Podcast Something Spatial - Geschiedenis in kaart bij de Anne Frank Stichting

 

Something Spatial goes non-profit! De komende weken zijn diverse non-profitorganisaties te gast bij Something Spatial. In deze afleveringen staat centraal hoe deze organisaties gebruik maken van GIS bij hun activiteiten. In de eerste aflevering gaan hosts Jolie van Hummel en Niels van der Vaart in gesprek met Marco Streefkerk en Gerrit Netten van de Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting houdt zich bezig met het open houden van het Anne Frank Huis en bezoekers meenemen in de geschiedenis van wat er gebeurd is met de familie Frank en andere Joodse families in de Tweede Wereldoorlog.

De stichting probeert dat verhaal op zoveel mogelijk manieren onder de aandacht te brengen. De kaart biedt een goed ingang daartoe. Het maakt inzichtelijk wat waar heeft plaatsgevonden, en maakt het mogelijk om bepaalde zaken aan elkaar te verbinden. Zo maakt de kaart het mogelijk om alle bestaande kennis op een toegankelijke manier beschikbaar te stellen. Ook geografische ontwikkelingen tijdens de oorlog, zoals het indexeren van grondgebied door Duitsland, worden voor bezoekers beter inzichtelijk op de kaart.

“Geschiedenis is geen vaststaand feit. Het helpt wanneer je een oorlog vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken”

Tijdens het bezoek aan Esri Nederland onderzoeken Marco en Gerrit nieuwe mogelijkheden met GIS voor de stichting. Zo zouden ze graag een hanteerbare, interactieve kaart mee kunnen nemen wanneer ze langs scholen gaan om les te geven over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. Een kaart die het grote verhaal een eigen, persoonlijk component geeft  die het mogelijk maakt om het grote verhaal van de oorlog te laten overlappen met het levensverhaal van Anne Frank.

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Snellere hulpverlening bij het Rode Kruis dankzij GIS

Luister naar deze aflevering