21 juni 2022
GeoWeb Gebruikersdag 2022: Zet de volgende stap met de nieuwe modules
Het voelde vertrouwd én toch anders. Na de online versie van vorig jaar kon de GeoWeb Gebruikersdag dit jaar fysiek doorgaan. De Utrechtse jaarbeurs bood als vanouds weer volop ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen. En dus trok een flink aantal bezoekers daar op 16 juni naartoe met vragen als: Waar kan er allemaal met de nieuwe modules? En welke ontwikkelingen staan ons te wachten? Op deze, en nog veel meer vragen, kwam een antwoord tijdens een inspirerende dag vol presentaties, deep dives en tips & tricks.
Tijdens één van de praktijkcases werd het thema van de dag mooi samengevat. Een medewerker van Schiphol liet zien hoe het laagspanningsnet daar in kaart wordt gebracht met GeoWeb-modules en riep zijn publiek op: “Ga ook aan de slag met de nieuwe modules, want er is een hoop te ontdekken!”
Warm welkom
Net als vorig jaar zorgden René Colijn (productmanager Esri Nederland) en Marcel Steenis (productmanager Sweco) samen voor de aftrap van de gebruikersdag. Centraal in hun verhaal stond de overgang van de HTML5-viewer naar GeoWeb Enterprise en de voordelen die daarmee gepaard gaan voor gebruikers en beheerders. In vogelvlucht namen zij hen mee door GeoWeb Enterprise en de mogelijkheden die het bijvoorbeeld biedt voor 3D en het gebruik van een focusapplicatie. En niet onbelangrijk, hoe de overstap naar Enterprise het makkelijker maakt om informatie te publiceren, de mogelijkheden die het biedt om conform AVG-richtlijnen informatie te delen en de autorisaties van gebruikers centraal te beheren. Ook stonden zij stil bij digitale toegankelijkheid en hoe GeoWeb op basis van de WCAG-richtlijnen voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt, met of zonder beperking.
Veel data in één keer ontsluiten
Daarna was het tijd voor de eerste praktijkcase. Daarin keken Marco Roest, productmanager bij Rijkswaterstaat, en Steven Schrauwen, adviseur GIS & ICT bij Sweco, samen naar de areaal informatievoorziening van Rijkswaterstaat. Zij lieten zien hoe de organisatie met ArcGIS en GeoWeb een grote hoeveelheid data uit verschillende systemen op één centrale plek, en met één interface ontsluit. Dit doen zij door via een dataketen, met gebruik van OTL, GNS en linked data, een veelvoud aan areaaldata slim te organiseren. Vervolgens stelt een virtuele dataroom, op basis van ArcGIS en GeoWeb, deze informatie integraal en overzichtelijk beschikbaar.
Modules platformbreed inzetten
Met dit succesverhaal zorgde Rijkswaterstaat voor een perfecte inleiding van de volgende presentatie, door Marina Bösche (technisch consultant) en Ernst Eijkelenboom (product consultant) van Esri Nederland. Het duo liet met verschillende voorbeelden zien welke kansen de GeoWeb-modules voor organisaties bieden. Zo lieten ze bijvoorbeeld zien hoe je modules platformbreed inzet binnen de ArcGIS portalen. En werd getoond wat de voordelen van de GeoWeb Viewer module zijn ten opzichte van de HTML5-viewer, zowel voor gebruikers als beheerders. Gebruikers zullen bijvoorbeeld verheugd zijn met de mogelijkheid om 3D-content te tonen en printen, de flexibiliteit van de layouts en de KPI-cards. Beheerders zullen met de nieuwe Viewer module al snel de voordelen ervaren van een centrale beheerapplicatie, ingebouwde OTAP-mogelijkheden en het importeren van functies uit andere apps.
Een blik op kant-en-klare data
Ellen van den Berg, coördinator bij Esri Nederland, presenteerde ArcGIS als een Web GIS waar allerlei kant-en-klare-data direct beschikbaar en benaderbaar is.Met een aantal datasets, in de Module Viewer en Reporting, liet zij vervolgens zien welke data beschikbaar is en hoe deze optimaal kan worden toegepast door gebruikers. Ook wees zij op de contenthub als dé plek om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen en updates in services.
