05-08-2020
What's new in ArcGIS Urban 2.0?
Om de toekomstige ontwikkelingen beter te kunnen plannen zijn er een reeks nieuwe functies aan ArcGIS Urban toegevoegd. Verbeteringen zijn doorgevoerd vanaf het plannen van landgebruik tot aan het inrichten van een individueel bouwproject. Lees verder om te ontdekken wat er zoal nieuw is in ArcGIS Urban.
Plannen van Landgebruik
U kunt nu landgebruiksplannen maken op basis van bestaande en toekomstige landgebruiksgrenzen. Toekomstige scenario’s worden in de Land Use Editor gecreëerd en met elkaar vergeleken. Maak hierbij gebruik van de speciaal ontworpen grid- en verftools en het doelstellingendashboard om het potentieel door te rekenen voor bijvoorbeeld het aantal bewoners, huishoudens en banen dat er gehuisvest kan worden. Tevens kunt u bestemmingsscenario's valideren tegen toekomstig en bestaande functies om de haalbaarheid van de plannen te waarborgen.
Project Editing (bèta)
Één van de meest spraakmakende toevoegingen is de 3D-editing mogelijkheid in scenes. Plaats zelf bomen, voertuigen, straatmeubilair en grondvisualisaties of schets de vorm van een gebouw om het sfeerbeeld van de omgeving van het bouwproject nóg sprekender te maken. De 3D-editor kan ook goed van pas komen om 2D-voorstellen in 3D te visualiseren.
Zichtlijn analyse
Benieuwd of het zicht wordt belemmerd door een nieuwbouwproject? Met de Line Of Sight-tool is dit nu direct te analyseren. Plaats de gewenste observeer- en zichtlocaties in de scene en bekijk aan de hand van de kleuring van de lijn (rood of groen) of het zicht belemmerd wordt en door welke objecten. Verplaats vervolgens interactief de punten en observeer de impact.
Nieuwe statistieken
In de Plan Editor zijn extra variabelen toegevoegd om ontwerpscenario’s te vergelijken. Scenario’s konden al worden doorgerekend voor: het aantal huishoudens, bewoners en werkplekken. Nu is dit ook mogelijk voor het aantal parkeerplaatsen, energieverbruik, CO2-uitstoot, watergebruik en afval. Ze worden in het Capaciteitendashboard getoond en kunnen naar een Excel-bestand worden geëxporteerd voor verdere analyse.
Inspraak stakeholders
Het feedbackproces kan nu gerichter en efficiënter worden ingezet, omdat de feedbackmogelijkheden nu per project of plan geregeld zijn èn u zelf de categorieën kunt configureren.
Visualiseren regels ruimtelijke ordening
Een kracht van ArcGIS Urban is dat regels van de ruimtelijke ordening gevisualiseerd kunnen worden. Dit komt van pas bij het creëren en bewerken van ontwerpen. Dit kon al met de building envelopes: een 3D-visualisaties van de toegestane hoogte en breedte waarbinnen gebouwd mag worden, geldend voor een bepaald gebied. Vanaf Urban 2.0 kunnen deze regels op perceelniveau worden ingevoerd met de zogeheten skyplanes.
Datamodel voor samenwerking
Elk plan en project in ArcGIS Urban heeft vanaf nu een eigen feature service die met individuele groepen of met de hele organisatie gedeeld kunnen worden. Op deze manier kan beter worden gewaarborgd welke data wel en niet door anderen mag worden ingezien.
Migratie naar versie 2.0
Oudere Urban-modellen dienen gemigreerd te worden naar versie 2.0 voordat ze weer gebruikt kunnen worden. Het migratieproces start automatisch bij het openen van het Urban-model en kan alleen door de beheerder van het model worden uitgevoerd.
Bekijk hier de What’s New video van Urban 2.0 of bekijk het complete overzicht van alle nieuwe functies in de Release Notes. Voor meer informatie over ArcGIS Urban kunt u ook deze StoryMap raadplegen.
De Revit modellen die zijn gebruikt ter ondersteuning van dit artikel zijn afkomstig van Woningcorporatie SWZ in Zwolle.
Wilt u meer weten over ArcGIS Urban of deze update? Neem dan contact op met contact@esri.nl