Vijf vragen over cartografie - aan Jeske van der Velden

Om met kaarten écht impact te maken op mensen is de juiste cartografie essentieel. Content engineer Jeske van der Velden deelt in vijf vragen haar visie op cartografie.

1. Wat is het verschil tussen ‘een kaart maken’ en cartografie?
“Cartografie is de theorie achter het maken van kaarten. In theorie zou ‘een kaart maken’ en ‘cartografie’ onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn, maar in de praktijk is er een verschil. Veel mensen maken kaarten maar cartografie is iets wat niet iedereen onder de knie heeft. Kennis van cartografie zorgt ervoor dat kaarten sneller goed zijn te interpreteren en dat het doel van de kaart bereikt wordt. Uiteindelijk wil je een kaart maken die een boodschap helder overbrengt en dat dit impact heeft op je publiek.”

2. Hoe zet jij cartografie in je dagelijkse werkzaamheden in?
“Als onderdeel van het content-team zijn we dagelijks bezig met cartografie. Zoals bij het aanbieden van de content, waaronder de basiskaarten. Het is belangrijk dat ze cartografisch kloppen, omdat het de basis vormt waarmee mensen aan de slag gaan. Ook zorgen we ervoor dat de losse datasets die we via ArcGIS Content aanbieden zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Als onderdeel daarvan laten we ook zien welke visualisaties er mogelijk zijn. Dat geldt voor onze items in ArcGIS Online maar we leveren ook voorbeeldvisualisaties als ArcGIS Pro map files en ArcMap mxd’s in onze downloads uit de Datasets groep.”

3. Hoe kunnen GIS’ers optimaal gebruik maken van de tools die beschikbaar zijn in ArcGIS Pro?
“Er zijn veel cartografie- en visualisatiemogelijkheden in ArcGIS Pro. Het is goed om te beseffen dat een kaart altijd een vereenvoudiging van de werkelijkheid weergeeft, je kunt er helaas niet alles in zetten. De ‘generalisatie toolbox’ in ArcGIS Pro helpt hierbij en geeft je de opties om te generaliseren. Hier wordt door ArcGIS-gebruikers veel gebruik van gemaakt.

Ook is er een aantal nieuwe functies beschikbaar in ArcGIS Pro die handig zijn bij het ontwerpen van een kaart. Zoals de ‘anti-aliasing’ functie die zorgt dat de kaarten scherper zijn, of het specifieker maken van labels via de expressietaal Arccade. Verder is het mogelijk om de symbologie van een laag aan te passen per zoomlevel. Je voorkomt dan dubbele lagen zoals noodzakelijk was in ArcMap. Daarnaast zijn er nieuwe visualisaties (symbologie-opties) beschikbaar; zoals de ‘Firefly’. En ten slotte is het mogelijk om vector tiles gebruiken. Zo kun je basiskaarten die een ander heeft gemaakt aanpassen naar de eigen gewenste symbologie.”

4. Wanneer wordt cartografie een catastrofe?
“Een kaart mist altijd zijn doel als hij niet goed leesbaar is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als kleuren die gebruikt worden moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, of dat een kleur wordt gebruikt die niet intuïtief is, of dat er teveel informatie op een kaart staat afgebeeld. Een ander groot probleem ontstaat als kwantitatieve data niet op de juiste manier wordt weergegeven. Het is goed om je bewust te zijn van de verschillende visualisatie-opties én wat die opties voor gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld kwantitatieve data op een onjuiste manier weergeeft, kunnen er onjuiste conclusies uit deze visualisatie getrokken worden. Een simpel voorbeeld is het gebruik van absolute getallen (aantal inbraken) in plaats van relatieve getallen (aantal inbraken per 1000 inwoners) weergegeven in een kaart met ongelijke gebieden (bijvoorbeeld gemeenten). Dit komt nog opvallend vaak voor, er is zelfs een best-selling boek over geschreven: How to lie with maps van Mark Monmonier.”

5. Wat zijn jouw tips voor aan het publiek op het gebied van cartografie?
“De tips die ik graag aan GIS’ers wil meegeven zijn:

+ Besteed er tijd en aandacht aan; een kaart ontwerpen kost tijd, maar het is ook belangrijk om je boodschap helder over te brengen.
+ Houd altijd het doel van het kaart en het publiek in het achterhoofd.
+ Less is more; geen kaart zonder generalisatie.
+ Het is niet altijd nodig om topografische grenzen aan te houden, soms komt (kwantitatieve) data beter tot zijn recht in bijvoorbeeld hexagonen of diagrammen.
Er zijn meer mogelijkheden dan te visualiseren in kleur, je hebt ook: vorm, richting, transparantie, en arcering.
+ Verdiep je in cartografie en de cartografische vuistregels. Je kunt bijvoorbeeld blogs volgen van John Nelson, of boeken lezen zoals ‘Cartography’, geschreven door de bekroonde cartograaf Kenneth Field. In september is er ook een Preconference workshop “Een Pro in Mapdesign in één dag  over cartografie, gegeven door John Nelson.”

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op.

Volgend Artikel

Met imagery zie je meer, weet je meer en doe je meer

Lees dit artikel