12 juli 2021
Gerichte bestrijding van de eikenprocessierups in gemeente Tilburg
Iedere zomer is het weer een veroorzaker van ongemak op veel plekken in Nederland: de eikenprocessierups. De brandhaartjes van de rups zorgen voor jeuk en brandende ogen bij mens en dier. Gemeenten zetten zich in voor bestrijding van de eikenprocessierups, zodat inwoners zorgeloos kunnen genieten van de buitenruimte. De gemeente Tilburg gebruikt hiervoor sinds vorig jaar de Werkwijze(R)-methode, gebaseerd op ArcGIS Online. Door alle relevante informatie voor de bestrijding in één kaart samen te brengen kan de gemeente gericht te werk gaan en sneller ingrijpen in risicogebieden.
Werkwijze(R)
Niels Raaijmakers is kwaliteitsmedewerker bij de gemeente Tilburg en houdt toezicht op de bestrijding van de eikenprocessierups. De firma Brouwers groenaannemers voert de bestrijdingswerkzaamheden uit en gebruikt daarvoor de app van Werkwijze(R). Raaijmakers: “We zijn vorig jaar gestart met deze methode en werken daarin samen met andere betrokkenen, zoals de vlinderstichting en natuurmonumenten. Alle gegevens die we van hen krijgen en zelf opvangen komen in de kaart van Werkwijze(R).”
Pieter Verloop, oprichter van Werkwijze(R), legt de methode uit. “Brouwers combineert eigenlijk twee methodes in de bestrijding van de eikenprocessierups. Een preventieve en een curatieve methode. In april worden de geselecteerde bomen preventief bespoten met een aaltjes- of bacteriepreparaat. Brouwers en de gemeente bepalen samen welke bomen worden bespoten. In de app wordt netjes bijgehouden welke bomen op welke datum zijn behandeld. Zo kan men bijhouden of het spuiten effectief is geweest. Vervolgens worden op plekken waar meldingen zijn gedaan nesten van de rups curatief verwijderd. Werkwijze(R) levert hiervoor de bouwblokken in de applicatie. Het eerste deel wordt via de IAPUC-module gedaan en het tweede via ons bouwblok meldingen. De output komt vervolgens samen in één kaart.”
Raaijmakers is enthousiast over de methode. Dit wordt het twaalfde jaar dat ik toezicht hou op de bestrijding van de eikenprocessierups. Voor we met deze app werkten hielden de alles bij in tabellen en Excel. Deze methode werkt vele malen makkelijker en maakt het inzichtelijk voor meerdere mensen, van de mensen op de meldkamer tot de groenaannemer.” De kaart met eikenbomen in de regio wordt in de applicatie gecombineerd met een kaartlaag met risicogebieden. Rondom bijvoorbeeld scholen, fietsroutes en verzorgingstehuizen wordt de situatie extra scherp in de gaten gehouden. Bovendien kan de gemeente Tilburg met de bijgehouden data voorspellingen doen voor de komende jaren. Dat is een voordeel waar Raaijmakers naar uit kijkt.
Dit jaar valt volgens Raaijmakers de overlast nog mee. “We hebben een lange en koude winter gehad. Daar kan de rups niet goed tegen. De piek die we in voorgaande jaren vaak al vroeg in het jaar hadden, verwachten we nu vanaf half juli. We zorgen ervoor dat we dan weten waar de nesten zitten en waar de plaag zich ontwikkelt. Dat leggen we vast in de ArcGIS-omgeving, zodat we hopelijk straks goed voorbereid zijn.”
Benieuwd hoe u met uw organisatie hier mee aan de slag kunt gaan? Neem contact op!