30 november 2022
Optimale projectbeheersing met de geografische tijd dankzij ArcGIS
Ruim 200 kilometer aan nieuwe kademuren in Amsterdam en verbreding van de A9 Badhoevedorp - Holendrecht. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van grote infrastructurele projecten van het Rotterdamse Managing Contractor-bureau Count & Cooper dat gespecialiseerd is in integrated project delivery. Dergelijke complexe projecten voorbereiden en uitvoeren, vraagt om optimaal stakeholdermanagement. ArcGIS is bij de innovatieve werkwijze van het bedrijf onmisbaar. Het systeem vormt dan ook de basis waarmee samenwerkende partijen, opdrachtgevers en stakeholders bouw- en omgevingsopdrachten integraal effectief en efficiënt invullen.
"Onze samenleving stelt hoge eisen aan infrastructuur en bouwplannen", zegt Dirk Bakker, Practice Lead Digital Project Management bij Count & Cooper. "De manier van samenwerken tussen alle betrokken partijen is bepalend voor het succes. Daar ligt voor een belangrijk deel onze inbreng. Wij organiseren de samenwerkingscondities en bieden professionele menskracht, technische expertise en nieuwe technologie."
DIKW-model
Duidelijk is dat er binnen bouwprojecten, zoals de verbreding van de A9 en vernieuwing van de kademuren veel informatie gegenereerd wordt die vaak locatie- en tijdgebonden is. Aannemers werken met stakeholders die allemaal geïnformeerd moeten worden tijdens de projectuitvoering. "Dat neemt tijd in beslag, maar is uitermate belangrijk voor de succesvolle realisatie van een project", zegt Coen Slagers, Project Analist bij Count & Cooper. "We maken gebruik van het zogenoemde DIKW-model. Dit staat voor Data, Information, Knowledge en Wisdom. In vier stappen werken we daarbij van ruwe data naar wijsheid, zodat we de juiste beslissingen kunnen nemen. Alles uiteraard gegenereerd via en met ArcGIS."
Data toevoegen en benutten
Bakker vervolgt: "Binnen onze GIS-omgeving waarin bouwpartners, architecten, werkvoorbereiders, uitvoerders, overheden en andere stakeholders zitten, kunnen we van alle kanten data toevoegen en benutten. Van locatiedata over leidingen tot het automatisch checken of een ontwerp past in het bestemmingsplan. Ook geluidshinder koppelen we aan bouwactiviteiten. Zo maken we tot op pandniveau een hindervoorspelling die geografisch georiënteerd is."
Visualiseren van geografische tijd
Slagers: "Niet onbelangrijk, want bij bouwprojecten heb je natuurlijk ook te maken met de omgeving en omwonenden. Zij moeten geïnformeerd worden over mogelijke geluidshinder en andere eventuele overlast, zoals trillingen en verkeershinder. En dit alles in de geografische tijd, dus: waar, wat en wanneer. GIS is dé tool voor het visualiseren van deze geografische tijd. Complexiteit versimpelen we door informatie in beeld weer te geven."
App
Voor een praktische toepassing van 'geografische tijdsinformatie' in haar projecten gebruikt Count & Cooper onder meer een app. "Hiermee maken we bijvoorbeeld geautomatiseerde bewonersbrieven waarin we vermelden waar en wanneer er hinder is. Bij de verbreding van de A9 hebben we te maken met 100.000 omwonenden. Zij willen uiteraard weten wanneer er werkzaamheden plaatsvinden en of deze mogelijke overlast met zich meebrengen. Dankzij de data weten we precies op hoeveel afstand van een woning er wordt gewerkt en hoeveel decibel aan geluidshinder mensen buiten hun woning ervaren. Ook bij het kademuur-project in Amsterdam gebruiken we de app. Je kunt je voorstellen dat bij het in de grond trillen van damwanden er geluidshinder is."
Focus op projecten
ArcGIS is de spil in de werkzaamheden van Count & Cooper. Bewust kiest het bedrijf ervoor om het onderhoud en beheer uit te besteden aan Esri. "Zo houden we de focus op onze eigen strategie, onze groeiambities en onze projecten. We ontberen ook de kennis voor optimaal onderhoud en beheer. Daarom gebruiken we de Managed Services-optie, waarbij Esri zorgt voor upgrades, ondersteuning en maandelijkse rapportages. Dat bespaart ons tijd en geld", zegt Bakker.