13 april 2022
Datakoppeling BOR en BGT levert grote efficiëntiewinst op
Zo'n zes jaar geleden besloot de provincie Noord-Holland een aantal uitvoerende taken niet meer in eigen huis te blijven doen en juist in te zetten op een sterkere regierol. Dat betekent: meer uitbesteden aan de markt, waaronder het beheer en onderhoud van de provinciale wegen en vaarwegen. Om een goede regierol in te vullen, is het hebben van kwalitatief goede data essentieel. Steeds vaker wordt op basis van geodata beoordeeld of de uitvoeringstaken goed worden uitgevoerd. Ook wordt de aannemer gevraagd de revisies in de datasets aan te leveren, bijvoorbeeld als een aannemer een kruispunt ombouwt tot rotonde. Deze data moeten zonder aanpassingen, in verschillende systemen ingevoerd kunnen worden. De landelijke standaardisaties van deze registraties waaronder de BGT (IMGeo) en BOR (IMBOR) maken dit mogelijk.
Jelle Gulmans, Adviseur Bedrijfsondersteuning Geodata bij de provincie Noord-Holland, legt uit: "Wij beheren alle data die nodig zijn voor het assetmanagement binnen onze provincie. Als geodataspecialist ben ik samen met mijn collega's verantwoordelijk voor de digitale kopieën van onze wegen en vaarwegen. Alle data moeten actueel en kwalitatief goed zijn en altijd beschikbaar en raadpleegbaar. De BGT is een landelijke kaart van Nederland met een hoog detailniveau, waarvoor alle overheden gegevens aanleveren. De BOR is een database waarin overheden al hun objecten in de buitenruimte kunnen bijhouden en er gegevens aan koppelen. In ons geval gaat het bijvoorbeeld om het type asfalt dat ergens ligt, om geleiderails, vangrails, lichtmasten en verkeerslichten. En bijvoorbeeld de staat van onderhoud van al die objecten. Wij wilden graag in één datawarehouse werken - BOR - en van daaruit alle gegevens doorzetten naar andere systemen, waaronder de BGT." In dit datawarehouse komen een aantal standaarden en datamodellen bij elkaar, waaronder: IMGEO, IMKL, NEN-2767 en Areaaldata (BORmodel van PNH).
"Het traject was voor ons een goede leerschool om dingen eens anders te bekijken."
Jelle Gulmans, Adviseur Bedrijfsondersteuning Geodata bij de provincie Noord-Holland
Samen bouwen
De keus viel op Esri Nederland om samen met de dataspecialisten van de provincie Noord-Holland deze koppeling te gaan bouwen. Jelle: "Wij werkten al samen met Esri, onder andere voor beleidscartografie. Bovendien was Esri in die tijd al bezig om GeoBGT en GeoBGT Connect te ontwikkelen. GeoBGT is de applicatie om de BGT te beheren en gegevens aan te leveren. GeoBGT Connect is de koppeling van BOR en BGT. Precies datgene wat wij zochten. Vanaf dat moment zijn we samen op gaan trekken om die koppeling echt te bewerkstelligen." Met de keuze om vanuit BOR te gaan werken, was de provincie overigens wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Jelle: "Uiteindelijk hebben de meeste andere overheden ervoor gekozen om andersom te werken. Zij werken vanuit de BGT en zetten vervolgens hun gegevens door naar de BOR om daar dingen aan te passen." Het was nog een hele toer om BOR en BGT aan elkaar te koppelen. Jelle: "GeoBGT werkte meteen prima. Daar waren we snel uit. Maar voor onze werkwijze is GeoBGT Connect eigenlijk het hoofdproduct. Eerst hebben we alle data omgezet in een nieuw datamodel en vervolgens moesten we het berichtenverkeer via die koppeling inregelen. En dat bleek in de praktijk toch wel heel complex. Uiteindelijk zijn we daar goed uitgekomen. Sinds vier jaar hebben we een werkend product waar we echt goed mee uit de voeten kunnen."
Efficiëntieslag
En wat betekent het werken met GeoBGT en GeoBGT Connect nu voor de interne processen? Jelle: "Voorheen werkten we met landmeters die zelf op locatie alles gingen inmeten en de data vervolgens verwerkten in de tekeningen. Dat kwam dan bij ons in de database terecht. Nu geven we een aannemer een datadump mee van bijvoorbeeld een kruising die een rotonde moet worden. Wanneer het werk klaar is, krijgen wij een bijgewerkte datadump terug die wij in BOR kunnen invoeren. Die dataset voldoet helemaal aan ons datamodel en wij hoeven het alleen maar door te sluizen. Dan is onze dataset weer compleet en up-to-date. Om een indruk te geven: vroeger waren wij in zo'n geval - exclusief het inmeten - wel 40 uur bezig met het verwerken van gegevens. Nu besteden we ongeveer 15 uur aan afstemming met de aannemer en zo'n 8 uur met de verwerking van de hele dataset. Dat is dus een enorme tijdswinst."
Kritische partner
Jelle kijkt positief terug op de samenwerking met Esri om dit product te ontwikkelen: "In het begin ging het niet vlot. Dat kwam deels omdat wij voor een ongebruikelijke werkwijze kozen, maar deels ook omdat we elkaar nog niet goed begrepen. Wij waren een heel kritische partner voor Esri, maar dat hebben zij heel constructief opgepakt. Alles was bespreekbaar en we kwamen tot oplossingen. En wat ook mooi was: zij waren ook kritisch naar ons toe. Het hele traject was voor ons een goede leerschool om dingen eens anders te bekijken, je keuzes te heroverwegen. Ik heb veel tijd gestoken in de ontwikkeling van de koppeling. Dat was voor Esri nuttig, maar voor ons ook, want zo konden wij mede richting geven aan de ontwikkeling en de prioriteiten. Het is gewoon heel fijn als je op zo'n manier met een softwareleverancier kunt samenwerken."
Doorontwikkeling
Software is nooit af. Dat weet Jelle als geen ander: "Er zijn nog dingetjes die we aan de configuratie van GeoBGT Connect aan het veranderen zijn, maar dat heeft ook vaak te maken met je eigen organisatie en werkwijze. Soms is het handiger om een workaround te maken dan het systeem aan te passen. Binnenkort stappen we landelijk over naar een heel nieuw model van de BOR, het IMBOR. Dat wordt een datamodel voor alle vakdisciplines in Nederland die iets met geografische objecten te maken hebben en/of die iets met het beheer van de openbare ruimte te maken hebben. En dan komt opnieuw de vraag op tafel in hoeverre wij ons willen conformeren aan een andere werkwijze. We blijven in ieder geval onze datalevering bij de aannemer neerleggen. En het blijft ook zo, dat we alle data op één plaats willen invoeren en dan als een treintje door onze systemen heen willen laten lopen. Maar het is nog de vraag hoe we dat precies gaan intekenen. Met dat ontwerpproces zijn we nu bezig. De provincie is ook betrokken bij de ontwikkeling van de SOR. De gedachte achter onze huidige database is deels een samenhangende registratie. Eenvoudig inwinnen en meervoudig gebruik staat bij ons hoog in het vaandel. De SOR zal dan ook zeker bij ons met open armen worden ontvangen! Het koppelen van verschillende data- en informatiemodellen en basisregistraties gaat ons alleen maar helpen om onze informatievoorziening naar onze organisatie en daarbuiten beter te maken!"
Wilt u de meerwaarde van GeoBGT voor uw organisatie verkennen? Ga in gesprek met een ArcGIS-expert.