30-06-2021
What’s new in ArcGIS Content
In het tweede kwartaal van 2021 is de beschikbare content in ArcGIS weer uitgebreid en geactualiseerd. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van luchtfoto’s, de Klimaateffectatlas, het hoogtebestand en afgeleide producten daarvan en meer. In dit bericht leest u alles over de nieuwe content-updates. Lees hieronder alle nieuwe ontwikkelingen en hoe u op de hoogte blijft vanwege de uitfasering en migratie van een aantal services deze zomer.
BGT-data toegevoegd aan de World Topographic vector
Vanaf juli 2021 vallen een aantal van de wereldwijde raster basiskaarten, waaronder de World Topographic, onder mature support. Dit betekent dat deze niet langer geactualiseerd worden, maar wel beschikbaar blijven voor gebruik in Esri’s technologie. Voor het gebruik van actuele basiskaarten is het daarom belangrijk om te migreren naar vector basiskaarten. Vector basiskaarten hebben verbeterde prestaties en daarnaast is het ook mogelijk om deze te personaliseren. Omdat de raster basiskaarten niet langer geactualiseerd worden is er gewerkt aan het optimaliseren van de vector basiskaarten. Zo wordt vanaf juli 2021 data uit de BGT toegevoegd voor meer detail in de World Topographic vector. Op onderstaande afbeelding ziet u het verschil tussen de verrijkte vector en raster. Alle wereldwijde raster basiskaarten die een vector variant hebben gaan naar mature support. Bekijk dit blog voor een overzicht van alle migraties. Voor de Nederlandse basiskaarten in de Rijksdriehoekstelsel-projectie (EPSG: 28992) wijzigt op dit moment niets.
Luchtfoto hoge resolutie (8 cm) 2021
Er is een nieuwe luchtfoto beschikbaar met een resolutie van 8 cm, het hoogste tot nu toe, waardoor er veel details te zien zijn. Op het open dataportaal van Beeldmateriaal Nederland is ook een WMTS-service en downloadmogelijkheid. Deze luchtfoto is ingewonnen in het voorjaar van 2021 (18 februari t/m 11 juni 2021) en is een bladloze opname. Lees meer over de inwinning in deze StoryMap van Beeldmateriaal. De ingewonnen luchtfoto’s worden nog verwerkt en in de komende maanden door Beeldmateriaal.nl vrijgegeven. Deze ArcGIS-service wordt continu geactualiseerd, wanneer meer van de ortho-beelden beschikbaar komen tot het uiteindelijk later dit jaar een landsdekkende weergave zal bevatten.
Luchtfoto lage resolutie (25 cm) 2020
De Luchtfoto 25 cm is geactualiseerd met de landsdekkende 25 cm zomervlucht van 2020. De lage resolutie luchtfoto is, in tegenstelling tot de hoge resolutie luchtfoto, een zomervlucht met blad aan de bomen en inclusief infrarood. Met de 2020 zomervlucht, is de Luchtfoto 2019 25 cm tevens toegevoegd als historische luchtfoto in ArcGIS Online. Via de Topotijdreis en Luchtfototijdreis zijn de luchtfoto’s door de tijd te bekijken.
Actueel Hoogtebestand Nederland 4 (AHN4)
De eerste levering van het Actueel Hoogtebestand Nederland versie 4 (AHN4) is beschikbaar. Deze wordt aangeboden als Digital Terrain Model (DTM) 50 cm en 5 m en als Digital Service Model (DSM) 50 cm en 5 m. Deze services zullen verder aangevuld worden met de andere gebieden van Nederland wanneer er in 2022 en 2023 meer data beschikbaar komt. Het landschap van Nederland is goed te bekijken met het AHN en de verschillende visualisatietemplates, zoals een hillshade of contourlijnen. Deze staan als individuele items geregistreerd binnen ArcGIS zodat u direct de juiste visualisatie kunt opzoeken en toevoegen aan uw kaart. Wilt u de AHN4-rasters of LiDAR-bestanden downloaden? Download de gegevens per kaartblad via de AHN-viewer.
Puntenwolken AHN4
AHN4 is beschikbaar als raster en als puntenwolk. De puntenwolken zijn per provincie in de vorm van een Point Cloud Scene Service beschikbaar. De eerste provincies die u kunt vinden op ArcGIS Online zijn de provincie Zeeland en de provincie Friesland. Gedurende de komende weken volgen meer puntenwolken van de andere provincies, waar AHN4-data voor beschikbaar is. De beschikbare puntenwolken op basis van het AHN3 zullen worden uitgefaseerd en niet meer beschikbaar zijn vanaf 1 september 2021. Blijf op de hoogte en schrijf u hier in om hierover te worden geïnformeerd.
