4 oktober 2022
Samenwerkingspatronen tussen eigenaren, AEC-bedrijven en milieuadviesbureaus
Bedrijven in de architectuur, engineering en constructie (AEC) en milieu adviesbureaus (EC) zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om te communiceren en samen te werken in projecten. Maar al te vaak mist er bij projectteams een goede communicatie- en samenwerkingsstrategie.
Goed nieuws is dat steeds meer AEC-bedrijven beginnen te werken volgens de ISO19650-normen voor het leveren van BIM- en GIS-content voor de gebouwde en natuurlijke wereld. Ook wordt er vanuit de industrie steeds vaker samengewerkt tussen de BIM- en GIS-technologie.
Een mooi voorbeeld hiervan is de ISO19650 in de StoryMap van Khaled Alhoz (June 22, 2022).
Esri erkent de complexiteit van projecten onderkennend heeft Esri verschillende aanpakken, schema's en licentiemodellen ontwikkeld ter ondersteuning voor zowel projectsamenwerking als -levering.
Voordat we dieper in gaan op dit onderwerp, definiëren we eerst wat een AEC-project inhoudt. Een project is een reeks van verschillende taken die moeten worden voltooid om een specifiek succesvol resultaat te bereiken.
Neem als voorbeeld een contract voor een project om in de binnenstad een gebied voor gemengd gebruik te ontwikkelen of een project voor het saneren van vervuild gebied. In deze scenario's levert de AEC-samenwerkingsservices in de vorm van een project.
Ook is het belangrijk om na te gaan wat niet gezien wordt als een project, aangezien dit ook voorkomt binnen de AEC-markt. De volgende voorbeelden worden gezien als commerciële aanbiedingen.
Een oplossing of product dat regelmatig wordt verkocht op de commerciële markt of rechtstreeks aan klanten.
Als een AEC-bedrijf GIS content maakt, data en apps host en dit voortdurend beheert. Dus effectief fungeer als de GIS-afdeling van een bedrijf voor een klant.
Het fundamentele verschil in deze geschetste scenario's is dat er sprake is van marktgerichte commerciële aanbiedingen waarbij inkomsten worden gegenereerd met de Esri-technologie (bijvoorbeeld ArcGIS named users) voor een eindklant of een derde partij. Voor beide scenario's heeft Esri aanbiedingen die de einddoelen en doelstellingen van de AEC ondersteunen. Deze twee sporen moeten worden onderscheiden voor AEC en andere commerciële entiteiten die ArcGIS gebruiken, omdat het de aanpak verandert die men moet volgen om resultaten te leveren aan hun klanten.
Projecten
Vanuit een ISO19650-perspectief wordt samenwerken gezien als communicatie en coördinatie tussen twee of meerdere partijen. In deze situatie is er één aanwijzende partij (appointed party) die het project initieert, financiert en de eindverantwoordelijkheid draagt. In vele gevallen is dit een overheidsinstantie of een elektriciteitsbedrijf.
Er kunnen één of meerdere appointed parties zijn. Dit zijn organisaties en/of bedrijven die zijn aangesteld om het werk te doen. Vaak zijn dit AEC-bedrijven of milieu adviesbureaus.
Als er gesproken wordt over samenwerking voor projecten zijn er twee primaire patronen die Esri aanbeveelt:
Directe samenwerking - tussen de klant en zijn leveranciers (bijv. AEC-bedrijven).
Samenwerking op het gebied van projectlevering - tussen de AEC en externe partijen (klanten, belanghebbenden, onderaannemers, enz.).
Directe samenwerking
Als we het hebben over samenwerking, is directe samenwerking het beste. Dit betekent dat als een stad een project uitvoert, zij binnen de het concept van de ISO19650 de aanstellende partij en de AEC-bedrijven de Delivery Teams.
Dit betekent ook dat de gemeente (of de aangewezen partij) het voortouw moet nemen bij het coördineren om het project te laten slagen. Dit helpt ook om de overgang van de oplevering van realisatie naar de exploitatie door de stad te stroomlijnen.
