Wat maakt je een GIS Professional?

In gesprekken met gebruikers van geo-informatie komt het onderwerp regelmatig naar boven: Welke kansen biedt de digitale transformatie voor jouw organisatie? Hoe ga je als professional binnen een organisatie om met de mogelijkheden die een Web GIS ons bieden? en welke kant gaat dat op, met die digitale transformatie?

Voor een team van Esri collegae en een groep huidige GIS professionals vormden de vragen voldoende aanleiding om wat dieper in het onderwerp te duiken. Met als resultaat: een nieuwe opleiding waardoor deelnemers in 9 maanden tot Esri GIS Professional worden opgeleid. Maar wat maakt je tot een GIS Professional?

Leerdoelen
Meteen bij een eerste meetup hebben we de leerdoelen centraal gesteld. Wat zou je moeten kunnen nadat je deze opleiding succesvol hebt afgerond? Over welke competenties moet je beschikken om wat er allemaal op jouw organisatie afkomt een plaats te geven? De leerdoelen waarop we zijn uitgekomen zijn niet mis: GIS-concepten toepassen binnen het eigen domein, GIS-concepten vertalen naar concrete toepassingen binnen de eigen organisatie, nieuwe maatschappelijke en technische ontwikkelingen integreren met doelstellingen van de eigen organisatie.

De digitale transitie heeft een brede impact op organisaties en gaat voorbij de grenzen van de eigen (vaak virtuele) werkplek. De basis ligt zeker bij het individu, maar de focus gaat al snel naar samenwerking met groepen in de organisatie, en met groepen daarbuiten. De kerndocenten hebben daarom lesmodules  ontworpen, die de taken van een GIS Professional, in Foundation, Organisatie en Society ondersteunen.

Hoe we die leerdoelen willen bereiken? Door een mix van kennissessies, workshops en trainingen. Kennis opdoen kan op elke plek, en op elk tijdstip. Daarom zit ook online leren, via gezamenlijke skype calls en online videos en oefeningen, in het pakket. We gaan niet enkel figuurlijk op een kennisreis, maar ook letterlijk: in April volgen de deelnemers verschillende sessies bij de Esri Academy in Redlands, California. Het leerdoel dat daarmee wordt ondersteund: inzicht in de meest recente internationale ontwikkelingen en je kennis delen met een (internationale) groep van professionals. We leren ook van elkaar,  door feedback te geven en te ontvangen. Voor ons is het een essentieel kenmerk van de Esri GIS Professional: met je opgedane kennis collega en organisatie activeren, en verder ondersteunen op de reis van deze digitale transitie.

De volgende stap

Zo’n kennisreis kan behoorlijk intensief worden. Hoewel we nog even voor de boeg hebben, kijk ik alvast uit naar de 1e reünie van de deelnemers van deze eerste editie. Hoe kijken zij terug op de opgedane ervaringen. Van wie en wat hebben ze het meest geleerd? En wat is de volgende stap? Want eenmaal bij het reisdoel aangekomen blijkt dat vaak ook maar weer een tussenstation.

Voor wie inhoudelijk interesse heeft in het Esri GIS Professional Programma: op dinsdag 26 november geven de kerndocenten verdere uitleg over het programma en ook een mini-college, met interactieve werkvormen en een inhoudelijke discussie. Ook voor docenten zijn dat leerzame ervaringen.

Volgend Artikel

GIS onmisbaar bij efficiënt samenwerken, maar het is en blijft mensenwerk

Lees dit artikel