Vanaf elk device cruciale infrastructuren beheren

Binnen informatiemanagement is de onafhankelijkheid van devices de nieuwe standaard. Utilitynetwerken uniform beheren kan daarom via de nieuwe ArcGIS Utility Network Management-extensie ook vanaf elk gewenst device. Het beheren van assets is dus niet meer alleen voorbehouden aan kantoormedewerkers met een zware desktopapplicatie, maar ook voor webapps en medewerkers in het veld.

unm-kaart

De ArcGIS Utility Network Management-extensie

Onlangs is binnen het ArcGIS-platform het Utility Network Management (UNM) gelanceerd. Een ‘toekomstbestendig raamwerk’ voor de utility- en telecommarkt. Er waren zoveel oplossingen, met elk een eigen dynamiek dat er behoefte ontstond om ArcGIS uit te breiden als fundament voor het uniform beheren van utilitynetwerken. Dat is nu gerealiseerd.

Met de ArcGIS Utility Network Management-extensie zijn organisaties in staat om alle assets van hun drinkwaternet, gasnet of elektriciteitsnet te modelleren, editen en analyseren. Bij volgende releases zullen andere netten, zoals telecom en riolering ook worden ondersteund. Op deze manier kunnen utility-bedrijven hun assets en netwerken op een robuuste en intuïtieve wijze beheren. De extensie is in lijn met de Web GIS-visie van Esri: het werken op basis van webservices en met een portaal.

De context van het werken

Dankzij het Web GIS is het mogelijk om 2D-kaarten (webmaps) en 3D-kaarten (webscenes) te creëren. Deze webmaps en webscenes kunnen vervolgens gebruikt worden in verschillende client apps van het ArcGIS-platform. In eerste instantie een ArcGIS Pro-client, maar in volgende releases is het beheren van netwerken en assets ook in een webbrowser en native apps op een tablet of smartphone voorzien. Het werkt op elk gewenst device.

arcgis-platform-esri-open-services

Werken vanaf elk device in UNM, volgens de principes van het ArcGIS-platform

Maakt het uit in welke context je werkt? Nee, of het nu de utility- en telecomsector is of een hele andere: het Web GIS werkt steeds op dezelfde wijze. Een aantal sectoren heeft echter wel specifieke eisen en wensen, die kunnen worden ondersteund met extensies. Voor de UNM-extensie is daarom een basaal standaard datamodel ontwikkeld, dat voldoende flexibiliteit toelaat om tot meer specifieke klantenmodellen te komen in eerste instantie in elektriciteit gas (beide transport en distributie) en water. Daarnaast is er gezorgd dat alle typen data gecreëerd en bewerkt kunnen worden via webservices, gebruik makend van verschillende presentatie views (beheer-/legger of schematische kaarten). Het UNM is Esri’s eerste Web GIS-oplossing voor een specifieke sector.

Nieuwe services

Het Web GIS draait op de webservices. Dat geldt niet alleen voor de data, ook het functioneel werken met de data gebeurt met services. Esri heeft hiervoor de feature services uitgebreid en nieuwe type services toegevoegd: network services, versioning services en de diagram service. Deze services zijn allemaal gepubliceerd naar en beschikbaar in het ArcGIS Enterprise-portaal, een belangrijk onderdeel van het Web GIS.

De uitbreiding van het service-raamwerk met specifieke services voor het UNM

In de nabije toekomst worden apps ontwikkeld om de samenwerking tussen een utility-bedrijf en aannemer verder te verbeteren. Dat komt later. Welke nieuwe inzichten en werkwijzen zijn er nu allemaal in het UNM? Dat komt aan bod in andere blogs. In een volgende blog staat de nieuwe aanpak om efficiënt te kunnen editen centraal.

Dit blog is de eerste uit een serie van vijf blogs, geschreven door Gert van Dijk. Hij is business developer utilities bij Esri Nederland. Gert heeft al 30 jaar ervaring in de sector en nu 10 jaar werkzaam bij Esri Nederland. Hiervoor was hij werkzaam bij GE en Siemens.

Wilt u meer weten over de ArcGIS Utility Network Management-extensie? Schrijf u dan in voor de Esri GIS Tech op dinsdag 10 april via deze link. Hier zullen Gert van Dijk en zijn Amerikaanse collega Tom Brown, die aan de wieg stond van de ontwikkeling van de extensie, een presentatie geven.

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel