Voor elke puzzel een oplossing

Als milieukundige ben ik tijdens mijn studie al de wereld van GIS ingedoken. Eigenlijk was het puur toeval dat ik bij Esri Nederland terecht kwam. Ik was aan het werk als bodemadviseur en was op een open dag bij de Wageningen Universiteit waar Esri ook met een aantal medewerkers aanwezig was. We raakten aan de praat en ik liet mijn gegevens achter. Nog geen maand later werd ik gebeld voor een gesprek en voordat ik het wist liet ik de bodemadvieswereld achter me.

Geprikkeld voor plek bij support

De sollicitatie was voor een plek op de supportafdeling. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik werd enorm geprikkeld door de gesprekken waar beloofd werd dat ik puzzels ging oplossen en technische kennis ging opdoen. Niks mooiers voor een technisch onderlegde nerd die niets liever doet dan oplossingen vinden.

Support is niet hetzelfde als klantenservice

Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en zit ik nog steeds met veel plezier op de afdeling support. Van dag tot dag ben ik in de ArcGIS-software aan het testen en sleutelen. Daarnaast communiceer ik vaak met klanten over technische issues waar ze tegenaan lopen en probeer ze hierbij  te helpen. Mijn vrienden snappen niet echt wat dit precies betekent en ik krijg dan ook regelmatig de vraag: ‘dus je bent onderdeel van de klantenservice?’. Nee. Absoluut niet. We zijn geen 24/7 hulplijn waar je na 3 weken proberen ein-de-lijk reactie krijgt, waarbij je te horen krijgt dat je internet toch niet sneller kan dan beloofd (klinkt bekend he?).

Technische kennis vergroten

Maar wat is de support afdeling dan wel? Voor mij is het een heerlijke open en gezellige afdeling waar naast napraten over hoe leuk het sinterklaasfeest op kantoor was, ook hard wordt gewerkt. De prikkels waar ik zo enthousiast van werd bij mijn sollicitatie zijn volledig waar gemaakt. Iedere dag ben ik puzzels aan het oplossen en mijn technische kennis aan het vergroten. Of het nu een configuratie van een kaart aanpassen is zodat veldwerkers aan de slag kunnen, of uitvinden dat punten en komma’s een wezenlijk verschil maken bij het inlezen van een coördinaat. De ene dag heb je op alles direct een antwoord en de andere dag ben je je hersens aan het kraken om te kunnen reproduceren wat de klant ervaart. Gelukkig heb ik hele fijne, behulpzame collega’s die me in de goede richting kunnen sturen.

Job de Zeeuw aan het werk als support specialist
Job de Zeeuw aan het werk als support specialist

Bij support zie je alles voorbij komen

Je leert heel erg veel bij support. Het is onmogelijk om alle software te kennen en te begrijpen, want het is gewoon te veel. Maar je ziet wel alles voorbij komen. Dit stimuleert mij om na te denken over issues die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Het leuke is dat je vervolgens je denkproces of ideeën kunt koppelen aan iemand die er verstand van heeft. Op deze manier merk je dat support dé plek is om ondergedompeld te worden in alles wat GIS is. 

Roots bij support

Menig collega binnen Esri heeft zijn roots bij support liggen. Mede hierdoor zijn de lijntjes naar andere afdelingen heel kort en kunnen we snel de juiste mensen met de juiste kennis vinden. Je leert heel goed hoe je de spin in het web kunt zijn. Het allermooiste van werken bij Esri Nederland is in mijn ervaring dat er heel veel passie is voor GIS en het werk, maar dat het uiteindelijk ‘maar’ werk is. Je persoonlijke situatie, connecties die je maakt (intern of extern) en de manier van werken wordt als veel belangrijker gezien.

Ik zie mezelf nog lang in de GIS-wereld rondzwerven, en als het even kan doe ik dat bij Esri Nederland.

Ook werken bij Esri Nederland?

Ga naar werkenbijesri.nl en bekijk onze vacatures!

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel