Vier tips voordat u aan de slag gaat met migreren

In deze blog neem ik, Jacco Zwijnenburg, docent bij Esri Nederland u mee in onderwerp: migratietrajecten. Wilt u met uw organisatie een overstap maken van ArcMap naar ArcGIS Pro? Of van de ene app naar een andere? Overstappen naar nieuwe software is meer dan alleen een technische migratie. Het kan lastig zijn om de medewerkers in uw organisatie mee te krijgen. Dit is vaak gevoelsmatig van aard. Ik neem u mee in vier best practices die organisaties inzetten om de migratie te vereenvoudigen en hoe opleidingen vanuit Esri Nederland daarbij kunnen helpen.

1. Een (maatwerk) migratietraining volgen
Een van de meest gevolgde trainingen afgelopen jaren is ‘ArcGIS Pro voor ArcMap gebruikers’. Dit is een meerdaagse training waar een docent uw medewerkers meeneemt in de verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten tussen ArcMap en ArcGIS Pro. We zoomen daarbij in op processen en werkzaamheden van de klant, zodat dit aansluit bij de dagelijkse werkzaamheden. De eerste spannende hobbel, het nieuwe pakket (samen) verkennen, wordt met deze training genomen.

2. ‘Superuser’ laten aansluiten
Bij een migratietraining helpt het om een ervaren gebruiker te laten aansluiten bij de voorbereiding van de training, maar ook bij de training zelf. Deze persoon kent de processen en toepassingen van de software binnen de organisatie en kan eventuele vragen beantwoorden. Tegelijkertijd zien de overige deelnemers een aanspreekpunt waar zij ook na de training terecht kunnen.

3. Opvolging: help de eindgebruiker zoveel mogelijk om aan de slag te gaan

Een opleiding volgen betekent in korte tijd veel informatie ontvangen over een ArcGIS-product. Het is daarbij belangrijk dat de training goed wordt opgevolgd. Praktisch betekent dit dat een deelnemer de dag na de training zelfstandig aan de slag kan. Als docententeam ervaren wij nog vaak genoeg dat een deelnemer uit de training nog een aantal maanden moet wachten op een licentie.

Om de opleiding zo goed mogelijk te laten slagen, is het verstandig om na te denken in welke fase van de migratie de training moet plaatsvinden. Als het technisch nog niet op orde is, zoals de juiste templates en inrichting van de software, kan het in sommige gevallen beter uitpakken de opleiding te verplaatsen naar een later moment.

4. Inventarisatie: zicht op werkzaamheden versus gebruik software
Een ander aspect is een goede inventarisatie van het huidige kennisniveau binnen de organisatie. Welke medewerkers gebruiken welk type software of zouden dit type software moeten gebruiken? De vragen die u zichzelf hierbij kunt stellen zijn: Is een uitgebreid pakket als ArcGIS Pro nodig voor het dagelijks gebruik van iedere medewerker? Of voldoet een ArcGIS Online-licentie? Een uitgebreide knoppencursus kan averechts werken als men dit toch nooit gaat gebruiken. Esri Nederland helpt u graag om deze inventarisatie op te zetten, dus twijfel niet om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.

Bent u van plan binnenkort over te stappen naar ArcGIS Pro en twijfelt u over de beste aanpak? Neem vooral contact op met ons over begeleiding bij de migratie, en welke opleidingen daar het beste bij passen.

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel