22 september 2021
Terugblik dag 1 van de Esri GIS Conferentie 2021
Beter samenwerken dankzij GIS
De eerste dag van de Esri GIS Conferentie zit erop. Het was een geslaagde eerste dag meer dan 1300 deelnemers, 25 programmaonderdelen en 41 sprekers, die volledig in het teken stond van het thema samenwerken. Voor wie de eerste dag (deels) gemist heeft in dit artikel een overzicht van de hoogtepunten.
Ontvangst in de Geo Lounge
Net als bij eerdere online edities van de Esri GIS Conferentie en de Esri GIS Tech, werden alle deelnemers welkom geheten door hosts Jorien Posthouwer en Bas Bijtelaar in de Geo Lounge, vanuit het Beurs-WTC in Rotterdam. Gedurende de conferentie schoven verschillende gasten aan in de Geo Lounge om in gesprek te gaan over de verschillende sessies.
Bas Bijtelaar en Jorien Posthouwer zijn ook dit jaar weer de hosts van de Geo Lounge
Unieke samenwerkingen
Het plenaire programma werd om 9.30 uur gestart met een welkomstwoord van directeur Jurgen ten Siethof. Na zijn introductie ging hij in gesprek met Erik Keulers, secretaris-directeur van Waterschap Limburg. De overstromingen in Limburg en omstreken van afgelopen juli lieten zien hoe belangrijk samenwerken is. GIS heeft een belangrijke rol gespeeld bij de beslissingen die het waterschap heeft moeten nemen. In het gesprek werd teruggeblikt op de situatie en een kijkje achter de schermen geboden bij de aanpak van het waterschap.
Kaj Visser en Oscar Zwiers van Alliander vervolgden het programma met een presentatie over het Digitaal Platform, de online omgeving van Alliander voor informatiedeling en samenwerking. Om mee te kunnen gaan in de energietransitie wordt er dankzij het Digitaal Platform samen met stakeholders gewerkt aan het energiesysteem van morgen.
Kaj Visser en Oscar Zwiers van Alliander tijdens hun keynote
Uitreiking Enterprise GIS Award
Traditiegetrouw wordt tijdens de Esri GIS Conferentie de Enterprise GIS Award uitgereikt. Dit jaar is de award toegekend aan waterbedrijf Pidpa. De award is een erkenning voor de innovatieve inzet van geografische informatie in de kernprocessen van de organisatie. Pidpa dankt de award aan hun jarenlange gebruik van ArcGIS voor het beheer en onderhoud van assets, en in het bijzonder aan de vooruitstrevende rol in de overstap naar ArcGIS Pro en het Utility Network. Lees hier meer over de uitreiking en bekijk de video.
Na de pauze vertelden Rick Lormans (Dura Vermeer) en Peter Staats (Waterschap Drents Overijsselse Delta) over het project Stadsdijken Zwolle, een complexe opgave waarbij dwars door de stad Zwolle de dijk wordt versterkt. Diverse partijen afkomstig van zowel de overheid als de markt sloegen de handen inéén in het ‘Dijkteam Zwolle’. Consistent informatiemanagement bleek één van de pijlers van het succes.
Samenwerken voor schoon water
Waar samenwerking ook essentieel en cruciaal is, is het realiseren van een schone Maaswaterketen. Voor de drinkwatervoorziening van 7 miljoen mensen is het van groot belang dat de Maas schoon is en schoon blijft. Maarten van der Ploeg van RIWA Maas presenteerde in zijn keynote de StoryMap Atlas van de Schone Maas, waar onder andere inzicht gegeven wordt in verantwoordelijke partijen, afgegeven vergunningen voor lozingen op de Maas, drinkwaterinwinningsplekken en zuiveringsinstallaties, om zo het hele stroomgebied in kaart te brengen. Dankzij de Atlas hebben verschillende partijen toegang tot dezelfde belangrijke informatie, waardoor de partijen efficiënter kunnen samenwerken.
Het plenaire programma werd afgesloten door een spreker die zich ook inzet voor schoon water. Merijn Tinga, alias The Plastic Soup Surfer, onderneemt sinds 2014 bijzondere expedities om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem. In zijn presentatie vertelde hij hoe hij als eenling het verschil maakt, en hoe de community en de kaart hem helpen in zijn expedities.
Maarten van der Ploeg (RIWA Maas) presenteert over de Atlas van de Schone Maas
Middagprogramma
Na de lunchpauze stonden drie blokken van middagsessies op het programma. De deelnemers konden zelf een keuze maken welke van de in totaal 20 sessies met 41 sprekers zij wilden volgen. Niet alle presentaties kunnen volgen die uw interesse hebben? Geen nood, de presentaties zijn binnenkort terug te bekijken.
Boek een expert
Een nieuw element tijdens deze Esri GIS Conferentie is de mogelijkheid om tijdens de conferentie een persoonlijk gesprek te boeken met een expert. Deelnemers die vragen hebben naar aanleiding van een sessie, interesse hebben in een product of ergens meer informatie over willen kunnen op deze pagina direct een tijdslot boeken. Experts Juliëtte Peletier en Oscar Stoop staan de gehele conferentie voor de deelnemers klaar. Op de eerste dag voerden Oscar en Juliëtte al diverse leuke gesprekken. Ook op dag 2 zijn Oscar en Juliëtte weer te boeken.
In de Geo Lounge werd nagepraat over de plenaire sessies
Puzzelen en quizzen
Na het laatste blok middagsessies werd er in de Geo Lounge door Bas en Jorien een GIS-quiz gehouden. Daarbij werden er gedurende dag hints gegeven voor het oplossen van een kruiswoordraadsel die deelnemers konden vinden in hun EGC-box. De oplettende kijker kan aan de hand van de hints de puzzel oplossen. Voor de eerste vijf deelnemers die de puzzel correct oplossen is er een leuke prijs: het Bosatlas Puzzelboek.
Na een eerste geslaagde dag wensten Bas en Jorien iedereen een fijne avond. Op de tweede dag van de conferentie staat het thema innovatie centraal. Tot morgen!