Hoe ziet dit er praktisch uit? Idealiter zou de stad (of de aangewezen partij) het centrale databeheersysteem hosten van waaruit alle andere delivery teams rechtstreeks verbinding maken en samenwerken. De volgende afbeelding illustreert een voorbeeld waarin de stad ervoor heeft gekozen om vanuit het interne systeem een samenwerkings- en leveringsomgeving met firewall te hosten. Dit maakt eenvoudig de samenwerking met het Appointed Party (AEC1) Delivery-team mogelijk via Partnered Collaboration.
Dit ondersteunt ook de uitbreiding van het project naar extra AEC-delivery teams. En dit is de onvermijdelijke evolutie van een project, omdat het zeldzaam is dat één AEC-bedrijf alle aspecten van een project uitvoert (bijv. milieuvergunningen; architectuur en ontwerp; engineering; constructie; constructiebeheer en oplevering).
Deze directe samenwerking tussen de aanwijzende (de stad) en de aangestelde partijen (AEC's) is het meest logische patroon en vermindert de kosten en complexiteit rond contentbeheer, licenties en identiteitsbeheer.
Bij een rechtstreekse samenwerking, in een scenario als dit, wordt er gesuggereerd dat er enige scheiding is tussen de productiesystemen van de stad en de systemen voor projectcoördinatie en levering. De meest gebruikelijke manier om dit te laten werken is via een ArcGIS Online Partnered Collaboration.
Delen via Partnered Collaboration is in dit scenario zinvol omdat het voor beide partijen (AEC en de stad) mogelijk is om te scheiden, maar toch bidirectioneel samen te werken. Dit leidt tot een nauwe samenwerking, in tegenstelling tot een kopie of het verwijzen naar gegevens van de ene omgeving naar de andere. Om dit mogelijk te maken zullen beide partijen met ArcGIS Online moeten werken.
Nu kan het AEC 1-bedrijf eenvoudig kritieke milieu- en sociale gegevens delen die zijn verzameld om het vergunningsproces rechtstreeks met de stad te ondersteunen. De stad kan deze veranderende inhoud veilig beoordelen terwijl deze wordt ontwikkeld. Zo kunnen eventuele projectproblemen veel eerder worden geïdentificeerd. Deze aanpak opent ook deuren voor toekomstige samenwerkingsmogelijkheden op projectniveau naarmate aanvullende fasen van het werk beginnen. Nu het vergunningsproces is afgerond, kan de gemeente AEC2 en AEC3 uitnodigen om in beeld te komen om het ontwerp- en engineeringwerk te starten.
Samenvattend wordt er dus gebruik gemaakt van Partnered Collaboration om inhoud te delen tussen de verschillende AEC's en de stad. Hierdoor kan de stad bepalen welke van de AEC-aannemers gegevens voor ontwerp en engineering over milieuvergunningen van AEC1 kunnen zien op basis van geografie en behoefte.
Als het gaat om dit soort directe samenwerkingen kunnen veel projectinitiatiefnemers, zoals een stad, geen projectcoördinatieomgeving beheren. In dat geval worden er vaak AEC-bedrijven, Esri Business Partners of Esri distributeurs bij betrokken. Zij kunnen namens de stad optreden om de projectomgeving voor de stad te beheren. Dit komt vooral veel voor bij mega-infrastructuurprojecten zoals High-Speed Rail 2 in Engeland. Voor dat project had HS2 niet de mogelijkheid of ervaring om een coördinerende ArcGIS-projectomgeving te beheren, dus huurden ze Esri UK in om de projectsamenwerkingsomgeving voor de duur van het project te beheren. Deze aanpak hielp vervolgens de vele AEC-leveranciers die betrokken waren om onder één systeem af te stemmen in plaats van constant te moeten puzzelen om te bepalen welk bedrijf de steeds groter wordende GIS- en BIM-inhoud beheert.
Het is een logisch samenwerkingsmodel, maar vereist wel een zekere mate van volwassenheid van alle betrokken partijen. De praktijk laat zien dat het niet altijd zo soepel verloopt. Daarom heeft Esri een secundaire optie gecreëerd wanneer dit ideale samenwerkingsscenario niet kan worden gerealiseerd, zoals in het HS2-voorbeeld.
Samenwerkingspatronen tussen eigenaren, AEC-bedrijven en milieuadviesbureaus
In scenario's waarin er niet rechtstreeks samengewerkt kan worden, kan het nodig zijn om een zogenaamd Project Delivery Subscription (PDS) te implementeren. Een Project Delivery Subscription is een ArcGIS Online-omgeving die fungeert als intermediair tussen de AEC en zijn klanten, partners en onderaannemers.
