Podcast Something Spatial - Hoe Artificial Intelligence bijdraagt aan natuurbehoud

 

De tweede reeks van de podcast Something Spatial, staat in het teken van samenwerken. In de vorige aflevering sprak Jorien met Marius Verboom en Niels Rijksen van Verheij Integrale Groenzorg over hoe zij ArcGIS inzetten om de samenwerking met opdrachtgevers te versterken. In deze afleveringen schuiven Michael de Winter, data scientist bij Provincie Zuid-Holland, en Iris Theunisse, GIS-consultant bij Esri Nederland, aan bij Niels. Zij gaan in gesprek over hoe de Provincie Zuid-Holland sinds kort Artifial Intelligence gebruikt om de natuurgebieden van de provincie te monitoren.

Voorheen werd er één keer in de acht jaar een ecoloog de provincie ingestuurd om de natuur te monitoren. Dat is niet vaak genoeg, volgens Michael de Winter. Door dit proces te ondersteunen met een model waarbij satellietbeelden van het gebied met elkaar vergeleken kunnen worden kan deze frequentie omhoog zonder dat dit teveel tijd en geld kost.

Mapsplaining

In de terugkerende rubriek ‘Mapsplaining’ worden gasten gevraagd welke kaarten hen een bijzonder inzicht heeft opgeleverd. Vaak is dit een kaart met een persoonlijke noot.

Michael noemt in deze rubriek de kaart van Rijkwaterstaat met de waterhoogte in Nederland. Volgens Michael biedt deze kaart zeer belangrijke informatie, omdat hiermee het waterpeil in de gaten gehouden kan worden, en wanneer nodig dijkverhogingen kunnen worden gerealiseerd.

Iris noemt een voor haar persoonlijk belangrijke kaart: een kaart van Nieuw-Zeeland met de trail die ze er gewandeld heeft. De route loopt van noord naar zuid en is 3000 km lang. Bekijk hier de route.

Kijk- lees- en luistertips

Een tweede terugkerend item van Something Spatial is de vraag om lees- en luistertips.

Iris raadt de luisteraars die meer willen weten over dit onderwerp aan om naar de Esri GIS Conferentie te komen en de sessie van Michael samen met twee collega’s bij te wonen. Tijdens de sessie gaan ze dieper in op deze casus. De sessie is op woensdag 21 september om 14.45 uur. Wilt u erbij zijn? Schrijf u dan direct hier in voor de Esri GIS Conferentie.

Michael raadt iedereen die meer wil weten over het soort analyses dat hij doet aan meer te lezen over computer vision. Een Google Search levert volgens Michael een hoop leesmateriaal op. Daarbij vermeldt hij dat de code van zijn model openbaar staat op GitHub, en dus door iedereen in te zien. Klik hier voor de code.

Luistert u naar deze podcast, maar duizelt het u van de ingewikkelde woorden en het vakjargon? Dan bent u niet alleen. Voor mensen die geen geografische achtergrond hebben kunnen bepaalde termen en afkortingen nieuw zijn. Om ervoor te zorgen dat Something Spatial voor iedereen te beluisteren en te volgen is, is in twee delen de ‘Van A tot Z begrippenlijst’ opgenomen. In deze speciale afleveringen van Something Spatial schuift marketingspecialist Lotte Brasser aan bij Niels met een lijstje begrippen die vaak aan bod komen in gesprekken over Location Intelligence. Samen lopen ze het lijstje langs om de begrippen te definiëren.

Coming up in Something Spatial

15 juli: Special: Something Spatial vanaf de User Conference in San Diego
29 juli: Special: Something Spatial vanaf de User Conference in San Diego
5 augustus: Special: Something Spatial vanaf de User Conference in San Diego
12 augustus: begin van de reeks over het thema veiligheid

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Esri GIS Conferentie Special met Albert Heijn

Luister naar deze aflevering