27 januari 2022
BP reageert sneller en adequater in een noodsituatie dankzij ArcGIS
Met een blik op de toekomst stelde BP (Duitsland) een digitaal transformatieplan op. Hierin stond onder andere de wens voor een papierloze site en een systeem waarmee ze sneller en adequaat konden reageren op een noodsituatie. Stephan Jung en James Kerr van BP deelden tijdens de Esri Petroleum GIS Conference 2021 (PUG 2021) hun verhaal over hoe ze dit plan hebben geïmplementeerd om de veiligheid van de site te blijven garanderen.*
De site van BP bestaat uit twee delen. Deze delen liggen 11 kilometer van elkaar verwijderd, in Horst en in Scholven. Beiden sites hebben een eigen brandweerkazerne met in totaal 100 medewerkers.
Voordat BP begon met ArcGIS voor een efficiëntere emergency response planning, waren de plannen uitgewerkt op papier en verdeeld in mappen. Daarnaast hingen er kaarten van de sites aan de muur, waarbij met magneten werd aangegeven welke wegen afgesloten waren voor bijvoorbeeld onderhoud en werkzaamheden. De veiligheidsrisico’s werden dus volledig op papier weergegeven.
BP heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe strategie, waarbij onder andere digitalisering hoog op de agenda stond. Met het overstappen naar ArcGIS en het digitaliseren van hun site, oftewel het maken van een Digital Twin, voldoet BP nu aan hun nieuwe strategie.
BP ervaart veel voordelen van de Digital Twin. Het is een mooie tool om meer awareness te creëren over de site. Het is altijd beschikbaar op elk device (zoals tablet en mobiele telefoon). De informatie is altijd up-to-date, makkelijk in gebruik en eenvoudig te delen met derden. Hiermee is BP klaar voor de toekomst en bespaart het kosten op bijvoorbeeld administratieve handelingen, maar het meest belangrijk is dat BP beter voorbereid is op mogelijke calamiteiten en sneller kan reageren op noodsituaties.

Als laatste gebruikt BP een dashboard om inzichtelijk te maken welke wegen zijn afgesloten door bijvoorbeeld werkzaamheden. Door een request in te sturen (voor bijvoorbeeld onderhoud waardoor er een weg moet worden afgesloten) via een formulier komt er een verzoek binnen bij de kazerne. Zij kunnen beoordelen of de request mogelijk is en wat dit betekent voor de veiligheid van de site. Hierdoor zien ook andere afdelingen, zoals maintenance, direct wanneer een weg wordt afgesloten.
Deze toekomstige blik op het terrein creëert een betere samenwerking tussen de twee afdelingen, en is een groot verschil met de vorige situatie. Van kaarten aan de muur waarop met magneten werd weergegeven welke wegen waren afgesloten, naar een digitale weergave van de kaart, een geautomatiseerd proces en toekomstige weergaves van de site. En dat alles om een veilige omgeving te waarborgen beter voorbereid te zijn op mogelijke calamiteiten.

*Dit artikel is een samenvatting van de openbaar gepubliceerde video.