True Ortho’s voor Utilities – wat heeft u er aan?

Luchtfoto’s worden al veel gebruikt en zitten standaard in ArcGIS. Wist u dat u zelfs een aantal jaren terug in de tijd kan gaan? Maar er is nu wat nieuws op dit gebied: True Ortho.

Wat heeft u er aan? 

Dat is makkelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Bij het plannen van werkzaamheden worden luchtfoto’s bekeken om te zien hoe de situatie is. Met de traditionele luchtfoto’s is veel te zien, maar niet alles; want wat gebeurt er achter de rij gebouwen? Is er een fietspad of een stoep? (zie ook de figuur hieronder). Ook zal met de traditionele luchtfoto’s het eigen netwerk niet op de juiste plek liggen, het ligt niet in het gebouw maar natuurlijk onder de stoep. Met True Ortho is de situatie dus wel goed te zien; simpel, maar enorm krachtig.

De toepassing is simpel en krachtig, maar de techniek is alles behalve eenvoudig. Deze techniek is mogelijk doordat er nu veel meer luchtfoto’s in een vlucht gemaakt worden. Meer foto’s betekent ook meer verwerkingstijd, vandaar dat deze dienst niet kosteloos wordt aangeboden.

Het is goed te melden dat bij deze foto’s ook een DSM (Digital Surface Model) komt, wat de hoogte van het terrein inclusief bebouwing en vegetatie weergeeft. Alle data is gebaseerd op de voorjaarvlucht van Beeldmateriaal.nl en wordt dus in gelijke tred daarmee ververst.

Kortom, goed om te zien hoe een al bestaande, handige functie verbeterd wordt. Meer informatie en mooie voorbeelden leest u in deze StoryMap.

Tot slot, wij vinden True Ortho’s belangrijk, maar mocht u een andere bron willen raadplegen, probeer dan eens ChatGPT:

“Overall, true ortho photographs are a valuable tool for a wide range of applications that require accurate and detailed spatial information.” We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Volgend Artikel

Benut de samenwerkmogelijkheden van ArcGIS met Collaborations

Lees dit artikel