Podcast Something Spatial - Over de grenzen van de veiligheidsregio

 

Luister deze aflevering op: Spotify | Google Play | Stitcher | Apple Podcasts

In deze nieuwe reeks van Something Spatial staat het thema Veiligheid centraal. In de eerste aflevering gingen Niels en Jorien in gesprek over het veilig houden, gebruiken en delen van data. Deze aflevering ontvangt Niels gastspreker Jan van der Poel.

Jan van der Poel is werkzaam bij Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en tevens voorzitter van de landelijke Vakgroep Geo voor de Landelijke Veiligheidsregio’s. In die functie houdt hij zich veel bezig met het optimaal inzetten van geo-informatie bij de veiligheidsregio’s en het met elkaar verbinden van de diverse veiligheidsregio’s. Volgens Jan speelt geo-informatie een belangrijk rol bij het verbeteren van inzicht en structuur en biedt het inzicht in bepaalde trends en ontwikkelingen. Daarbij draagt het bij aan een betere samenwerking tussen de veiligheidsregio’s en de driehoek (politie, Openbaar Ministerie en de lokale overheid), doordat geo-informatie de veiligheidsregio’s in staat stelt om bestuurderd beter te informeren.

Mapsplaining

In de terugkerende rubriek ‘Mapsplaining’ worden gasten gevraagd welke kaarten hen een bijzonder inzicht heeft opgeleverd. Vaak is dit een kaart met een persoonlijke noot.

Jan van der Poel noemt niet één specifieke kaart, maar vertelt over het moment dat astronaut André Kuipers hem het nut van in- en uitzoomen op gebieden toonde. Hierdoor besefte hij zich dat veel veiligheidsregio’s vooral met hun eigen gebied bezig zijn, en dat er meer grensoverschrijdend gedacht moet worden.

Kijk- lees- en luistertips

Een tweede terugkerend item van Something Spatial is de vraag om lees- en luistertips.

Als leestip raadt Jan van der Poel de nieuwsartikelen van Brandweer Nederland aan. Hier worden regelmatig artikelen gedeeld door collega’s over hoe zij werken aan een verbreding van de landelijke informatievoorziening. Onland deelde Jan van der Poel zelf dit artikel.

Niels voegt daar nog aan toe dat het volgen van Jan van der Poel op LinkedIn een goede tip is voor mensen die op de hoogte willen blijven over dit onderwerp. Jan is erg actief en deelt regelmatig interessante updates over geo in de OOV-sector (Openbare Orde en Veiligheid).

Van A tot Z begrippenlijst

Luistert u naar deze podcast, maar duizelt het u van de ingewikkelde woorden en het vakjargon? Dan bent u niet alleen. Voor mensen die geen geografische achtergrond hebben kunnen bepaalde termen en afkortingen nieuw zijn. Om ervoor te zorgen dat Something Spatial voor iedereen te beluisteren en te volgen is, is in twee delen de ‘Van A tot Z begrippenlijst’ opgenomen. In deze speciale afleveringen van Something Spatial schuift marketingspecialist Lotte Brasser aan bij Niels met een lijstje begrippen die vaak aan bod komen in gesprekken over Location Intelligence. Samen lopen ze het lijstje langs om de begrippen te definiëren.

Coming up in Something Spatial

23 september: Special vanaf de Esri GIS Conferentie
7 oktober: Special vanaf de Esri GIS Conferentie
21 oktober: Niels spreekt met Roland Geraerts, directeur van uCrowds en universitair docent Informatica. Zij gaan in gesprek over crowd control.
4 november: Jorien gaat in gesprek met Mark Janssen. Hij werkt bij diverse veiligheidsregio’s van Nederland aan informatiegestuurde veiligheid.
18 november: Jorien spreekt met Patrick Deelman, cloud engineer bij Esri Nederland, over cyberveiligheid.

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Esri GIS Conferentie Special met Albert Heijn

Luister naar deze aflevering