17 mei 2022
Pahlplatz versnelt de realisatie van nieuwe laadpalen met behulp van Esri API's en SDK's
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor de aanschaf van een elektrisch voertuig is de beschikbaarheid van voldoende laadpalen. Het liefst op loopafstand en zonder iedere dag te hoeven strijden om een plek. Aan de gemeenten de uitdaging om voldoende laadpalen te realiseren en eerlijk te verdelen. In opdracht van de gemeente Waalre ontwikkelde Jeroen Verdonschot daarom Pahlplatz, een applicatie die de meest geschikte locaties voor laadpalen aanwijst, zodat de gemeente deze ter beschikking kan stellen aan bewoners. Daar was een kaart voor nodig én een uitgebreide dataset om de analyse uit te voeren. In de API's en SDK's van Esri vond Jeroen de oplossing.
Om elektrisch rijden te stimuleren, ontwikkelde de gemeente Waalre een heldere visie voor het plaatsen van laadpalen. Die visie moet bewoners het toekomstperspectief bieden om de overstap naar een elektrisch voertuig te maken. Want de bestaande procedure, het behandelen van individuele aanvragen van bewoners, kost veel tijd en biedt bewoners geen zekerheid. Daarom wilde de gemeente in één keer een verkeersbesluit nemen dat minimaal tot en met 2027 toestemming verleent voor het plaatsen van laadpalen op de meest geschikt bevonden plekken. Of een plek geschikt is, hangt af van een groot aantal criteria. Van het aantal en type woningen in de buurt tot en met de capaciteit van het elektriciteitsnet. De applicatie moest in staat zijn al die datapunten te verbinden en te analyseren en de geschikte plekken aan te wijzen op een overzichtelijke kaart.
Een kaart die alles kan
In zijn onderzoek naar achtergrondkaarten vergeleek Jeroen de bekende aanbieders, zoals Mapbox en Google Maps, met ArcGIS. ArcGIS bleek al eerder de juiste oplossing voor zijn uitdaging, vertelt Jeroen. “Naast webontwikkelaar ben ik architect. Ik kwam in aanraking met ArcGIS toen ik goede digitale onderleggers voor bouwkundige tekeningen zocht. Tot dat moment kon ik die niet vinden.” Uitgebreidheid, flexibiliteit en kwaliteit gaven de doorslag om ArcGIS ook te gebruiken voor zijn applicatie voor laadpalen. “Vrijwel iedere vraag die ik had, werd beantwoord door De Levende Atlas van ArcGIS. De hoeveelheid data die De Levende Atlas biedt, is krankzinnig”, legt Jeroen uit. “Door middel van API kon ik die data in één keer integreren in Pahlplatz, in plaats van allerlei losse oplossingen aan elkaar te knopen. De tijd die je daarmee wint, valt niet te onderschatten. Bovendien zijn de API's flexibel en de kosten voor de licentie heel overzichtelijk.”
Levende Atlas
De Levende Atlas is een uitgebreide collectie van locatiegegevens, die door een deskundig team zijn gecontroleerd en gecureerd. Vul uw bestaande database aan met kwaliteitsdata van betrouwbare databronnen. Gebruiksklare datasets die bestaan uit demografische gegevens, adressen en gebouwkenmerken, basisregistraties, luchtfoto’s en regelmatig bijgewerkte achtergrondkaarten. Embed gebruiksklare data in uw eigen applicaties en workflows met locatieservices. Zeker wanneer performance en schaalbaarheid belangrijk zijn.
Persoonlijk contact
Er zat ook een uitdaging aan de grote hoeveelheid mogelijkheden: de uitgebreide documentatie. Rechtstreeks schakelen met de ontwikkelaars van Esri om vragen te stellen of bepaalde keuzes te bevestigen, versnelde en vereenvoudigde het ontwikkelproces. “Zij wisten precies wat wel en niet mogelijk was", vertelt Jeroen. “Daarom adviseer ik andere ontwikkelaars om hun plannen van tevoren met Esri te bespreken. Ze zijn heel benaderbaar voor vragen en adviseren je graag. Zo ontdekte ik dat ArcGIS integreert met AutoCAD. Dat hielp mij enorm.”
Live en goedgekeurd
Op 16 maart presenteerde de gemeente Waalre haar 'Plankaart publieke laadpalen', die de door Pahlplatz gegenereerde kaart weergeeft met alle mogelijke laadpaalposities tot en met 2025. Bewoners kunnen de posities inzien en, na afloop van de bezwaartermijn, een leverancier inschakelen om één of meerdere laadpalen te plaatsen. Zonder aanvullende procedures. Om bewoners mee te nemen in de achterliggende analyse en de werking van de technologie, maakte Jeroen gebruik van ArcGIS StoryMaps. “StoryMaps combineert tekst, zoals uitleg over het beleid van de gemeente Waalre, met interactieve kaarten en afbeeldingen. Het is een tool om je verhaal op een krachtige en visueel aantrekkelijke manier te presenteren", aldus Jeroen.
De goedkeuring van de applicatie door de gemeenteraad van Waalre is een grote mijlpaal voor Jeroen. “Het is niet langer een idee. Het is live en het is technisch geborgd.” ArcGIS is nu ook de default voor zijn andere projecten. “De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik raad iedereen aan om kosteloos een developeraccount aan te maken en te ontdekken welke informatie je eruit kunt halen. De hoeveelheid informatie is echt gigantisch.”