Wat is Cloud Native en hoe past u het toe?

Door: Boris Minnaert, enterprise architect bij Esri Nederland

Wellicht bent u begrippen zoals ‘microservices’, ‘containerization’ of ‘docker’ al eens tegengekomen. Deze begrippen horen bij een betrekkelijk nieuwe stijl van softwareontwikkeling die ‘cloud native’ wordt genoemd. En voor de duidelijkheid, ‘cloud native’ is dus iets anders dan ‘de cloud’. 

Cloud native is een betrekkelijk nieuwe stijl van software ontwikkeling die ook interessant kan zijn voor organisaties die ArcGIS gebruiken. ArcGIS Enterprise on Kubernetes is een voorbeeld van een product dat ontwikkeld is op een cloud native manier, maar er is meer dan dat. Het is immers een stijl van software ontwikkeling, niet een enkel product. 

Bij de uitrol van ArcGIS Enterprise in de cloud kunt u kiezen uit een Enterprise Geodatabase in een Windows VM, maar u zou natuurlijk ook gebruik kunnen maken van een cloud database als Enterprise Geodatabase. En misschien wilt u wel data ontsluiten uit uw cloud data lake. Of maakt u ook gebruik van web hooks, AWS Lambda functions of Azure AD. Zo zijn er allerlei mengvormen mogelijk van cloud native en andere software ontwikkelstijlen. Ook uw eigen software ontwikkelaars kunnen cloud native technieken gebruiken als ze informatieproducten voor u maken.  

Cloud native biedt een aantal voordelen. Met cloud native is het eenvoudig mogelijk om snel nieuwe functionaliteit uit te rollen en om capaciteit op of af te schalen. En in een aantal organisaties is het een groot voordeel dat u cloud native componenten niet hoeft te installeren – u maakt immers gebruik van generieke voorzieningen die de cloud provider aanbiedt. 

Het is niet nodig om voortaan alles te doen op deze nieuwe manier, maar het biedt wel nieuwe mogelijkheden, ook met ArcGIS. Het is goed om in ieder geval bekend te zijn met de mogelijkheden, zodat de beste oplossing kan worden gekozen. 

Meer weten? Op de Esri GIS Conferentie en Esri GIS Tech hebben we hier een aantal sessies aan gewijd. Zie hieronder de video’s, of bekijk de presentatie ‘Maak kennis met ArcGIS en Cloud Native‘, gegeven op de Esri GIS Tech 2022. 

En bekijk ook deze video:

Volgend Artikel

Benut de samenwerkmogelijkheden van ArcGIS met Collaborations

Lees dit artikel