The Science of Where: geografie maakt de wereld inzichtelijk

Geografische vraagstukken spelen zich overal af in de wereld om ons heen. Daar gebeurt zoveel! De bevolking groeit of krimpt, mensen migreren, culturele diversiteit in steden en regio’s neemt toe of er komen milieuproblemen voor. Te veel om op te noemen. Hoe kunnen we inzicht krijgen in al deze vraagstukken?

Kaart die de boodschap helder overbrengt

Als stagiaire bij Esri Nederland heb ik mijn kennis vanuit de studie sociale geografie in praktijk mogen brengen. Tijdens mijn studie bestudeer ik verschijnselen vanuit een ruimtelijke invalshoek, hierbij staat de ‘waar-vraag’ centraal. ArcGIS geeft de mogelijkheid om deze waar-vraag om te zetten in kaarten die de boodschap helder over kunnen brengen. Door middel van kaarten wordt het geografische patroon inzichtelijk!

Geografie en data gaan hand in hand. Een groot deel van alle data heeft een ruimtelijk component, wat betekent dat informatie van allerlei verschijnselen te koppelen is aan een locatie. Op dit moment is er al zoveel data beschikbaar en dat wordt alleen maar meer. Het is de vraag hoe deze data inzichtelijk blijft. Geografische visualisaties kunnen daarbij helpen.

Achter alles zit een hoop data

Het wordt steeds eenvoudiger om geografische visualisaties te maken. Waar dat vroeger bleef bij papieren kaarten kan geografische informatie nu op allerlei manieren worden overgebracht. Denk bijvoorbeeld aan animaties of interactieve webmaps. Tijdens mijn stage kreeg ik de mogelijkheid om allerlei manieren van visualisatie te ontdekken in ArcGIS Pro en de online omgeving van ArcGIS.

Voor de sociale media campagne rond de Esri-tagline The Science of Where maakte ik interactieve 3D kaarten bij luchtfoto’s. Dit om de gebruikers te laten inzien dat achter alles wat je om je heen ziet een hoop data zit verscholen, en deze data geeft inzicht. De storymap met daarin de 3D kaarten is hieronder te zien.

Met een paar muisklikken concreet

Waar de waar-vraag van geografie voor mij eerst vooral theoretisch was kan ik het nu met een paar muisklikken concreter maken. Of dit nou een punt op een kaart is of een complexe webmap applicatie, door deze middelen wordt geografie een stuk inzichtelijker.

 

Kaart gemaakt met ArcGIS van Esri. | Bron: is per kaart aangegeven. Kaart in groot venster weergeven…

Volgend Artikel

De beste projectlocaties te vinden in ArcGIS

Lees dit artikel