Werken aan je eerste indruk doe je zo - over stijlen in ArcGIS Pro ?

Het verhaal van elke kaart moet binnenkomen. Vaak heb je maar één kans om indruk te maken met de kaart. Dan is een steengoede visualisatie cruciaal. “A beautiful map buys you a second, closer look”, zegt cartograaf John Nelson daarover. Hiermee doelt hij er op dat het niet alleen belangrijk is om de boodschap van een kaart over te brengen, maar dat het ook functioneel is om esthetisch gezien mooie kaarten te maken. Welke perspectieven biedt ArcGIS Pro op het gebied van visualisatie? Ik deed onderzoek naar de communicatie van vage fenomenen in geografische data en ontdekte hoe je met een kaart sier kunt maken.

Gebruik van stijlen

Het is van belang om de interesse te prikkelen van de kaartlezer om zijn/haar aandacht bij de kaart te houden. Via ‘Stijlen’ in ArcGIS Pro zijn de visualisatiemogelijkheden van een kaart te beheren en kan de betreffende persoon gemotiveerd worden om verder te lezen. Stijlen (stylx.) zijn projectitem-containers, een verzameling van symbolen (in de vorm van punten, lijnen en vlakken) die zorgen voor consistentie in de visualisatie van een of meerdere kaarten. In ArcGIS Pro staan automatisch twee stijlen klaar in je ‘Gallery’, genoemd ArcGIS 2D en ArcGIS 3D.

Behalve deze stijlen kan je ook andere stijlen gebruiken bij het visualiseren van je kaart. Deze stijlen kan je downloaden en toevoegen, bijvoorbeeld de Esri Styles. Een voorbeeld van deze stijl is de ‘Firefly’, hieronder zichtbaar. Op deze kaart zijn de aardbevingen die de afgelopen jaar plaatsvonden zichtbaar, waar de grootte van het punt de sterkte van de magnitude aanduidt.

Aardbevingen in en rondom provincie Groningen, 1986-2018. Bron data: RUG Open Data.

Een aantal stijlen worden aangeboden via ArcGIS Online en zijn toe te voegen via het Portal in de Catalog Pane in ArcGIS Pro. Lees hier meer over en bekijk een stappenplan voor het toevoegen van stijlen op de pagina ‘Het beheren van symbologie in ArcGIS Pro’.

Overigens is het mogelijk om ook zonder een vaststaande stijl direct een kaart te visualiseren. Dat kan via de symbolen onder de Table of Contents. Het is mogelijk om rechtstreeks een afbeelding naar keuze in te laden als symbool, waardoor je snel en gemakkelijk kaarten kunt creëren als hieronder. Door de ‘offset distance’ aan te passen, kunnen de afbeeldingen op de juiste plek in de kaart worden geplaatst.

Leiders van West-Europese landen volgens de VN. Bron afbeeldingen: zie onderaan*. 

Een stijl creëren

Niet alleen zijn bestaande stijlen bruikbaar bij kaartvisualisaties, ook kun je op een toegankelijke manier zelf een eigen stijl creëren in ArcGIS Pro. Geïnspireerd door de eerder genoemde cartograaf John Nelson ben ik zelf aan de slag gegaan met het creëren van stijlen in ArcGIS Pro. De stijlen die ik heb aangemaakt heten AcrylStyle en TryStyle.

Kaart van de Biesbosch waar de TryStyle op is toegepast.

Kaart van Nederland met ArcylStyle.

Download de stijlen AcrylStyle en/of TryStyle.

Ook zelf aan de slag?

Geïnspireerd geraakt en/of wil je ook proberen een eigen stijl te creëren? Lees de toelichting over het aanmaken van een eigen ‘Custom Style’. Na het creëren van de nieuwe stijl is het mogelijk om zoveel symbolen toe te voegen als je wilt. Let er wel op dat bij de inhoud van polygonen alle randen symmetrisch zijn, zoals een behangpatroon. Succes!

*Bron afbeeldingen kaart Europa met foto’s:
• Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland: wikiquote.org
• Emmanuel Macron. President van Frankrijk: stickpng.com
• Mark Rutte, minister president van Nederland: wikipedia.org
• Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk: nrc.nl
• Charles Michel, premier van België: nrc.nl
• Michael D. Higgins, president van Ierland: nwci.ie
• Alain Berset, president van Zwitserland: arcinfo.ch
• Alexander van Bellen, bondspresident van Oostenrijk: suchtv.pk

Volgend Artikel

Met imagery zie je meer, weet je meer en doe je meer

Lees dit artikel