De laatste ontwikkelingen
In de laatste sessie voor de pauze, wierpen René en Marcel een blik op de roadmap. Aan de hand van een nieuwe GeoWeb Module Search, de nieuwe monitoringomgeving VertiGIS Studio Analytics 1.0, en hosted widgets werd geschetst wat de laatste ontwikkelingen zijn, maar ook wat er nog in het vat zit.
Na een smakelijke lunch, waarna sommigen kozen voor een educatieve wandeling over het demoplein, was het tijd voor de paralelsessies. Aan de aanwezigen de moeilijke keus om te kiezen tussen 3 inspirerende sessies per ronde. Een greep hieruit:
Het laagspanningsweb van Schiphol in kaart
Als je deels verantwoordelijk bent voor één van de belangrijke vervoersaders van Nederland, dan zijn veel mensen afhankelijk van jouw werk. Des te harder werken GIS-specialisten Roan van der Kruijf en René Bootsman daarom aan het succesvol beheren van het laagspanningsnet bij Schiphol, mét behulp van GeoWeb. De sprekers lieten zien dat het werken met een gedetailleerde kaart van het netwerk een uitkomst bood in deze complexe opdracht. Zo wordt bijvoorbeeld snel inzichtelijk wat de impact is wanneer er een verdeelinrichting geschakeld wordt. In een relatief korte tijd heeft Schiphol hiermee, met verschillende GeoWeb-modules, een gebruikersbehoefte ingevuld die hen weinig beheerlast kost.
Werkprocessen slim digitaliseren met de NAK
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) staat weer voor andere uitdagingen. Zoals het opsporen van aardappelmoeheid op Nederlandse landbouwgrond. Marcel Steenis en Kees Baake (software engineer Sweco) toonden aan hoe de organisatie op zoek was naar een manier om werkprocessen voor eindgebruikers slim te digitaliseren. En dat de oplossing zat in een veldservice-applicatie, ondersteund door Geoweb Module Mobile. Hiermee kan de NAK haar werkvoorraad in één keer samenstellen, verdelen en beheren.
Van parametrisch ontwerpen naar Solarparking
Het klinkt futuristisch, maar toch is het écht van nu. Solarparking. Vincent Spijker (projectleider GIS) en Erwin Jacobs (product developer) van Sweco introduceerden de GeoWeb Solarparking-tool, waarmee dynamische haalbaarheidsanalyses gedaan kunnen worden voor verschillende locaties. Zo is in een handomdraai duidelijk welke locaties geschikt zijn voor parkeerplaatsen met zonnepanelen. Een slim én duurzaam voorbeeld van wat er allemaal bereikt kan worden door Geoweb en parametrisch ontwerpen samen te voegen.
En zo waren er nog veel meer sessies, waaronder een presentatie gegeven door onze partners van VertiGIS over de baanbrekende mogelijkheden om van ArcGIS Pro een nog productiever GIS-systeem te maken met Workflow en Printing. En de Sweco-collega’s Arjan Wilkens (GIS-architect) en Kees Baake die iedereen verrasten met de mogelijkheden om Linked Data naadloos te integreren in GeoWeb.
En hiermee werd het officiële gedeelte van de dag afgesloten. Tijdens de borrel, of bij terugkomst, daalde bij menigeen het besef in. Wat kun je veel met de nieuwe GeoWeb-modules!
Terugkijken?
Niet alles kunnen zien of een presentatie nog eens rustig bekijken? Dat kan wanneer u aanwezig was bij de GeoWeb Gebruikersdag! Hier hebben wij de presentaties voor u op een rij gezet.
Wilt u meer weten over GeoWeb of over de onderwerpen die tijdens de GeoWeb Gebruikersdag aan bod zijn gekomen? Neem dan contact op met Esri Nederland contact@esri.nl of Marcel Steenis (Sweco).