06-02-2020
Interactief de ondergrond bekijken
In Nederland maken we steeds meer gebruik van de ondergrond. Na de recente update van de GeoTOP workflow hebben ArcGIS-gebruikers nu nieuwe mogelijkheden om interactieve analyses van de ondergrond te doen in ArcGIS Pro en in de web viewer.
Ondergrond
De ondergrond levert ons energie, water en grondstoffen. Bodemeigenschappen bepalen de grondstabiliteit, mogelijkheden voor ondergronds ruimtegebruik, de kwetsbaarheid van het grondwater door menselijk handelen en het geeft inzicht in mogelijke bodemdaling en aardbevingen door winningen. Het is dus voor veel organisaties van belang de ondergrond goed te kennen.
Wat is GeoTOP?
De ondergrond van bijna heel Nederland is bij de Geologische Dienst Nederland (GDN, onderdeel van TNO) via het DINO-loket beschikbaar als open data. GDN heeft voor de ondiepe ondergrond het GeoTOP-model ontwikkeld. Dit bedekt het grootste deel van Nederland. De ondiepe ondergrond, de eerste 50 meter onder NAP, is hiermee gemodelleerd. Dit leidt tot een drie dimensionaal voxel-model, dat bestaat uit regelmatige 3D-volumes van 100 bij 100 meter en 50 centimeter hoog. Aan elke voxel worden eigenschappen gekoppeld, zoals lithostratigrafische eenheid en grondsoort (lithoklasse), die kenmerkend zijn voor diverse fysische en chemische parameters.
De recente GeoTOP-update biedt veel nieuwe mogelijkheden voor een interactieve analyse in ArcGIS Pro en in de web viewer. Hieronder lichten we graag twee nieuwe mogelijkheden uit of ga direct naar de toolkit.
Gebouwen en ondergrond
In deze scene ziet u een studie voor een nieuw gebouw in Rotterdam met daaronder GeoTOP. Hierin is inzichtelijk hoe diep bijvoorbeeld de zandlaag is, zodat berekend kan worden tot welke diepte de funderingspalen moeten komen. Daarnaast komen ook kabels, leidingen en de metrolijn terug. Deze informatie helpt om een beeld te geven van de ondergrond, zodat faalkosten tijdens het bouwproces beperkt kunnen worden.

Gebouwen en ondergrond |
Verticaal slicen
Deze scene toont de loop van de rivier de Vecht in de omgeving van Utrecht. De visualisatie kan gebruikt worden om het bodemprofiel van de waterloop te kunnen zien. Hiermee kan de baggerdiepte berekend worden, zonder de kleilaag te doorboren. Gemeenten en Provincies kunnen door verticaal te slicen inzicht krijgen in de bodemsamenstelling en inschatten waar de bodem zich goed leent voor bijvoorbeeld warmtenetten of Warmte Koude Opslag (WKO). Daarnaast leent deze visualisatie zich voor de analyse waar nog grind en zand reserves gewonnen kunnen worden.

Verticaal slicen |
Toolkit
Esri Nederland stelt een toolkit beschikbaar. Deze toolkit bevat een instructiedocument voor het importeren en tools voor het werken met GeoTOP data in ArcGIS Pro. Ga naar de Toolkit.