Podcast Something Spatial - Offers brengen voor veiligheid

 

In deze nieuwe reeks van Something Spatial staat het thema Veiligheid centraal. Diverse aspecten van veiligheid komen de komende weken voorbij. Zo spreekt Niels met Roland Geraerts van uCrowds over crowcontrol en ontvangt hij Jan van der Poel van de Veiligheidregio Amsterdam – Amstelland. Jorien spreekt met Mark Janssen van GRIND Advies over zijn rol als adviseur voor veiligheidsregio’s over hoe informatiegestuurd werken bijdraagt aan de veiligheid. Ook ontvangt ze collega Patrick Deelman. Zij gaan in gesprek over het veilig houden, gebruiken en delen van data. In de eerste afleveringen blikken zij vooruit op het thema en wat er allemaal bij veiligheid komt kijken.

Mapsplaining

In de terugkerende rubriek ‘Mapsplaining’ bespreken Niels en Jorien welke kaarten hen een bijzonder inzicht heeft opgeleverd. Vaak is dit een kaart met een persoonlijke noot.

Binnen het thema veiligheid is de Risicokaart een zeer interessante kaart. De kaart bevat veel kaartlagen die ieder een ander risico aantonen, van de locatie van kernwapens tot klimaatrisico’s. Ga naar risicokaart.nl of bekijk de kaart hier.

Jorien heeft eens goed gekeken naar de Cyber Threat Map van Kasperksy. Hierop wordt van de hele wereld bijgehouden welke meldingen van malware en cyberaanvallen per land binnenkomen.

Kijk- lees- en luistertips

Een tweede terugkerend item van Something Spatial is de vraag om lees- en luistertips.

Jorien tipt de website van de Verenigde Naties, met de Sustainable Development Goals voor vrede en veiligheid. Aan de kaart te zien hebben we nog een hoop werk te verzetten voor 2030.

Van A tot Z begrippenlijst

Luistert u naar deze podcast, maar duizelt het u van de ingewikkelde woorden en het vakjargon? Dan bent u niet alleen. Voor mensen die geen geografische achtergrond hebben kunnen bepaalde termen en afkortingen nieuw zijn. Om ervoor te zorgen dat Something Spatial voor iedereen te beluisteren en te volgen is, is in twee delen de ‘Van A tot Z begrippenlijst’ opgenomen. In deze speciale afleveringen van Something Spatial schuift marketingspecialist Lotte Brasser aan bij Niels met een lijstje begrippen die vaak aan bod komen in gesprekken over Location Intelligence. Samen lopen ze het lijstje langs om de begrippen te definiëren.

Coming up in Something Spatial

9 september: Niels spreekt met Jan van der Poel, Adviseur operationele informatie bij Veiligheidsregio / Brandweer Amsterdam-Amstelland.
23 september: Special vanaf de Esri GIS Conferentie
7 oktober: Special vanaf de Esri GIS Conferentie
21 oktober: Niels spreekt met Roland Geraerts, directeur van uCrowds en universitair docent Informatica. Zij gaan in gesprek over crowd control.
4 november: Jorien gaat in gesprek met Mark Janssen. Hij werkt bij diverse veiligheidsregio’s van Nederland aan informatiegestuurde veiligheid.
18 november: Jorien spreekt met Patrick Deelman, cloud engineer bij Esri Nederland, over cyberveiligheid.

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Van think aloud testing tot Living Digital Twin

Luister naar deze aflevering