Het gebruik van 3D- en hoogtedata in de module Viewer

Met de module Viewer heeft u uitgebreide mogelijkheden om 2D- en 3D-data met elkaar te combineren om ruimtelijke data te visualiseren. In deze demo laat Ellen van den Berg, coördinator bij Esri Nederland Content, de mogelijkheden zien van de module Viewer met data uit de Levende Atlas en premium data.

De module Viewer, voor GeoWeb-gebruikers bekend als de GeoWeb Module Viewer, is geopend met een standaard template en de Topo RD vectorbasiskaart. Pas de basiskaart aan naar de Hoogtekaart zodat u hoogteverschillen te zien krijgt. Klik op ‘Select’ bij ‘Web Map (2D)’, zoek vervolgens op ‘owner:Esri_NL_Content’ en op het onderwerp ‘hoogtekaart’ en voeg de kaart toe. De Hoogtekaart is een combinatie van een transparante Topo RD vectorbasiskaart en een Hillshade, gebaseerd op het AHN. Nu de kaart is toegevoegd ziet u hoogteverschillen en zijn de zonnepanelen zichtbaar.

Ook voegt u eenvoudig webscenes toe aan de Viewer. Zoek opnieuw op ‘owner:Esri_NL_Content’ en ‘Digital Twin Startomgeving’. Met deze startomgeving is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met een 3D-omgeving. Er zijn verschillende databronnen in 3D beschikbaar, zoals bomen, gebouwen, en windturbines. Voeg de webscene toe. Rechtsboven is de 3D-knop verschenen om te wisselen van weergave.

Ellen zoomt vervolgens naar het Centraal Station van Utrecht om deze in 3D te bekijken. Om een nog realistischere weergave te krijgen, bekijkt u het station in een 3D-mesh. Zoek naar ‘Digital Twin 3D-mesh’ en voeg deze toe. We zien nu een realistische weergave van Utrecht. Deze weergave is gecombineerd met de PandenPlus dataset van SPOTinfo, waarin verschillende pandkenmerken zijn gekoppeld aan de 3D-panden. Door op een gebouw te klikken, komt er meer informatie beschikbaar. Door de transparante gebouwenlaag over de 3D-mesh heen te leggen, krijgt u dus een realistische weergave van de omgeving met extra informatie over de panden.

Wilt u de mogelijkheden van de module Viewer voor uw organisatie verkennen? Klik op onderstaande knop en laat uw gegevens achter. Een van onze experts neemt dan spoedig contact met u op.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ga in gesprek.

Volgend Artikel

Webinar: Datagedreven gebiedsontwikkeling met ArcGIS

Lees dit artikel