS Online en ArcGIS Enterprise als cloudoplossingen en de mogelijkheden van ‘Managed’ cloudservices, want wie kijkt er niet uit naar een op maat gemaakte vakantie, afgestemd op uw wensen?

Volgend Artikel

De beste projectlocaties te vinden in ArcGIS

Lees dit artikel