True Ortho versus ortho: wat zijn de verschillen?

Luchtfoto’s, ook wel orthofoto’s genoemd, tonen vaak in meer of mindere mate omvalling. Hierdoor ziet u niet alles op een orthofoto en lijkt het gebouw naar een kant te hellen. True Ortho’s maken hier het verschil, omdat deze dichterbij de werkelijkheid liggen. Een True Orthofoto is een nauwkeurige luchtfoto, waarbij alles recht van boven bekeken wordt. In deze video ontdekt u verschillende voorbeelden van het gebruik van een orthofoto en een True Orthofoto.

Een traditionele orthofoto wordt niet altijd juist gelokaliseerd op andere kaartlagen. Dit verschil zien we op het moment dat we de kadastrale kaart inladen. Het gebouw in de video lijkt buiten de perceelgrenzen te liggen. Als we de True Ortho daarentegen bekijken, zien we dat deze past binnen de kadastrale grenzen. Kortom, er is een duidelijk verschil in omvalling, met als gevolg dat kadastrale grenzen niet altijd aansluiten. Dit heeft invloed op bijvoorbeeld karteren ten behoeve van de basisregistraties.

Ook bij mutatiesignalering wilt u de luchtfoto’s door de jaren heen op de juiste locatie vergelijken. In het tweede voorbeeld zien we een traditionele orthofoto met zonnepanelen gevisualiseerd. Op het moment dat we de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) erbij pakken, zien we direct dat de zonnepanelen niet binnen de grenzen passen. Wanneer u wilt weten welke zonnepanelen bij welk pand hoort, heeft u een True Orthofoto nodig. En als we deze inladen is te zien dat de zonnepanelen nu wel binnen de grenzen van de panden passen.

Wilt u meer weten over het gebruik van een True Ortho? Of heeft u vragen over de bruikbaarheid van een True Ortho voor uw casus? Klik op onderstaande knop en laat uw gegevens achter. Een ArcGIS-expert neemt op korte termijn contact met u op.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ga in gesprek.

Volgend Artikel

Webinar: Breng de ondergrond aan het licht met BRO 3D-services

Lees dit artikel