08-09-2020
Digitale toegankelijkheid van uw website
Net als gebouwen en het openbaar vervoer willen we dat openbare voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom is het vanaf 23 september 2020 voor alle openbare overheidswebsites verplicht om aan de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 niveau A en AA te voldoen. Voldoen uw websites al aan deze digitale toegankelijkheidsnorm? En in hoeverre is dit van toepassing op kaarten?
Esri en digitale toegankelijkheid
Esri Nederland is distributeur van de ArcGIS-technologie, ontwikkeld door Esri in de Verenigde Staten.
Esri hecht zeer veel waarde aan digitale toegankelijkheid. Hoewel de standaard WCAG 2.1 (Web Content Accessability Guidelines) een wereldwijde standaard is, is het tempo waarop de toegankelijkheidsnorm wordt ingevoerd internationaal verschillend. Esri doet er alles aan om deze ontwikkelingen bij te houden. Esri test veel producten tegen de WCAG-norm en publiceert de uitkomsten hiervan tezamen met een uitleg over de manier waarop Esri invulling geeft aan de digitale toegankelijkheidsnorm.
Daarnaast geeft Esri inzicht in de status met betrekking tot de digitale toegankelijkheid van specifieke Esri-producten. Zie hiervoor onder meer:
Esri geeft ook tips over het creëren van een website die digitaal toegankelijk is.
Nederlandse producten
Naast de producten van Esri levert Esri Nederland ook Nederlandse producten zoals GeoSticker en GeoWeb. GeoWeb wordt door organisaties veel gebruik om digitale kaarten te publiceren voor burgers. Om die reden wordt er ook bij GeoWeb grote waarde gehecht aan digitale toegankelijkheid. GeoWeb is gebaseerd op het product Geocortex. Ook bij Geocortex staat digitale toegankelijkheid hoog in het vaandel en worden er tips gegeven hoe u hier mee om kunt gaan.
Kaarten en digitale toegankelijkheid
Binnen de digitale toegankelijkheid is een bijzondere positie voor online kaarten (ook embedded) en karteringsdiensten. Deze uitzondering komt er op neer dat voor bepaalde gegevens (geografische informatie) een visuele presentatie van de gegevens in de vorm van een kaart de voorkeur heeft. Ook omdat een goed alternatief niet voorhanden is. Er zijn dan vanzelfsprekend wel manieren om de kaarten zo toegankelijk mogelijk te maken.
Wat kunt u zelf doen
De technologie van Esri biedt u de mogelijkheden om uw website digitoegankelijk te maken. Per onderdeel van uw website kunt u kijken hoe u het voor elke doelgroep het best geschikt kunt maken. Esri kan u daarbij helpen, maar u bent hier zelf verantwoordelijk voor.
Enkele voorbeelden van maatregelen die u per doelgroep kunt nemen:
- Blinden/Slechtzienden: Wanneer blinden of slechtzienden een website benaderen, dan doen ze dat met behulp van een voorleeshulpmiddel. Deze hulpmiddelen beginnen linksboven op een webpagina met lezen. Zorg er dus voor dat linksboven de meest belangrijke informatie te vinden is, zoals een telefoonnummer, een samenvatting van de bladzijde, of een tekstuele variant van de bladzijde. Verder is het zaak om ervoor te zorgen dat alle elementen op de webpagina kunnen worden voorgelezen aan de hand van de alt-tekst. Dit geldt voor afbeeldingen, kaarten en knoppen. In een StoryMap is het ook mogelijk om audiobestanden toe te voegen.
- Kleurenblinden: Kleurenblinden ervaren over het algemeen alleen ongemakken bij kleurgebruik. Er zijn verschillende typen kleurenblindheid. Bekend is de groep die geen verschil tussen rood en groen kan zien, maar er zijn ook andere varianten. Zorg daarom in ieder geval voor een goed contrast van de kaart op de website.
- Doven en slechthorenden: Voor kaarten gelden hier geen aanvullende maatregelen, maar in geval van het gebruik van bijvoorbeeld videobestanden binnen een StoryMap is het goed om ervoor te zorgen dat deze ook ondertiteld zijn.
- Lichamelijk gehandicapten: Voor lichamelijk gehandicapten is het vooral van belang dat de applicatie ook met toetsenbordbediening te gebruiken is. De meeste publieke apps binnen het ArcGIS-platform zijn goed bruikbaar met toetsenbordbediening, maar denk ook na over het opgeven van een locatie bij bijvoorbeeld een melding openbare ruimte. Klikken op een locatie in de kaart moet, conform de WCAG normen, ook een alternatief hebben. Denk bijvoorbeeld aan zoeken op adres of gebruik huidige locatie.
- Dyslectici/laaggeletterden: Voor dyslectici en laaggeschoolden is het vooral belangrijk om de kaarten eenvoudig te houden. Vermijdt teveel knoppen en kaartlagen (wat overigens in het algemeen een goed advies is). Dat betekent dat informatieproducten in het ArcGIS-platform taakgericht worden gemaakt met alleen de informatie die noodzakelijk is voor die taak. Maak een duidelijke legenda en voeg verklarende tekst toe naast de kaart.
Mocht u voorstellen hebben ter verbetering van de digitale toegankelijkheid dan kunt u dat kenbaar maken of kijk of uw idee al eerder is gemeld.
Voor andere vragen of opmerkingen kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via: contact@esri.nl of 010-2170700