6 december 2022
Digital Twin draagt bij aan de leefbaarheid en groei van de Schipholregio
De Schipholregio barst van de potentie. Het is een plek om te wonen, te werken en te leven. Bovendien dient het als dé internationale entrée van Nederland. Een goed doordachte visie voor de ontwikkeling van dit gebied is daarom cruciaal. Een Digital Twin helpt daarbij. Door het effect van keuzes op de omgeving – van de bijdrage aan de energietransitie tot en met de duurzame bereikbaarheid van arbeidsplaatsen – te modelleren, werken zij effectief samen aan de beleidsvorming voor dit bijzondere gebied.
Leg je een nieuwe metrolijn aan voor een snellere verbinding of extra autowegen? Bouw je woningen rondom de bestaande voorzieningen of ontwikkel je nieuwe infrastructuur? En hoever kun je daarin gaan? De Schiphol Airport Development Company (SADC) houdt zich bezig met complexe vraagstukken over de toekomst van de airportcorridor. Innovatie en data spelen hierin een belangrijke rol.
Instrument voor beleidsbeslissingen
SADC heeft vier aandeelhouders: de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland en de Schiphol Group. Al deze partijen hebben belang bij de economische groei van het gebeid. Tegelijkertijd mag leefbaarheid niet in het geding komen. Om verschillende scenario's te testen en weloverwogen en onderbouwde beleidskeuzes te maken, ontwikkelt SADC een Digital Twin. “De Digital Twin is eigenlijk een virtueel testlab waarin je relevante data kunt combineren, analyseren en simuleren", vertelt Ian van Hoof, projectmanager bij SADC. “Dat stelt ons in staat om de economische en maatschappelijke consequenties van keuzes te overzien. We kijken dus niet alleen naar wat het kost en wat het oplevert, maar ook of een besluit bijdraagt aan de welvaart en aan duurzaamheidsdoelstellingen.”
Vragen stellen
Om deze Digital Twin te ontwikkelen, werkt SADC samen met MUG Ingenieursbureau, een specialist op het gebied van geo-informatie en GIS. “MUG biedt ondersteuning bij vastgoedsturing op basis van data”, vertelt Edwin Stoffelsma, projectleider Geo-ICT & data. “Dat begint met het stellen van de juiste vragen: wat willen we weten? Wat verstaan we onder leefbaarheid? Welke data hoort daarbij en hoe komen we daaraan? Pas dan kun je gaan ontwikkelen.”
ArcGIS Urban
ArcGIS Urban, een GIS-oplossing voor stedelijke ontwikkeling, vormt de basis van de Digital Twin. ArcGIS Urban verbindt verschillende data en systemen en creëert één centraal overzicht van alle projecten en plannen in de regio. De huidige Digital Twin visualiseert de omgeving in 2D en bestaat uit verschillende datalagen, zoals duurzame bereikbaarheid – de bereikbaarheid van werkplekken met het openbaar vervoer en de fiets – vastgoedwaarde en SDG (Sustainable Development Goal) -gerelateerde data. Om inzicht te krijgen in de duurzame bereikbaarheid van een locatie, zoom je in op bijvoorbeeld de loopafstand van werkplekken naar een treinstation, bus- of tramhalte. “Door deze data in ArcGIS Urban te visualiseren, worden kansen en verbeterpunten zichtbaar", zegt Edwin. “Daarmee maak je zowel strategische keuzes als ‘in welke gebieden investeren we in het OV-netwerk?’ en tactische keuzes als ‘waar moet de bushalte komen?’”
Een goede basis
“De basis staat", vertelt Edwin. “We hebben nu de ‘nulsituatie' geïmplementeerd: de uitgangssituatie waarmee we scenario's voor de toekomstvisie van de airportcorridor kunnen gaan toetsen. De volgende stap is om datamodellen te ontwikkelen om voorspellingen te doen. Denk aan de verbetering in duurzame bereikbaarheid door het doortrekken van de metrolijn.” Ook het toevoegen van databronnen staat op de roadmap. “Je kunt bijvoorbeeld modelleren wat de impact van verharding, zoals het aanleggen van een parkeerplaats, is op hittestress. Dat is een urgent thema gezien de snelheid waarmee het klimaat verandert.”
Betrokkenheid van de omgeving
Naast het sturen op maatschappelijke en economische waarde, ziet SADC meer toepassingen voor de Digital Twin. “Beleidskeuzes hebben gevolgen voor de omgeving", vertelt Ian. “ArcGIS Urban biedt mogelijkheden om stakeholders, van bestuurders tot en met omwoners, te betrekken bij het proces.” Het visualiseren van de projectplannen ondersteunt de beeldvorming van stakeholders van de visie en achterliggende argumenten. Ook het geven van feedback binnen ArcGIS Urban zelf behoort tot de mogelijkheden. Ian: “Uiteindelijk is het doel om de leefbaarheid van en waardecreatie in de regio te maximaliseren. Deze digitale en datagedreven manier van werken helpt daarbij."