30 juni 2021
GIS de oplossing voor drukke zomer vol festivals, reizen en terrasbezoekjes
Benieuwd naar hoe GIS jouw mooie zomer realiseert? Om dat te weten te komen is stap 1 GIS leren kennen. GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem en visualiseert locatie-data op de kaart. Maar dat geeft jou nog niet direct antwoord op de vraag hoe GIS zorgt voor een zomer vol festivals, reizen en terrasbezoekjes. Dat volgt, ben je al nieuwsgierig geworden naar GIS?
Help, wat is GIS?
Het is niet vreemd dat je GIS nog niet kent. Het is namelijk vaak iets wat op de achtergrond wordt ingezet door organisaties. Zij gebruiken een GIS, een systeem voor geografische data, voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van data op een kaart. Hierdoor krijgen ze antwoorden op vraagstukken als: hoe kan ik dit gebied het beste indelen? Wat is de meest efficiënte route om huisvuil op te halen? Kan ik nu onderhoud plegen aan deze roltrap op de luchthaven?
GIS & een drankje op het terras
Wat heeft dit allemaal te maken met jouw mooie zomer vol festivalbezoekjes, reizen en terrasbezoeken? Alles. Grote kans dat de gemeente waar jij naar het terras gaat gebruik heeft gemaakt van een GIS. Hiermee bepalen ze waar de terrassen extra ruimte kunnen krijgen.
Als je deze zomer weer op reis gaat maak je gebruik van infrastructuur zoals de snelweg, het spoor of het vliegveld. Om de infrastructuur te realiseren en te onderhouden is het belangrijk om te weten waar deze geplaatst kan worden, wat er in de ondergrond ligt en welke omgevingsfactoren zoals woonwijken rekening mee gehouden moet worden.
Data combineren en analyseren
Antwoorden krijg je met een GIS door data te combineren en te visualiseren op een kaart. En dat festival dan? Wat heeft dat te maken met een GIS? De organisatie moet een locatie bepalen en doet dit waarschijnlijk met een kaart om te bekijken waar voldoende ruimte is voor een festivalterrein. De gemeente moet vergunningen afgeven en kijkt naar de kaart om de omgeving in beeld te krijgen. En alle materialen en bezoekers moeten naar het festival kunnen komen en de snelste route daarnaartoe bepalen: ook de kaart.
Duizenden mogelijkheden
Dit waren nog maar drie voorbeelden en al meerdere toepassingen van GIS. Er zijn duizenden toepassingen, alleen al in Nederland. Nu je dit hebt gelezen zie jij vast nog meer mogelijkheden. Denk maar eens het plaatsen van windmolens in Nederland, het bezorgen van boodschappen & pakketjes, de locatie van jouw nieuwe huis. Welk vraagstuk zou jij graag willen oplossen met GIS?
Dat is precies wat wij bij Esri doen; mensen helpen bij het oplossen van hun vraagstukken. En soms weten ze nog helemaal niet dat ze GIS nodig hebben. Door te laten zien wat GIS is en welke uitdagingen je er allemaal mee kunt oplossen verbinden we hun wereld met de onze! Kom jij ons helpen meer organisaties te laten kennismaken met GIS?