Til uw samenwerking naar een hoger niveau met Partnered Collaboration

Samenwerken en het delen van data wordt steeds belangrijker voor organisaties. De nieuwste toevoeging in ArcGIS Online rond dit onderwerp is de Partnered CollaborationDoor een Partnered Collaboration op te zetten met een partnerorganisatie kunt u nog nauwer samenwerken door middel van groepen en gebruikersmanagement-tools om gezamenlijk content te kunnen editen zoals webmaps en webapps. In deze blog wordt uitgelegd wanneer u een Partnered Collaboration kunt gebruiken en hoe deze opgezet kan worden.

Toepassingen voor Partnered Collaboration

Vertrouwelijke gegevens delen tussen verschillende ArcGIS Online-organisaties was al mogelijk door middel van groepen. Met de komst van Partnered Collaboration bent u hier nog flexibeler in.

Wanneer u gebruik gaat maken van een Partnered Collaboration is het mogelijk om een collaboration coordinator toe te wijzen, dit is niet verplicht. Dit kan elke gebruiker zijn met de standaard rol van beheerder of facilitator. De facilitator is een nieuwe standaard rol in ArcGIS Online die voor dit doeleinde gebruikt kan worden. Een collaboration coordinator kan rechtstreeks toegevoegd worden aan de groep van een partnerorganisatie en kan beheerder worden van deze groep. Als groepsbeheerder kan hij gebruikers uit zijn eigen organisatie rechtstreeks toevoegen aan deze gezamenlijke groep.

Met een Partnered Collaboration kunt u gebruikers uit de partnerorganisatie toevoegen aan een groep met update-rechten. Hierdoor is het mogelijk om actief samen te werken met een andere organisatie aan een informatieproduct. Deze functionaliteit kan voor veel verschillende organisaties nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een groot nieuwbouw- of infrastructuurproject waarbij een aannemer en gemeente samen moeten werken en beide organisaties belangrijke gegevens aanleveren. De aannemer wil bijvoorbeeld de planning aanleveren, terwijl de gemeente vergunningen moet kunnen delen met de juiste personen.

Daarnaast willen beide organisaties de inwoners van de gemeente informeren over de stand van zaken door middel van een Hub of een Storymap. Door dit te ontwikkelen binnen de groep met update-mogelijkheden kan van beide kanten eenvoudig content aangeleverd worden.

Zijn er meer dan twee organisaties betrokken bij het project? Een Partnered Collaboration kan met meerdere organisaties opgezet worden waardoor deze tegelijk kunnen samenwerken aan een gezamenlijk project.  

Partnered Collaboration

Hoe werkt het

Een Partnered Collaboration kunt u opzetten tussen uw eigen ArcGIS Online portaal en dat van een vertrouwde organisatie. Dit kan ingesteld worden door een gebruiker die de rechten heeft om samenwerkingen te beheren. Dit is meestal een beheerder van uw ArcGIS Online portaal. Het starten van een Partnered Collaboration kan via Organisatie > Instellingen > Samenwerkingen > Met partners.

Aanvraag indienen

Bij het aanmaken van een collaboration kunt u aangeven of gebruikers uit de partnerorganisatie mogen zoeken naar leden van uw organisatie. Dit geeft de u de mogelijkheid gebruikers uit de partnerorganisaties toe te voegen aan de groep. Ook de gebruikers die hun account alleen met de organisatie gedeeld hebben. Als deze functie niet aan staat kunnen alleen gebruikers met een openbaar profiel toegevoegd worden aan een groep.

Wanneer u een samenwerking start wordt de beheerder van de partnerorganisatie hiervan op de hoogte gebracht via de mail. Daarnaast komt in de instellingen de mogelijkheid naar voren om samenwerkingsaanvragen te beheren.

Samenwerking accepteren

Wanneer een samenwerking is opgezet tussen twee portalen bent u flexibeler in het toewijzen van leden aan een groepBij het toevoegen van gebruikers krijgt u eerst, zoals u gewend bent, een overzicht van de leden van uw eigen organisatie. Als u aangeeft dat u buiten uw eigen organisatie wilt zoeken, krijgt u de gekoppelde samenwerkingscoördinatoren te zien. Deze optie kunt u uitzetten om overige ArcGIS Online gebruikers weer te geven. Het is mogelijk om specifiek de gebruikers uit een partnerorganisatie weer te geven. U kunt deze gebruikers niet rechtstreeks toevoegen aan uw groep. Zij moeten het lidmaatschap eerst accepteren, zoals ook het geval is bij groepen zonder Partnered Collaboration. Wanneer een collaboration coordinator van de partnerorganisatie beheerder is van de groep, kan deze wel gebruikers rechtstreeks toevoegen. Het toekennen van de juiste rechten aan de juiste personen kan hierdoor beter ingericht worden.

Leden toevoegen aan groep

Als leden aan de groep zijn toegevoegd is het mogelijk om te zien bij welke organisatie dit lid hoort. Dit is te zien voor de leden van uw eigen organisatie en de leden uit een partnerorganisatie. Met deze functionaliteit kunt u goed overzicht houden wie er uit welke organisatie in de groep zit.

Conclusie

Een Partnered Collaboration biedt meer mogelijkheden om binnen uw ArcGIS Online portaal samen te werken met partnerorganisaties. Dit biedt drie voordelen: 

  1. U kunt gebruikers uit een andere organisatie toevoegen aan een groep met gedeelde update mogelijkheden.
  2. Gebruikers van de partnerorganisatie kunnen door de collaboration coordinator rechtstreeks toegevoegd worden aan de groep.
  3. U kunt zien bij elke organisatie een groepslid hoort.

Door een partnered collaboration op te zetten kunt u samenwerken door middel van ArcGIS Online naar een hoger niveau brengen.  

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via contact@esri.nl.

Volgend Artikel

Werken bij Esri Nederland: zijn wie je wil zijn

Lees dit artikel