15-2-2021
Netwerkanalyse met OpenStreetMap
De manier waarop we goederen en onszelf verplaatsen verandert snel door nieuwe wensen en behoeften. Zo maakt de benzineauto langzaam plaats voor een elektrische en is deelmobiliteit niet meer weg te denken. Ook de pandemie heeft een grote impact op mobiliteit: niet eerder pakten we zo vaak de fiets en was de vraag naar natuur- en recreatiegebieden op loopafstand zo groot. Wat is het effect van deze en andere mobiliteitsveranderingen op bijvoorbeeld de leefbaarheid en gebiedsontwikkeling? Netwerkanalyse met OpenStreetMap (OSM) biedt de flexibiliteit om een antwoord te geven op de mobiliteitsvraagstukken van de toekomst.
Vervoersmogelijkheden
Netwerkanalyse met OpenStreetMap biedt routeanalyses en mobiliteitsanalyses voor vrachtauto’s, bussen, auto’s, fietsen, te voet en combinaties van vervoersmogelijkheden binnen Nederland. Het stelt gebruikers in staat om regels naar wens in te stellen die rekening houden met de eigenschappen van het voertuig of te gebruiken wegen en paden. Plan routes over voetpaden in parken, alleen over fietspaden of houdt rekening met onder meer doorrijhoogtes.

Bereikbaarheidsvraagstukken
Vertaal de resultaten van route- en reistijdberekeningen naar wijk- of pandniveau en leg deze naast de ambities van de organisatie. Wat is de gemiddelde wandeltijd tot een groenvoorziening of een elektrische laadpaal in een wijk? Wat is het effect van aantrekkelijke looproutes of een ov-halte op het verzorgingsgebied van ondernemers? Vergelijk ambities op pand- of wijkniveau en ontdek waar ambities gehaald worden en waar nog kansen liggen en benut deze inzichten en onderbouwing bij het opstellen van een beleid.

Mobiliteitsvraagstukken
De kracht van Netwerkanalyses met OpenStreetMap zit zowel in de rijke data van OpenStreetMap in combinatie met de mogelijkheid om deze aan te vullen met eigen data en het uitvoeren van geavanceerde netwerkanalyses. Door de combinatie van vervoersmogelijkheden kunnen veelgevraagde analyses rond Mobility-as-a-Service-concepten uitgevoerd worden. De impact is direct zichtbaar op de kaart en kan meegenomen worden bij het opstellen en evalueren van het beleid.
OpenStreetMap
Voor de netwerkanalyses wordt gebruik gemaakt van de gegevens van OpenStreetMap. OpenStreetMap is een project waarbij de community een vrij beschikbare en vrij bewerkbare kaart maakt. De kaart van OpenStreetMap is zeer actueel en gedetailleerd, denk aan: fiets- en wandelpaden, inrichtingselementen en Points-of-Interest (POI). Deel resultaten met de organisatie door deze als webservices beschikbaar te stellen.
Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden van Netwerkanalyse met OpenStreetMap voor uw organisatie? Bekijk het webinar Netwerkanalyse met OpenStreetMap of ga naar de website.