30-09-2020
What’s new in ArcGIS Content
In het derde kwartaal is er nieuwe content beschikbaar gekomen in ArcGIS. Dit betreft onder andere de energielabels en een downloadvoorziening voor het 3D-basisbestand. Lees hieronder alles over de nieuwe content in ArcGIS.
Energielabels van adressen en panden
De nieuwe service met de energielabels van adressen en panden in Nederland is nu beschikbaar. De gegevens worden beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bestaan uit officieel geregistreerde en voorlopig berekende energielabels. De service bestaat uit een puntenlaag voor adressen en een vlakkenlaag voor panden waarin het meest voorkomende, meest zuinige en minst zuinige label zit. Wanneer een label geregistreerd is wordt deze weergegeven, anders het berekende label. De service is ook interactief te bekijken in deze webmap, StoryMap en dit dashboard. Of lees over de werkwijze van de energielabel-dataset.
3D-basisbestand
Het 3D-basisbestand bevat driedimensionale topografische objecten voor heel Nederland en wordt beschikbaar gesteld door het Kadaster. Dit bestand is gebaseerd op topografie uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), de gebouwen uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), en volledig automatisch hoogte gegenereerd puntenwolken op basis van luchtfotobeelden en het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN3). Sinds juli 2020 is het Kadaster gestart met het aanbieden van een landsdekkend 3D-basisbestand in CityJSON-formaat. Esri Nederland biedt deze data aan als gezipte file geodatabases, waardoor de data eenvoudig in het ArcGIS-platform te gebruiken is. De zip-bestanden zijn te downloaden via deze app. In een aanvullende How-to met layer file en toolbox staat beschreven hoe u deze data kunt publiceren en opmaken als webscene.
GeoTOP in ArcGIS
Er zijn twee toolkits geactualiseerd voor het werken met het GeoTOP-model van TNO in ArcGIS Pro. Het model GeoTOP geeft een gedetailleerd driedimensionaal beeld van de ondergrond van Nederland tot een diepte van maximaal 50 meter onder NAP. Het betreft de toolkits: voxel data en boringen.
De voxel data toolkit bevat een instructiedocument voor het importeren en tools voor het werken met de GeoTOP data in ArcGIS Pro. In GeoTOP wordt de ondergrond onderverdeeld in miljoenen voxels (cellen) van 100 bij 100 meter in de horizontale richtingen en 50 centimeter verticaal. Aan elke voxel worden eigenschappen gekoppeld, zoals lithostratigrafische eenheid en grondsoort (lithoklasse), die kenmerkend zijn voor diverse fysische en chemische parameters. De boringen toolkit bevat een instructiedocument voor het importeren van boringen en tools voor het werken met GeoTOP-data in ArcGIS Pro.
Gewaspercelen 2020
De gewaspercelen uit de Basisregistratie Percelen (BRP) zijn uitgebreid met de definitieve versie voor 2019 en de conceptversie voor 2020. De kaartlagen van de gewaspercelen van de jaren 2009 t/m 2020 zijn te vinden in de groep Basisregistratie Gewaspercelen. De gewaspercelen geven het geteelde gewas per landbouwperceel weer. Het gaat in totaal om zo’n 300 verschillende gewassen, zoals maïs, tarwe, bieten en aardappelen. In de Gewaspercelen-app kan per perceel bekeken worden welk gewas er verbouwd is vanaf 2009.
Meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven van alle updates rond ArcGIS Content? Meld u dan aan voor de Esri nieuwsbrief of GeoNet.