Maak van ArcGIS een datagedreven samenwerkingsplatform

ArcGIS Geoplanner

Dinsdag 17 november organiseerde we een kick-off voor ArcGIS als datagedreven samenwerkingsplatform. GIS- en beleidsadviseurs van alle provincies kwamen moeiteloos digitaal samen. De grote belangstelling is terug te zien in de intensieve samenwerking tussen provincies en haar partners. De provincies staan voor complexe vraagstukken in onze leefomgeving. Voorbeelden van deze complexe vraagstukken zijn o.a. het realiseren van voldoende passende woningen; duurzame opwekking van energie; leefbaarheid van steden, dorpen en buitengebied; Binnen deze complexe vraagstukken groeit de noodzaak voor een transparante en datagedreven manier van samenwerken.

Met elkaar hebben we het volgende aangetoond:

“ArcGIS is een datagedreven samenwerkingsplatform voor een soepeler proces en betere besluitvorming”.

 

No alt text provided for this image

 

Via praktijkvoorbeelden bekeken we de vier eigenschappen van het datagedreven samenwerkingsplatform:

 

Beschikbaar stellen van data

Provincie Noord-Brabant heeft afgelopen maand een open data portaal gelanceerd. Hierin stelt de provincie gebiedsinformatie beschikbaar uit één betrouwbare bron. Ken Arts nam ons mee door deze aantrekkelijke en moderne website. Hij vertelde trots: “Het nieuwe portaal zorgt ervoor dat collega’s, burgers, bedrijven en medeoverheden onze gebiedsinformatie op één locatie kunnen vinden”. Kijk gerust zelf ook eens op kaarten.brabant.nl

Creëren van een gedeeld beeld

Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant toonde een indrukwekkende analyse voor de Regionale Energie Strategie (RES). Swen Waschk gaf aan dat zo’n analyse al snel een onoverzichtelijke kaart oplevert. Voortaan presenteert hij het resultaat liever vernieuwend in een ArcGIS Story Map. Hierdoor neemt hij de eindgebruiker aan de hand mee vanuit de data analyse richting de conclusies. Swen vertelt over de waarde: “De discussie gaat nu veel meer over de beleidskeuzes die gemaakt moeten worden, dan over de cirkeltjes op de kaart”.

 

Samenwerken aan opgaves

Provincie Utrecht en Provincie Zuid-Holland verkennen de inzet van ArcGIS voor het vernieuwen van de Planmonitor Wonen. Afgelopen week hebben deze provincies samen met Esri Nederland een innovatiesprint uitgevoerd. Jesper van loon toonde eenvoudig het resultaat via ArcGIS Hub. Gemeentes leveren via een intelligent formulier hun woningbouwplannen aan. Deze zijn direct voor de provincies beschikbaar om samen aan de woningbouwopgave te werken. Jesper benadrukt dat het resultaat van de innovatiesprint er veelbelovend uitziet, maar tegelijkertijd dat er nog vervolg onderzoek noodzakelijk is. Zie ook de presentatie van de Esri GIS Conferentie over de woningbouwopgave.

 

Afwegen van kansen en knelpunten

Bas Bijtelaar nam ons mee in een fictieve casus van de RES in Provincie Overijssel. Deze fictieve casus ging in op de locatie bepaling van windmolens. Bas ging in op het samen uitwerken en vergelijken van verschillende scenario’s. Met behulp van ArcGIS GeoPlanner voerde hij een omgevingsanalyse uit. Dit geeft hem direct inzicht in de effecten van een opgave. Bas sluit af: “Door het samen uitwerken van scenario’s is het afwegingsproces integraler en sneller”.

Daarna heeft iedereen zijn inzichten over ArcGIS als datagedreven samenwerkingsplatform gedeeld. In een workshop maakten we gebruik van de Disney Creative Strategy Method. Aan de hand van de mindset van de dromer, realist en criticus zijn waardevolle inzichten ontstaan.

Maak van ArcGIS een datagedreven samenwerkingsplatform. Meer weten of ArcGIS inzetten voor een specifiek opgave? laat dan een reactie achter.

Dit artikel is overgenomen van LinkedIn.

Volgend Artikel

Werken bij Esri Nederland: zijn wie je wil zijn

Lees dit artikel