Podcast Something Spatial - De balans tussen veiligheid en beleving

 

Luister deze aflevering op: Spotify | Google Play | Stitcher | Apple Podcasts

We gaan verder met de reeks van Something Spatial over het thema Veiligheid. Deze aflevering ontvangt Niels gastspreker Roland Geraerts, directeur van de startup uCrowds en universitair docent informatica.

Niels en Roland spreken over het onderwerp crowd management: het in kaart brengen en simuleren van mensenstromen. Roland deed dit met uCrowds voor diverse evenementen, waaronder de Tour de France, het Eurovisie Songfestival en de Vuelta. Hiervoor brengt hij informatie uit bronmateriaal van het kadaster samen met de specifieke situatie van het evenement en potentiële mensenstromen. Aan de hand van zijn simulatie kunnen organisatoren bepalen waar rekening mee gehouden moet worden om drukte en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Mapsplaining

In de terugkerende rubriek ‘Mapsplaining’ worden gasten gevraagd welke kaarten hen een bijzonder inzicht heeft opgeleverd. Vaak is dit een kaart met een persoonlijke noot.

Roland noemt in Mapsplaining de magische kaart ‘de Sluipwegwijzer’ uit Harry Potter. Een kaart die pas te lezen is wanneer je de juiste toverspreuk zegt, en die vervolgens realtime informatie biedt over de omgeving en de mensen die zich hierin bevinden. Volgens Roland is deze fictieve kaart uiteindelijk de toekomst.

Kijk- lees- en luistertips

Een tweede terugkerend item van Something Spatial is de vraag om lees- en luistertips.

Roland tipt de video over de Unreal Engine 5-techdemo The Matrix Awakens. In deze game is een virtuele stad te zien met realtime actie, gegenereerd door AI. Volgens Roland is de game een voorbeeld van hoe alle technologieën bij elkaar komen op één plek.

Van A tot Z begrippenlijst

Luistert u naar deze podcast, maar duizelt het u van de ingewikkelde woorden en het vakjargon? Dan bent u niet alleen. Voor mensen die geen geografische achtergrond hebben kunnen bepaalde termen en afkortingen nieuw zijn. Om ervoor te zorgen dat Something Spatial voor iedereen te beluisteren en te volgen is, is in twee delen de ‘Van A tot Z begrippenlijst’ opgenomen. In deze speciale afleveringen van Something Spatial schuift marketingspecialist Lotte Brasser aan bij Niels met een lijstje begrippen die vaak aan bod komen in gesprekken over Location Intelligence. Samen lopen ze het lijstje langs om de begrippen te definiëren.

Coming up in Something Spatial

4 november: Jorien gaat in gesprek met Mark Janssen. Hij werkt bij diverse veiligheidsregio’s van Nederland aan informatiegestuurde veiligheid.
18 november: Jorien spreekt met Patrick Deelman, cloud engineer bij Esri Nederland, over cyberveiligheid.
2 december: start van een nieuwe reeks binnen het thema innovatie.

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Van think aloud testing tot Living Digital Twin

Luister naar deze aflevering