Volg je hart! Jij bepaalt je eigen tempo.

Tien jaar werkzaam bij dezelfde werkgever; dat is toch niet meer van deze tijd? Joris Bak vertelt in zijn blog hoe hij als student met Esri Nederland in aanraking kwam en doorgroeide tot meer dan alleen een manager.

Joris Bak op de Esri GIS Tech
Joris Bak tijdens de Esri GIS Tech

Vandaag de dag geef ik leiding aan het data-team en het team van product consultants. Plus, een geweldige nevenfunctie: het produceren en inhoudelijk invulling geven van de plenaire sessies van onze jaarlijks twee grootste evenementen (Esri GIS Tech en Esri GIS Conferentie). Dit is elk jaar weer een avontuur – het brengt spanning, passie, vergt creativiteit om elke keer weer iets nieuws te bedenken en levert energie.

Het leidinggeven was voor mij geen doel, wel een logisch gevolg. Net als spreken op onze evenementen. Geen doel, maar het geeft veel energie om mensen mee te nemen en te inspireren. Nog meer plezier krijg ik van het produceren van het programma en elke spreker begeleiden en coachen om tot een kwalitatief en goed gebalanceerd programma te komen dat onze klanten hoog waarderen. Dat gaat overigens met vallen en opstaan, maar dat hoort bij groei en ontwikkeling.

Hoe het allemaal begon
Tijdens mijn studie Geodesie/Geo-informatica had ik het voorrecht om ‘kennis te maken’ met Esri tijdens de Internationale User Conference van 2007. Esri Nederland nam het initiatief om een student mee te vragen. Wat een ervaring: met 60 studenten uit verschillende landen het grootste GIS-event ter wereld bijwonen. Ik zag en ervaarde hoe GIS een bijdrage levert om onze wereld beter te begrijpen. Terloops bracht het ook de betovering rond evenementen over GIS organiseren en ervaarde ik dat events naast serieus ook heel erg fun kunnen zijn (zeker met 60 studenten…).

Mijn eerste functie bij Esri Nederland was bij de supportafdeling. In mijn 2e jaar gaf ik mij op – en werd geselecteerd – voor een management development ontwikkeltraject dat de organisatie opstartte. Met als doel handvatten te krijgen rond leiderschap en mogelijk het invullen van een leidinggevende functie in de toekomst. En terwijl ik als product consultant werkte kreeg ik de kans om mee te denken en uit te werken hoe wij als organisatie een data-strategie kunnen ontwikkelen om onze gebruikers van de technologie succesvoller te maken.

Inmiddels is het aanbod honderden kaartlagen rijk en wordt het dagelijks gebruikt door duizenden mensen met ruim 5 miljard hits over 2019. Ja, een beetje (positief) uit de hand gelopen is het wel! En van twee personen die samen aan 1 kaart werkten is het nu een team van 8 waar ik leiding aan mag geven. En toen het team van product consultants groeide, mocht ik ook dat team gaan leiden. En dat doe ik nog altijd met veel plezier.

In mijn carrière is mij ruimte gegeven om mijn intuïtie te volgen en zelf het tempo te bepalen. Hier ben ik erg dankbaar voor. Dat probeer ik zelf ook uit te dragen en te stimuleren. Daarom werken we graag met stagiairs in het team. Zie het als mini ecosysteem. Jonge mensen geven we een kans om mee te kijken in de keuken. Een deel daarvan nemen we aan omdat ze echt passen bij ons, onze missie en cultuur. Een deel daarvan stroomt weer door nadat ze hun rugzak hebben gevuld met technische bagage. En onder meer op die manier zijn veel van de teamleden waar ik dagelijks mee mag werken in het team terecht gekomen.

Advies
Waar denk je over 5 of 10 jaar te staan? Ook ik stel die vraag wel eens aan teamleden of een sollicitant. Er zijn mensen die dan een duidelijk antwoord hebben – of ambitieuze antwoorden geven. Er zijn er ook die dat niet of minder hebben, waaronder ik. De functie(titel), de plek in het organogram, om heel eerlijk te zijn ben ik er weinig mee bezig. Wat ik wel weet: ik ben er om het maximale uit een werkdag te halen en impact te hebben, loop niet weg voor verantwoordelijkheden, ben dol op doelen stellen en wil graag vrijheid om te ontdekken, te experimenteren en gevarieerd bezig te zijn.

Kortom, wat je er van maakt en hoe je er komt. Het is aan jou! Volg je hart!

Volgend Artikel

Met imagery zie je meer, weet je meer en doe je meer

Lees dit artikel