Informatievoorziening is een vraagstuk waar alle organisaties vroeg of laat mee te maken krijgen. Naar medewerkers, naar klanten of naar consumenten en/of burgers. Zeer lastig is het bereiken van mensen die niet direct een relatie hebben met de organisatie, maar waar je toch informatie aan wil verstrekken op het moment dat zij het nodig hebben. De organisatiewebsite is daar natuurlijk bij uitstek geschikt voor en veel organisaties besteden aandacht aan het goed vindbaar maken van informatie. Bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, zij beheren duizenden hectares natuur, waar ze graag bezoekers van willen laten genieten. Maar hoe maak je meer dan honderd natuurgebieden inzichtelijk?
Het antwoord is natuurlijk een kaart waarop elke websitebezoeker snel het dichtstbijzijnde natuurgebied kan vinden en een overzicht krijgt van de wandelroutes en andere voorzieningen. Staatsbosbeheer heeft dit gedaan met een prachtige kaart met handige filteropties. Ook geeft de kaart steeds meer informatie hoe verder je inzoomt. Met een achtergrond kaart en symbologie die goed bij de huisstijl past gaat deze kaart naadloos op in de website.
Een kaart geeft het antwoord op de vraag over wat waar ligt. Maar hoe maak je een goede kaart voor jouw website?

Een kaart op je website, wat heb je nodig?
Voor een kaart op een website heb je grofweg drie dingen nodig:
- Data. Eigen data, het liefst natuurlijk opgeslagen met een geocomponent. Uiteindelijk heb je een coördinaat nodig (X en Y) om de data op de kaart te tonen, maar als in de data allen een adres beschikbaar is, kan deze via een service omgezet worden naar een X en een Y. Dit heet GeoCoding.
- Basiskaarten. De ondergrondkaarten waarop je eigen data wordt weergeven. Er zijn legio verschillende basiskaarten te vinden, maar belangrijk is dat je er een kiest die bij de data past. De basiskaart moet het verhaal van de data ondersteunen. ArcGIS heeft basiskaarten in diverse stijlen zodat er altijd een basiskaart is die bij jouw data past.
- Een JavaScript mapping library. De motor die de kaart dynamisch maakt en de eigen data samen met de basiskaart combineert tot een mooie nieuwe kaart. Er zijn online verschillende van deze libraries te vinden, bijvoorbeeld Leaflet of de ArcGIS API for JavaScript.
Als we het voorbeeld van Staatsbosbeheer er weer bij pakken zie je dat de mapping library die ze gebruiken Leaflet is en dat ze daarbij ArcGIS Basiskaarten gebruiken. De Nederlandse basiskaart zelfs, de lichtgrijze Canvas met daar bovenop hun eigen data over de voorzieningen in natuurgebieden.
Mogelijkheden en flexibiliteit van ArcGIS voor developers
De ArcGIS API for JavaScript heeft alles wat je nodig hebt om kaartfunctionaliteit aan je website toe te voegen. Of je nu alleen maar een puntje op de kaart wil zetten of duizenden vlakken kleuren op basis van waardes in je data. Met meer dan veertig widgets om snel functionaliteit toe te voegen aan je kaart, zoals het wisselen van basiskaart, het inzoomen op de locatie van de gebruiker, een legenda, het zoeken van een adres of het tonen van gegevens van een punt, lijn of vlak.
Ook in basiskaarten (basemaps) is er een ruime keuze binnen ArcGIS. Wil je OpenStreetMap? Of toch één van de twintig stijlen die ArcGIS als basemap aanbiedt? Je kan zelfs de basiskaart helemaal naar je eigen (huis)stijl aanpassen. Zo biedt ArcGIS voor elke Geo UseCase precies de juiste tools.
Eigen data kan je natuurlijk ook toevoegen aan een kaart die gemaakt is met de ArcGIS API for JavaScript. Ook is eigen data in ArcGIS op te slaan, in wat wij een FeatureService noemen. Met deze high performance–opslag wordt de data zo aan de ArcGIS API for JavaScript aangeboden dat jouw data op de meest optimale manier gerenderd wordt. En dankzij de REST API, die elke FeatureService met zich mee brengt, kan de data ook buiten de JS API bevraagd en aangepast worden.
Boek een demo en ontdek de mogelijkheden in een gesprek. Heb je vragen over deze blog? Neem contact met ons op.
Wil je zelf aan de slag met ArcGIS? Ga naar developers.arcgis.com, maak een account aan en ga zelf aan de slag.
