29 maart 2021
Meet the speaker: Willem Vlot
Op dinsdag 13 april 2021 vindt de Esri GIS Tech plaats, het jaarlijkse evenement over ArcGIS. Analytics consultant Willem Vlot verzorgt daar een inspirerende sessie over GeoAI. Wij interviewden hem over zijn passie voor geografische gegevens en artificial intelligence.
Wat is GeoAI en waarom ben je er enthousiast over?
“GeoAI combineert de kracht van de locatie met de mogelijkheden van artificial intelligence (AI). De afgelopen decennia heeft de digitale transformatie enorme technologische ontwikkelingen voortgebracht. Denk aan krachtigere computers, slimme algoritmes en goedkopere dataopslag. De explosie van data is misschien wel de belangrijkste ontwikkeling: die heeft ervoor gezorgd dat AI tot bloei is gekomen. De data hebben vaak een ruimtelijke component, waardoor AI ook in de geografie op veel vlakken tot de dagelijkse realiteit is gaan behoren. Er zijn talloze disciplines die zich lenen voor intelligente ruimtelijke analyses en ik kom dagelijks nieuwe toepassingen tegen. Organisaties ontdekken de mogelijkheden en starten pilots om te onderzoeken of GeoAI iets voor ze kan betekenen. Ik vind het gaaf om bij die ontwikkeling betrokken te zijn. Overigens beleef ik er ook plezier aan om te vertellen over dit onderwerp. Samen met collega’s verzorg ik masterclasses en ik geef demo’s. Het vakgebied ontwikkelt zich in een razend tempo, dus het is een uitdaging om op de hoogte te blijven.”
Hoe ben je met GeoAI in aanraking gekomen?
“Als kind was ik gefascineerd door het weer. Ik vond het interessant dat mensen het onbekende probeerden te voorspellen. Dat wilde ik ook. Tijdens mijn studie Meteorologie leerde ik dat je verwachtingen van de toekomst kunt baseren op data uit de historie. Als trainee bij Esri ben ik me gaan focussen op de wereld van geografische informatie en begeleidde ik organisaties bij de toepassing van analytics. In mijn huidige functie bespreek ik ook op een meer strategisch niveau hoe zij AI kunnen inzetten om fundamentele doelen te bereiken.

Wat is de meerwaarde van GeoAI voor organisaties?
“De wereld om ons heen verandert snel en mensen stellen hogere eisen aan technologie: analyses moeten snel beschikbaar, voldoende nauwkeurig en het liefst schaalbaar zijn, zodat grote gebieden efficiënt kunnen worden verwerkt. Dat zijn precies de elementen waar AI in uitblinkt in vergelijking tot de meer traditionele analyses. Een thema dat bij veel organisaties speelt is assetmanagement. Daar is doorgaans veel mankracht bij nodig, bijvoorbeeld om schade aan wegen te inspecteren of vegetatie in sloten te schouwen. Voor zulke processen zie ik een grote meerwaarde voor GeoAI. Organisaties kunnen van tevoren beter vaststellen welke gebieden of objecten aandacht nodig hebben en zo de kwaliteit van hun werk vergroten. Ze kunnen prioriteiten stellen en processen efficiënter inrichten. In het geval van de schouw bij een waterschap zijn alle schone sloten minder van belang, want je wilt je vooral richten op de vervuilde sloten.”
Wat is het meest inspirerende GeoAI-project waar je aan hebt meegewerkt?
“Dat was het Smart Patrol-project vanuit Rijkswaterstaat. In dat project probeerden we met historische data te voorspellen op welke momenten en locaties het risicovol wordt op de vaarweg, zodat patrouillevaartuigen slimmer konden worden ingezet. We werkten samen met een partij die het machine learning-algoritme ontwikkelde. Door onze content slim te combineren en het algoritme te gebruiken, konden we voor de komende uren de verwachte risico’s op vaarwegen in beeld brengen. Rijkswaterstaat hoeft nu niet meer af te wachten tot er iets gebeurt, maar kan anticiperen op wat er mis kan gaan. Het project heeft vorig jaar een Computable Award gewonnen.”
Voor wie is je presentatie tijdens de Esri GIS Tech geschikt?
“De presentatie is bedoeld voor ArcGIS-gebruikers die al met enige regelmaat ruimtelijke analyses uitvoeren. Ik geef de presentatie samen met mijn collega, Gabriela Spakman-Tánásescu. We laten zien hoe de intelligentie van machine learning haar weg vindt in de tools en het platform. Aan de hand van een aantal veelvoorkomende vraagstukken demonstreren we ook hoe je AI binnen ArcGIS eenvoudig kunt toepassen.
Kun je een tipje van de sluier oplichten?
“We vertellen het publiek over de verschillende analysepatronen die we onderscheiden binnen GeoAI. Gabriela geeft een aansprekend voorbeeld van de predictie van corona. Ze maakt regionale voorspellingen van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met de nieuwe tijdserie-analyses in ArcGIS Pro. Ik neem de deelnemers mee in de wereld van clustering op basis van openbare meldingen die gemeentes hun burgers laten doen. Ook geef ik een demo van een voorgetraind deep learning-model dat Esri beschikbaar heeft gesteld en dat je kunt gebruiken bij het beheren van assets.”
Waarom moet iedereen jullie presentatie zien?
“GeoAI is een nieuwe technologie binnen GIS. Alleen daarom is de presentatie al de moeite waard. Verder geven we aansprekende voorbeelden om te laten zien dat de mogelijkheden ongekend zijn. Wil je geïnspireerd en uitgedaagd worden? Dan mag je onze presentatie eigenlijk niet missen.”
Wilt u de Esri GIS Tech vanaf uw (thuis)werkplek bijwonen? Via deze link schrijft u zich in. Wij hopen u op dinsdag 13 april 2021 te verwelkomen.
Tekst Stephan Borggreve van tekstschrijvers.nl