7 september 2020
Van een papieren route naar een digitale
De afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch heeft een pilot doorlopen waarbij ArcGIS Navigator is ingezet om voor ophaalwagens de juiste routes te definiëren. Daarbij is er rekening gehouden met de optimale rijrichtingen en mogelijke uitzonderingen zoals bijvoorbeeld doodlopende wegen. Het uiteindelijke doel van de pilot is om de routes van de chauffeurs en ophaalwagens te optimaliseren.
Patrick Martherus, teamleider van de Afvalstoffendienst gemeente 's-Hertogenbosch, vertelt over hoe de situatie voor de pilot was: “Voor de start van deze pilot werden de routes door chauffeurs afgelezen van een papieren kaart. Dit werkt prima voor chauffeurs die de route al vaker hebben gereden. Ze kennen de route als het ware uit hun hoofd. Maar als een ervaren chauffeur bijvoorbeeld op vakantie gaat, is het voor een vervangend chauffeur best lastig om een route te rijden vanaf een papieren kaart. Uiteindelijk merken we dan ook dat er meer meldingen over binnenkomen. Bijvoorbeeld over dat afvalbakken niet geleegd zijn. Dan blijkt soms dat er ergens een straat is overgeslagen.”

De pilot – route rijden, testen en aanscherpen
De pilot is in september 2019 gestart met 1 ophaalwagen in Haaren. In deze pilot was Patrick Martherus met zijn collega Leon Maas, assistent teamleider bij Afvalstoffendienst nauw betrokken. Matherus licht dit toe: “We hebben de test gedaan met de chauffeur die altijd de route rijdt. Hij kent het beste de weg. Tot nu toe hebben wij 6 routes getest.” Na de routes 3 a 4 keer te hebben gereden, zijn er benodigde aanpassingen doorgevoerd. “Inmiddels zijn we ook zo ver om ‘achteruitjes’ te rijden. Wat ik met een achteruitje bedoel is dat er heel veel doodlopende straatjes zijn die je kunt inrijden, maar achterin de straat is het niet mogelijk om te keren. Om die reden, wordt er achterwaarts een straat in gereden. In de navigatie-app krijgt de chauffeur tijdig een melding over het achterwaarts inrijden van een straat, zodat de ophaalwagen goed staat om een bak op te pakken.”
Positieve uitkomsten – 20-25% minder meldingen
In het begin was er eerst wat weerstand vanuit veldmedewerkers om op een andere manier te gaan werken. Maar nu we een aantal maanden verder zijn en er mooie resultaten zijn behaald, komen er steeds meer vragen vanuit de chauffeurs dat ze er meer van willen weten hoe het werkt en welk voordeel we hier mee gaan behalen. Als het werkt, is de schatting dat we rond de 20% minder meldingen krijgen van straten die we zijn vergeten. Dit geeft meer rust bij de klanten service en een hogere klant tevredenheid.’’, aldus Martherus.