Met imagery zie je meer, weet je meer en doe je meer

Werken met imagery is steeds laagdrempeliger. Beeldmateriaal is eenvoudiger in te winnen. Niet alleen luchtfoto’s, satellietbeelden en dronebeelden; ook smartphone-foto’s kun je verwerken, analyseren en delen binnen ArcGIS. De mogelijkheden, het gebruik en de nauwkeurigheid van imagery nemen alleen maar toe. Met imagery zie je meer, weet je meer en doe je meer. Zo is mijn ervaring en die van talloze van onze klanten.

Groot voordeel van werken met imagery is dat het tijdbesparend en efficiencyverhogend is. Waar voorheen bijvoorbeeld inspecteurs handmatig bomen in beeld moesten brengen en houden in een gemeentewijk om het groen in kaart te brengen, is een goede luchtfoto of dronebeeld voldoende om dit te detecteren. Het verzamelde beeldmateriaal kun je namelijk in een GIS transformeren tot waardevolle en begrijpbare inzichten. Dat biedt antwoord op desbetreffende businessvragen. De techniek is bovendien steeds geavanceerder. Detecteren kan automatisch via Deep Learning. Juist die transitie van analyses naar analyseresultaten die zorgen voor effectievere besluitvorming bieden toegevoegde waarde. Wat houdt je vervolgens nog tegen om die bevindingen en analyseresultaten om te zetten in interactieve apps, dashboards en rapporten die voor iedereen begrijpelijk zijn?

Datagedreven besluitvorming

Nog een voordeel van imagery is dat besluitvorming kan plaatsvinden op basis van de meest actuele data. Een nieuwe dataset is feitelijk zo gemaakt via verse luchtfoto’s of dronebeelden. Handig dat je op deze manier meteen vergelijkingsmateriaal hebt. In de praktijk zie ik dan ook dat werken en besluitvorming meer datagedreven zijn. Datagedreven besluitvorming werkt kostenbesparend – het scheelt een hoop handmatig werk – en het is objectiever. Je neemt een besluit op basis van de analyse van realistische data en niet op basis van een gevoel. ArcGIS Reality biedt een verzameling softwareproducten voor fotogrammetrie en ondersteunt de hele workflow om deze ‘imagery-data’ te beheren, te verwerken en optimaal te gebruiken binnen je organisatie. Ik zou zeggen: laat de technologie dus je beslissingen versterken en optimaliseer je werkprocessen door te opereren binnen hetzelfde (Arc)GIS. Dan hoef je ook geen nieuwe systemen te leren, te onderhouden, data over te hevelen of extra software te integreren. Ook heb je zo alles overzichtelijk bij elkaar op 1 kaart. Let wel op dat je het niet te ingewikkeld maakt, dus niet te veel elementen op 1 kaart zetten. Prioriteer en selecteer die elementen die relevant zijn voor het benodigde inzicht en de uiteindelijke besluitvorming.

Luchtfoto haven
Luchtfoto haven

Interessant voor allerlei organisaties

Voor wie is imagery interessant? Als ik kijk naar ons diverse klantenbestand en hun uiteenlopende vraagstukken constateer ik dat allerlei organisaties er de vruchten van kunnen plukken. Variërend van gemeenten, rijksoverheden, waterschappen tot Rijkswaterstaat, ProRail en commerciële bedrijven. Zeker in huidige tijden van weersveranderingen wil bijvoorbeeld een waterschap weten hoe het is gesteld met de dijken en de vochtigheid van de grond. Hiervoor worden onder andere infrarood-sensoren benut om te kijken hoe vochtig de grond is of waar wel of geen vegetatie kan groeien. Voor boeren is imagery een optie om inzicht te krijgen in hoe gezond hun land is en waar ze wel of niet iets kunnen verbouwen. Bijvoorbeeld in een wortelveld kun je met imagery de niet gezonde wortels detecteren. Ook ongewenst onkruid zoals de Japanse duizendknoop is vroeg detecteerbaar met imagery-technieken en analyses. De mogelijkheden van imagery zijn dus legio voor allerlei doeleinden en vraagstukken. Dit is pas echt data optimaal benutten!

Over Willem Jan Vierbergen

Willem Jan Vierbergen is product consultant bij Esri Nederland en specialist op het gebied van veldwerkapps, imagery en netwerkanalyses. In deze rol geeft hij vaak ArcGIS-presentaties en -demonstraties.

Volgend Artikel

De beste projectlocaties te vinden in ArcGIS

Lees dit artikel