Podcast Something Spatial - Esri GIS Conferentie Special met Over Morgen en Monitor Landschap

 

Luister deze aflevering op: Spotify | Google Play | Stitcher | Apple Podcasts

Op woensdag 21 en donderdag 22 september de jaarlijkse Esri GIS Conferentie. Something Spatial was er natuurlijk bij, en praatte na met enkele sprekers van het plenaire programma.

Woensdag spreekt Niels met Ruben Visser van Over Morgen. Ruben had de eer om namens zijn organisatie de eerste GIS Impact Award 2022 in ontvangst te nemen. Hij vertelt Niels wat Over Morgen aan impact behaald binnen de duurzame leefomgeving. Daarna gaat Niels in gesprek met Lisa Niesten en Henk Alkemade. Zij presenteerden tijdens het ochtendprogramma over het project Monitor Landschap en vertellen Niels meer over het project.

Mapsplaining

In de terugkerende rubriek ‘Mapsplaining’ worden gasten gevraagd welke kaarten hen een bijzonder inzicht heeft opgeleverd. Vaak is dit een kaart met een persoonlijke noot.

Ruben Visser noemt het gebiedsprogramma de Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Een landschap waarbij men probeert het weer in oude staat terug te brengen.

Lisa Niesten stipt de waarde van kaartgebruik in het algemeen aan. Sinds ze begon met werken heeft ze ontdekt hoeveel inzicht een kaart biedt. Inmiddels ligt de kaart dagelijks op tafel, als gemeenschappelijke taal.

Henk Alkemade grijpt terug op een van zijn eerste herinneringen, aan de wereldbol van zijn vader. Toen wist hij nog niet dat dit een wereldbol was, maar dacht hij dat het een soort vissenkom was. Hoewel de betekenis nog niet duidelijk was, is zijn fascinatie voor kaarten hier begonnen.

Van A tot Z begrippenlijst

Luistert u naar deze podcast, maar duizelt het u van de ingewikkelde woorden en het vakjargon? Dan bent u niet alleen. Voor mensen die geen geografische achtergrond hebben kunnen bepaalde termen en afkortingen nieuw zijn. Om ervoor te zorgen dat Something Spatial voor iedereen te beluisteren en te volgen is, is in twee delen de ‘Van A tot Z begrippenlijst’ opgenomen. In deze speciale afleveringen van Something Spatial schuift marketingspecialist Lotte Brasser aan bij Niels met een lijstje begrippen die vaak aan bod komen in gesprekken over Location Intelligence. Samen lopen ze het lijstje langs om de begrippen te definiëren.

Coming up in Something Spatial

07 oktober: Tweede special vanaf de Esri GIS Conferentie. Jorien gaat in gesprek met Tyrza Niemeijer van Vitens en Ben Valks en Joël Boele van The Black Jaguar Foundation.
21 oktober: Niels spreekt met Roland Geraerts, directeur van uCrowds en universitair docent Informatica. Zij gaan in gesprek over crowd control.
4 november: Jorien gaat in gesprek met Mark Janssen. Hij werkt bij diverse veiligheidsregio’s van Nederland aan informatiegestuurde veiligheid.
18 november: Jorien spreekt met Patrick Deelman, cloud engineer bij Esri Nederland, over cyberveiligheid.

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Van think aloud testing tot Living Digital Twin

Luister naar deze aflevering