SPOTinfo PandenPlus
SPOTinfo-data helpt bij inzicht verkrijgen in ruimtelijke vraagstukken. De PandenPlus-service bevat 50 unieke kenmerken per pand in 3D en wordt maandelijks geactualiseerd. Via de Marketplace is nu een trial aan te vragen om inzicht te krijgen in wat deze unieke premium dataset te bieden heeft. De data bevat naast 50 unieke pandkenmerken ook 3D-vormen in zowel LoD 1.5 en LoD 2.2. Lees meer over het aanbod van SPOTinfo en deze dataset.
CBS Gebiedsindeling
Er zijn 66 nieuwe services beschikbaar uit het bestand CBS gebiedsindelingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze services geven de gebiedsindelingen die het CBS hanteert weer en zijn te vinden in de groep CBS Gebiedsindeling. De indelingen omvatten een tijdspanne van 1995 t/m het meest recente jaar (afhankelijk per type indeling). Van elke regio is een service beschikbaar met alle historische jaren en een service met het meest recente jaar (actueel). De actuele versie wordt aangepast met het meest recente jaar, zodat u altijd over de meest recente versie beschikt. Vanuit de historische laag is het ook mogelijk om een filter op een specifiek jaar in te stellen, mocht dat nodig zijn voor een bepaalde toepassing of kunnen de regio's door de tijd worden bekeken. In januari komen de nieuwe indelingen beschikbaar. Bij de update halverwege het jaar worden de voorlopige grenzen vervangen door definitieve grenzen en worden de wijken, buurten en diverse bovengemeentelijke indelingen van dat jaar toegevoegd. In deze CBS Gebiedsindelingen door de tijd-app zijn alle gebiedsindeling te bekijken onderverdeeld in een aantal categoriën.
Klimaateffectatlas
Er komen zeer binnenkort nieuwe kaarten beschikbaar uit de Klimaateffectatlas. Het gaat om de kaartlagen Basiskaart natuurlijk systeem hoofdtypen, Basiskaart natuurlijk systeem subtypen, Droogtegevoeligheid grondwaterafhankelijke natuur, Stedelijke infiltratiekansen en Verschilzetting (laag en hoog). Alle bestaande kaartlagen zijn te vinden in de groep Klimaateffectatlas.
Door de nieuw beschikbare kaarten zullen de kaarten met Natuurgebieden, Bodemdaling 2016-2050 (huidig en 2050 WH), Bodemdaling na ophoging stedelijk gebied, Paalrot, Natuurgebieden en Natuurbrand worden uitgefaseerd en niet meer beschikbaar zijn vanaf 1 september 2021. Blijf op de hoogte en schrijf u hier in om hierover te worden geïnformeerd.
Daarnaast is voor een aantal thema’s een extra scenario beschikbaar gekomen. Voorheen was het alleen mogelijk om te switchen tussen de huidige trend en een scenario met een hoge verwachte opwarming van de aarde. Inmiddels is daar ook een lager scenario bij gekomen. Het gaat om het aantal tropische dagen, zomerse dagen, warme dagen, vorstdagen, ijsdagen, dagen met meer dan 25 mm neerslag en dagen met meer dan 15 mm neerslag.
Een aantal andere kaartlagen zijn nu ook gebaseerd op scenario’s, namelijk de kaarten omtrent bodemdaling die nu beschikbaar zijn voor 2020-2050 (laag en hoog) en 2020-2100 (laag en hoog), natuurbrandgevoeligheid (huidig en hoog) en paalrot (huidig, laag en hoog). Zo is de impact van verschillende scenario’s beter te vergelijken.
CBS Vierkantstatistieken
De CBS Vierkantstatistieken van 2020 zijn beschikbaar. In de CBS Vierkantstatistieken is Nederland ingedeeld in vierkanten van 100 bij 100 meter en 500 bij 500 meter. Per vierkant zijn statistische gegevens aan het bestand gekoppeld. Met deze cijfers kunnen gelijke gebieden van Nederland onderling worden vergeleken. Omdat vierkanten niet door de tijd wijzigen, zijn ook vergelijkingen in de tijd beter mogelijk.
Blijf op de hoogte
Per 1 september 2021 worden een aantal services stopgezet. Dit kan zijn omdat er betere of nieuwere data beschikbaar is, of omdat er bijvoorbeeld een inconsistentie in de service zit, waardoor we u willen vragen te migreren naar een andere service. Voorbeelden hiervan zijn de puntenwolken, die nu op basis van het AHN4 gemaakt worden of een aantal gebiedsindelingen die vervangen worden door de CBS Gebiedsindeling. Blijf op de hoogte van alle updates rond ArcGIS Content en schrijf u hier in om over migraties en toekomstige belangrijke updates te worden geïnformeerd.