Podcast Something Spatial - Alleen ga je snel, samen kom je verder

 

Na een mooie eerste reeks van de podcast Something Spatial, trappen we de tweede serie af! Het thema dat centraal staat in de komende afleveringen is ‘samenwerken’. Hosts Jorien Posthouwer en Niels van der Vaart ontvangen weer diverse gasten om rondom dit thema het gesprek aan te gaan over kaarten, geografie en de nieuwe digitale werkelijkheid.

In de eerste aflevering van deze reeks gaan Jorien en Niels met elkaar in gesprek over het thema. Wat betekent samenwerken in de geo-wereld volgens hen?

Mapsplaining

In de terugkerende rubriek ‘Mapsplaining’ worden gasten gevraagd welke kaarten hun een bijzonder inzicht heeft opgeleverd. Vaak is dit een kaart met een persoonlijke noot.

Niels spreekt deze aflevering over De Nieuwe Kaart van Nederland. Een online kaart van enkele jaren geleden waarop alle nieuwbouwplannen van verschillende overheden te zien waren. Hierdoor kon je zien hoe Nederland er in de toekomst uit zou komen te zien. De kaart wordt inmiddels niet meer geüpdatet, maar is nog wel hier te bekijken.

Jorien noemt als voorbeeld de Smart Zwolle Hub van de gemeente Zwolle. Hier kunnen bewoners veel data en kaarten raadplegen over Zwolle, zoals kaarten die de gevolgen van klimaatveranderingen aantonen.

Kijk- lees- en luistertips

Een tweede terugkerend item van Something Spatial is de vraag om lees- en luistertips.

Niels noemt als tip het initiatief Missing Maps van het Rode Kruis. Op deze website kan iedereen bijdragen aan het in kaart brengen van moeilijk bereikbare gebieden die om uiteenlopende redenen, zoals natuurrampen of hongersnood, vaak nog niet goed vastgelegd zijn.

Jorien haar tip sluit daar mooi op aan. Ze noemt een initiatief van de community OSINT (Open Source Intelligence). Zij maken gebruik van vrij beschikbare bronnen om factchecks uit te voeren op bijvoorbeeld nieuws over oorlogen. De groep Belling Cat maakt daar grondig gebruik van, bijvoorbeeld in de zoektocht naar de dader van de ramp met MH17.

Van A tot Z begrippenlijst

Luistert u naar deze podcast, maar duizelt het u van de ingewikkelde woorden en het vakjargon? Dan bent u niet alleen. Voor mensen die geen geografische achtergrond hebben kunnen bepaalde termen en afkortingen nieuw zijn. Om ervoor te zorgen dat Something Spatial voor iedereen te beluisteren en te volgen is, is in twee delen de ‘Van A tot Z begrippenlijst’ opgenomen. In deze speciale afleveringen van Something Spatial schuift marketingspecialist Lotte Brasser aan bij Niels met een lijstje begrippen die vaak aan bod komen in gesprekken over Location Intelligence. Samen lopen ze het lijstje langs om de begrippen te definiëren.

Coming up in Something Spatial

Heeft u naar aanleiding van deze aflevering vragen, reacties of ideeën? Stuur ze naar contact@esri.nl.

Laatste Aflevering

Podcast Something Spatial - Van think aloud testing tot Living Digital Twin

Luister naar deze aflevering