15 december 2022
Drones inzetten voor de basisregistraties efficiënter in ArcGIS
Drone mapping is van nu en heeft vooral ook de toekomst. Daar kunnen de gemeenten Katwijk, Hillegom, Teylingen en Lisse over meepraten. Zij hebben de handen ineengeslagen en samen een droneteam opgericht. Drones worden ingezet voor basisregistraties. Met de verkregen beelden kunnen bijvoorbeeld vergunningen voor panden op het strand efficiënter gecontroleerd worden. “Momenteel verkennen we waar we drone mapping nog meer voor kunnen inzetten. De toepassingsmogelijkheden zijn legio”, zegt Hugo Geerlings, dronepiloot bij HLTsamen, de werkorganisatie van de gemeenten Hillegom, Teylingen en Lisse.
Samen met collega Orhan Demir, landmeter en dronepiloot bij de gemeente Katwijk, maakt Geerlings deel uit van een speciaal geformeerd droneteam dat sinds 2020 operationeel is. Het team bestaat uit zo'n zes tot zeven mensen die dit parttime doen naast hun andere werkzaamheden. Demir: "Hugo en ik zijn allebei gek van drones en hebben ons verplichte certificaat behaald om ermee te mogen vliegen. Het ROC (Remotely piloted aircraft Operator certificaat) is sinds augustus overgezet naar een exploitatievergunning. Ook moeten we regelmatig onze kennis bijspijkeren. We zitten nu als gemeenten in een innovatiefase en hebben groen licht gekregen om te bezien wat we allemaal kunnen doen op dronegebied en het benutten van de daarmee verkregen data."
Allerlei voordelen
Drone mapping biedt allerlei voordelen. Demir: “Een goed voorbeeld is hoe we met drones panden op het strand in beeld hebben gebracht om te controleren of ze voldoen aan de vergunningen. Deze gegevens hebben we verwerkt tot goede orthofoto's om op basis daarvan de exacte afmeting van deze panden te bepalen.” Geerlings vult aan: “Een praktische tool bij dit drone mapping-proces is Site Scan for ArcGIS en de integratie met ArcGIS Online. Het verzamelen, delen en direct gebruiken van data in ArcGIS biedt ons absoluut meerwaarde. Met de tools in ArcGIS Online kunnen de collega's van handhaving zelf de oppervlakte uitrekenen van de strandhuisjes. Normaal gesproken deed onze landmeter dat met een rolmaat in de hand en moest hij stuk voor stuk deze panden bezoeken. Deze manier van werken is natuurlijk sneller. In amper een paar uur tijd heb je de gewenste gegevens bij elkaar die je kunt verwerken, analyseren en delen met collega's."
Altijd de meest actuele situatie in beeld
Demir vult aan: "Andere voordelen van drones en drone mapping is dat je eenvoudiger ergens op locatie kunt komen. We bestrijken met onze gemeenten een groot gebied van zo'n 92 vierkante kilometer. Ook het invoeren van gegevens gaat sneller. En je hebt altijd de meest actuele situatie in beeld. De integratie van de Site Scan for ArcGIS met de ArcGIS Online-omgeving werkt meer dan prima. Voor Site Scan heb je ook geen zware apparatuur en lokale installatie nodig. Het is cloud-based en dus overal te gebruiken. Sowieso is het gebruikersvriendelijk en duurzamer. Dankzij drones en Site Scan zijn er minder reisbewegingen nodig. Maar een landmeter kun je er nog niet helemaal mee vervangen. Het is en en."
Meer doen
Het blijft voor Katwijk en HLTsamen niet bij de casus voor de panden op het strand. "We gaan meer doen met drone mapping in ArcGIS en zetten onder meer drones in voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). We bekijken hoe we dit kunnen gebruiken in gemeentelijke processen en worden hierin begeleid door een ArcGIS-expert. Intern willen we waar we mee bezig zijn ook meer onder de aandacht brengen bij onze collega's. Nog niet iedereen is op de hoogte van wat we doen en welke voordelen het allemaal oplevert", zegt Geerlings.
Begin er gewoon mee
Volgens Geerlings zien veel gemeenten in Nederland Katwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen (HLTsamen) als best practice op drone mapping-gebied. "We waren het eerste gemeentelijke team met een eigen drone, dronepiloot én een vergunning om bedrijfsmatig te mogen vliegen. Regelmatig krijgen we vertegenwoordigers van gemeenten over de vloer die willen kijken hoe we dingen aanpakken. Mijn advies aan andere gemeenten die er ook mee aan de slag willen is: begin er gewoon mee. Het vergt niet al te veel investeringen. Kijk waarom en waarvoor je drones wilt gebruiken. Zorg ook dat je een goed team bij elkaar brengt. Laat je informeren en adviseren door specialisten in de dronebranche en bijvoorbeeld door de experts van Esri. En zodra je drones bedrijfsmatig gebruikt, communiceer er dan over. Laat omwonenden tijdig weten, via social media, op je website en via borden, wanneer er drones worden ingezet en waar deze precies vliegen."
"O ja, nog een toevoeging. Je moet het natuurlijk ook leuk vinden om met drones te vliegen. Mijn interesse had het al veel langer. En dat geldt ook voor Orhan. Ook privé vlieg ik met drones. Het is fantastisch om te doen en de innovaties en dronetechnologie spreken mij aan. Het biedt zoveel opties. We ontdekken en leren nog iedere dag. ", besluit Geerlings.
Ook aan de slag met drones?
Is uw organisatie van plan om aan de slag te gaan met drones en/of wilt u de mogelijkheden ontdekken van drone mapping in ArcGIS? Vul dan hieronder uw contactgegevens in en er wordt op korte termijn contact met u opgenomen.