ESRI USER CONFERENCE
Beluister de highlights van de plenaire sessie van de Esri User Conference
Podcasthost van Something Spatial Niels van der Vaart is deze week in San Diego om de Esri User Conference bij te wonen. Het grootste GIS-evenement ter wereld, waar zo’n 15.000 bezoekers van over de hele wereld aan deelnemen. Samen met collega Egbert Moerland (technisch consultant) bespreekt hij in de laatste aflevering van Something Spatial de hoogtepunten van het plenaire programma.
De plenaire sessie van maandag 11 juli bestond uit drie delen. Het eerste deel werd de visie van Esri voor de komende jaren, trends en ontwikkelingen gedeeld. Vervolgens werd in deel twee ingegaan op productontwikkelingen en toepassingen en in het derde deel werd afgesloten met enkele inspirerende klantverhalen over het gebruik van de kaart bij verschillende organisatie. Egbert en Niels prijzen de presentatie van de adviseur van de president van de Verenigde Staten. Hij vertelt hoe de Amerikaanse overheid geografische data gebruikt om klimaatverandering tegen te gaan. Een krachtig verhaal, waar volgens Egbert de urgentie vanaf spatte. Ook het voorbeeld hoe de stad Praag hittestress aanpakt met behulp van satellietbeelden sprak tot de verbeelding, niet in de minste plaats omdat dit ook in Nederland een actueel thema is.
Esri-oprichter Jack Dangermond
Veel BIM-data aan bod
Tijdens het tweede deel viel het Niels op dat er binnen diverse sectoren enorm veel BIM-data aan bod kwam. Van de metro’s in Parijs tot hoogspanningsnetwerken en bij CERN, die met geavanceerde BIM-modellen de gehele campus in 3D hebben gemaakt. Egbert vult vervolgens aan dat ook indoor een steeds groter thema wordt binnen GIS. Dat was niet lang geleden nog minder eenvoudig qua technologie, maar biedt nu veel potentie voor grote complexen en campussen. De verwachting is dat we door deze nieuw ontwikkelingen in de toekomst nog beter naar onze eigen wereld kunnen kijken, zowel binnen als buiten.
GIS-community
In het derde deel lag de nadruk op hoe verschillende organisaties en mensen samenwerken een grote opdrachten. Een voorbeeld dat getoond werd was hoe de staat Californië zich als doel heeft gesteld om in 2030 30% van het grondgebied als natuurgebied te conserveren. Een ambitieus doel, dat alleen lukt als diverse partijen met elkaar samenwerken. Jack greep deze voorbeelden aan om de deelnemers op het hart te drukken dat we die grote opgaven met zijn allen aan moeten blijven gaan. De GIS-wereld is een community van mensen die met elkaar de kennis en middelen hebben om een belangrijke bijdrage te leveren. Ook voormalige president van de VS Barack Obama werd gequote: “Dit is de eerste generatie die zich bewust is van de klimaatproblemen, en de laatste die er iets aan kan doen.”
Beluister de Esri User Conference-special van Something Spatial hier