14 maart 2022
De Developer Summit 2022: Eindelijk weer in Palm Springs
Na twee jaar afwezigheid was er eindelijk weer een Developer Summit in Palm Springs, Californië. Deze conferentie voor softwaredevelopers en andere techneuten geeft elk jaar weer een diepe inkijk in de mogelijkheden die ArcGIS biedt. Drie dagen lang worden alle nieuwe technieken binnen het ArcGIS-ecosysteem benoemd, met veel demonstraties door bijna net zoveel verschillende mensen, en natuurlijk met mooie kaarten. Alle drie de dagen werden geopend met een plenaire sessie, en elke dag had een ander thema.
Building applications
De eerste dag had als thema ‘building applications’. Dit is het domein van de ArcGIS API for JavaScript en de ArcGIS Runtime SDK. Die twee proberen elkaar de loef proberen af te steken als het gaat om performance. Op JS gebied was er vooral veel aandacht voor de nieuwe visualisatietechnieken, met veel nieuwe opties in 3D, o.a. realtime data en heatmaps. Ook de nieuwe voxel layers werden getoond, waarmee 3D-volumes weergegeven kunnen worden. Hier werden tijdens de sessie veel Nederlandse voorbeelden van getoond. Ook komt er de mogelijkheid om in 3D-scenes het weer aan te passen, en dat in een browser.
Een minder spannende, maar lang verwachte aankondiging was dat er binnenkort in de basemap gallery ondersteuning komt voor het wisselen naar een basemap met een ander coördinaatsysteem. Een functionaliteit waar velen met smart op zitten te wachten. Voor de Runtime SDK werd er vooral ingegaan op de nog grotere performance en de ondersteuning voor tracing over netwerken. Nieuwe functionaliteiten waren er op het gebied van indoor positionering, waar ze de mooie term The Blue Dot Experience voor gebruikten. De mooiste plaatjes van de conferentie kwamen van het gebruik van de ArcGIS Maps SDK for Game Engines. Hierin worden ArcGIS services rechtstreeks gebruikt in games (of applicaties) die gemaakt worden met Unity en Unreal.
Mogelijkheden ArcGIS
Dag twee ging vooral over ArcGIS in de breedte. Er waren demo's van de Layer Blending en Smart Mapping-mogelijkheden van de ArcGIS MapViewer, en van de komende FlowRenderer-opties. Ook werd er laten zien wat voor opties Arcade biedt door het hele platform heen, zowel op het web als in de mobiele apps. Veel aandacht was er voor de analysemogelijkheden van ArcGIS, met ArcGIS Insights en het nieuwe ArcGIS Knowledge, waarmee knowledgde graphs en geografie samen komen. Ook werd er aandacht besteed aan het inwinnen van data, bijvoorbeeld met Drone2Map en SiteScan for ArcGIS waarmee 3D-modellen snel ingewonnen en verwerkt kunnen worden. Tot slot was er ook nog ruimte voor inwinning in RealTime, waarin met ArcGIS Velocity tientallen voertuigposities live op de kaart werden getoond (zowel in 2D als in 3D).
Uitbreiden, automatiseren en analyseren
Op de laatste dag was het de beurt aan de mogelijkheden om ArcGIS uit te breiden, te automatiseren en de spatial analytics. Allereerst was de beurt aan ArcGIS Pro SDK, waarmee extra functionaliteit toegevoegd kan worden aan de ribbon van ArcGIS Pro. Dat kunnen extra knoppen zijn, groepering van eigen favoriete knoppen of hele eigen panels die een specifieke workflow ondersteunen. Mooi om te zien was dat daar ook klantverhalen in meegenomen werden, waarin verteld werd hoe zij dankzij een custom Add In hun proces sneller konden laten verlopen. De automatiseringsopties van ArcGIS kwamen ook uitgebreid aan bod, van het automatisch analyseren van data tot het volledig, zonder menselijke tussenkomst, uitrollen van een ArcGIS Enterprise op Kubernetes vanuit een Jenkins PipeLine. Nieuw zijn de functionaliteiten van de Hosted Notebooks om deze als WebTool te publiceren en om te reageren op een webhook. De analyse en deep learning-mogelijkheden van de Python API mochten natuurlijk ook niet ontbreken.
European DevSummit
Zoals altijd op de DevSummits waren de middagen volgepakt met technische sessies over een breed aantal onderwerpen: de API's en SDK's, over gebruik en configuratie, en handige tips en tricks. Het eindigde met een belangrijke aankondiging voor eenieder voor wie deze DevSummit te vroeg kwam of wie het te ver reizen vond: van 13 t/m 16 november 2022 staat de European DevSummit gepland, in Berlijn.
Zien we je daar?