14 mei 2020
Ruimte in de 1,5 meter-samenleving
Anderhalve meter is vooralsnog de norm in tijden van corona. Dat heeft impact op hoe mensen zich in de openbare ruimte begeven en bewegen. Impact op samen sporten, winkelen en straks vanaf 1 juni op het doen van een drankje op het terras. Als anderhalve meter het nieuwe normaal is, wat past dan nog? Vooral in onze winkelstraten, op de pleinen, in de parken en op de terrassen.
Iedereen is er mee bezig. Nederland is het land van de planning en de strakke ruimtelijke ordening. Het nette, aangeharkte land waar alles keurig geordend is. Maar een openbaar leven met anderhalve meter afstand als norm laat zich niet of nauwelijks plannen. Wellicht kan de inrichting van een plein wat worden aangepast, met iets meer onderlinge afstand tussen bankjes. Of lost eenrichtingverkeer voor wandelaars of winkelend publiek hier en daar de grootste knelpunten op. Voor velen is onderaan de streep een 1,5 meter-samenleving een contradictio in terminis.
Ruimte is belangrijker dan ooit
Hoe dan ook, er zal anders naar de openbare ruimte gekeken gaan worden.
Horeca Nederland denkt na over hoe de ruimte in horecagelegenheden en op terrassen optimaal benut kan worden. Met de normen vanuit de overheid als vertrekpunt kijken naar oplossingen met bijvoorbeeld 4 mensen aan een tafel en voor personen uit één huishouden minder strikte afstandsregels. Om economisch voldoende rendabel te kunnen draaien is ruimte dus belangrijker dan ooit. Is het te voorkomen dat naast de anderhalve meter beperkingen, ruimtegebrek de horeca op de terrassen extra parten gaat spelen? Dat begint met inzicht in de capaciteit en de mogelijkheden van de beschikbare ruimte.
Een geografische analyse die helpt bij het bepalen van de capaciteit van de buitenruimte
Slimme geografische analyses kunnen dat inzicht in de beschikbare ruimte en de capaciteit geven. Nederland beschikt om te beginnen daarvoor over heel veel kaartmateriaal. Elke vierkante centimeter van ons land is in kaart gebracht en er is informatie over ruimtegebruik, over functies en of ruimte openbaar is. De BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) is de meest actuele, nauwkeurige en betrouwbare digitale kaart en heel geschikt voor capaciteitsberekeningen. Al deze overheidsinformatie is als open data zonder kosten beschikbaar, via ons cloudplatform ArcGIS Online ontsloten en direct toepasbaar in eenvoudige tools.
Hoe kan dat werken?
Een eenvoudige rekentool helpt bij het bepalen van de capaciteit van de buitenruimte in de 1,5 meter-samenleving. Teken daarvoor op de gedetailleerde kaart het gebied in waarvoor de capaciteit berekend moet worden. Dat kan de capaciteit voor een terras zijn of voor hoeveel mensen in theorie ruimte is op een plein. De tool houdt rekening met bekende obstakels (bomen, standbeelden) en er wordt gekeken naar de functie – op een fietspad kan geen terras.
De uitkomsten, in aantallen en visueel ingetekend op de kaart, zijn een objectieve indicatie van de ruimtelijke mogelijkheden. Een horecaondernemer ziet wat zijn mogelijkheden zijn. Kan alternatieven verkennen, bijvoorbeeld door de aangrenzende ruimte te benutten. Met deze informatie in handen kan vervolgens in constructief overleg samen met de gemeente en de buren een passende oplossing gevonden worden.
Voor mij (Bert Vermeij, business developer Esri Nederland) is dit een inspirerend voorbeeld dat laat zien dat GIS ons kan helpen de 1,5 meter-samenleving met elkaar vorm te geven.
Zelf proberen? Dat kan, zonder kosten. Wij helpen je graag. Stuur een mail naar contact@esri.nl.