20 juni 2022
Basisregistraties direct bruikbaar
Datagedreven werken met ArcGIS
GIS wordt op verschillende plekken binnen organisaties gebruikt ter ondersteuning van processen en opgaven. Denk hierbij aan het opslaan, beheren, ontsluiten en visualiseren van ruimtelijke data om daarmee inzicht te creëren door het doen van analyses. Met deze inzichten worden plannen en ontwerpen gemaakt om betere beslissingen te nemen. De beschikbaarheid van de technologie is één ding, maar het is ook van belang dat organisaties direct aan de slag kunnen met de basisregistraties die in haar werkprocessen nodig zijn. Hoe zorgt u ervoor dat deze basisregistraties direct toe te passen zijn in uw werkprocessen?
Direct te gebruiken basisregistraties
De Levende Atlas biedt een rijke verzameling van inmiddels duizenden datasets. Het gaat daarbij om verschillende soorten services zoals de topografische ondergronden, luchtfoto’s en thematische kaarten over uiteenlopende onderwerpen zoals klimaatdata, energielabels en verkeersgegevens. Onderdeel van het data-aanbod zijn de basisregistraties. De openbare basisregistraties worden al jaren aangeboden in de Levende Atlas en zijn voor iedereen beschikbaar om mee te werken. Dit zijn de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Topografie (BRT), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en Digitale Kadastrale Kaart (DKK). De eigendomsgegevens in kadastrale data en handelsregisterdata zijn echter niet openbaar beschikbaar, vanwege privacygevoelige informatie en het gebruik van niet-openbare data in bepaalde toepassingen zoals publiekrechtelijke taken. Het Kadaster en de Kamer van Koophandel (KvK) verlenen tegen betaling toegang tot de data. Om deze data in een organisatie beschikbaar te krijgen, moet de data binnengehaald worden, omgezet naar een bruikbaar formaat en beschikbaar te stellen aan de juiste personen binnen de organisatie. Hierdoor ligt er qua werkzaamheden een focus op het beheer, terwijl de nadruk zou moeten liggen op het goed kunnen gebruiken van de data.
Ontzorging in alle fasen
Om de niet-publieke basisregistraties laagdrempelig in werkprocessen te gebruiken, zonder veel tijd kwijt te zijn aan het beheer, wordt de BRK- en HR-data aangeboden als Data-as-a-Service (DaaS). Met respectievelijk de producten GeoBRK en GeoHR wordt de complexiteit van conversie en de last van het beheer bij organisaties weggenomen. Deze ontzorging houdt in dat organisaties geen technologie voor de conversie hoeven aan te schaffen, te installeren of te beheren. Omdat de BRK- en HR-data privacygevoelige informatie bevat, betekent dit dat iedere organisatie die GeoBRK en GeoHR afneemt een eigen omgeving tot haar beschikking heeft waar data specifiek voor die organisatie wordt verwerkt. In die omgeving draait de conversie-tooling die de brondata omzet naar een bruikbare mapservice. Nieuwe tooling wordt rechtstreeks uitgerold en er kan snel ingesprongen worden op fouten in de data door ervaringen met eerdere trajecten, zonder dat organisaties hier last van hebben. Daarnaast is deze werkwijze conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), omdat de data met een beveiliging wordt aangeleverd aan iedere organisatie die deze service afneemt. De beveiligde data kan vervolgens in alle ArcGIS-toepassingen gebruikt worden. De data is daarom direct bruikbaar en organisaties hebben geen omkijken naar het beheer.
Ook hoeven alle updates niet zelf uitgevoerd te worden, zowel van de basistechnologie, de ArcGIS-toepassingen, als de nieuwe versies van GeoBRK en GeoHR. Daarbij worden transities naar de nieuwe BRK Levering gedaan zonder dat beheerders hier iets van merken. Ook onverhoopte fouten in leveringen worden afgevangen en in direct overleg met het Kadaster en de KvK opgelost.
Daarnaast is er geen kennis nodig van het datamodel, de beveiliging ervan en van de conversie van dat datamodel naar bruikbare services.
Zo hebben organisaties wel de lusten van het rijkdom aan data, maar niet de lasten van het beheer. Met GeoBRK en GeoHR worden de basisregistraties direct bruikbaar in uw werkprocessen, zodat de focus ligt op het effectief kunnen inzetten van deze data.
Wilt u de meerwaarde van deze ontzorging voor uw organisatie verkennen? Ga in gesprek met een ArcGIS-expert.