De belangrijkste beweegreden achter een PDS is het belang om veilig samen te werken met derde partijen, terwijl de scheiding tussen interne productiesystemen behouden blijft. Een tweede beweegreden achter een PDS is de mogelijkheid om licenties te gebruiken in een projectomgeving met derden. AEC-bedrijven kunnen medewerkers van buitenaf uitnodigen zonder hun bestaande licentieovereenkomsten te schenden.
Los van dit, is het isoleren van projectwerk voor een klant een best practice, omdat het ervoor zorgt dat er geen cross-over is tussen andere AEC-klantprojecten. Het simpelweg gebruiken van groepen binnen ArcGIS Online of ArcGIS Enterprise biedt geen garantie voor de veiligheid van de informatie wanneer de omgeving door veel partijen wordt gebruikt (bijvoorbeeld een multi-tenancy-omgeving). Een PDS is handig omdat het een natuurlijke isolatie creëert rond specifieke klanten of projecten. Het wordt een extern gericht system of engagement met een heel specifiek doel: het project opleveren.
Er zijn verschillende instellingsopties voor PDS-omgevingen, maar de meest voorkomende is via ArcGIS Online omdat er minder beheer- en overheadkosten nodig zijn om te onderhouden. Ongeacht hoe een PDS wordt ingezet, is het verstandig voor het AEC-bedrijf om een stap terug te doen en een informatiebeheerplan op te stellen waarin duidelijk wordt uiteengezet hoe de PDS wel en niet wordt gebruikt.
Als voorbeeld; het AEC2-bedrijf moet ontwerpalternatieven communiceren voor het stadsproject. In dit scenario wil de stad het AEC2-bedrijf geen toegang geven in de interne productieomgeving. Ze heeft de firma AEC2 gevraagd om de inhoud van het project te hosten terwijl het project loopt. In dit geval zal de AEC2 abonnementen op projectlevering ondersteunen om samenwerking en levering te bevorderen. Hun project \ taak is om ontwerpalternatieven te leveren. Ze moeten een breed scala aan inhoud communiceren, zoals een basiskaart, gegevens voor het vastleggen van drones, 2D\3D-ontwerptekeningen, verkeersplannen en ontwerpeffectbeoordelingen. Het AEC2-bedrijf zal PDS gebruiken om ‘gepubliceerde’ gegevens rechtstreeks aan de stad en de belanghebbenden van het project te communiceren.
Bovendien heeft de stad het AEC2-bedrijf gevraagd om publieke opmerkingen over de ontwerpalternatieven te ondersteunen. In dit geval zullen ze gebruik maken van ArcGIS Hub Premium vanuit de ArcGIS PDS om een openbare website te maken. Hiermee communiceren ze de intentie van het project en vragen ze om feedback van de gemeenschap. Hiervoor heeft de gemeente raadpleeg toegang nodig tot de PDS-omgeving via ArcGIS Online Viewer Named User. Het AEC2-bedrijf zal de PDS-omgeving moeten uitbreiden om met Hub Premium te kunnen werken, om zo inloggegevens te krijgen waarmee ze openbare feedback kunnen volgen en beheren.
Het AEC2-bedrijf zal achter de schermen content verzamelen en creëren binnen de ArcGIS-Enterprise. Zodra de gegevens klaar zijn om gepubliceerd te worden, worden deze gedeeld via samenwerkingsmechanismen met ArcGIS Online. Belangrijk om te weten is dat een ArcGIS Enterprise-omgeving maar met één ArcGIS Online-omgeving kan samenwerken. Om deze reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een PDS-configuratie die gebruikmaakt van een enkelvoudige ArcGIS Online-omgeving om als publicatieomgeving te fungeren. Een vereiste voor dit implementatiepatroon is de 1:1-regel en de mogelijkheid om op te treden als een coördinerende proxy voor alle extern gepubliceerde inhoud van de ArcGIS Enterprise van een AEC-bedrijf.
AEC Project Delivery is alleen bedoeld als tussenoplossing wanneer de initiatiefnemer van het project (de stad) geen gegevens kan of wil hosten en er nog steeds behoefte is om samen te werken en digitaal aan te leveren. Zelfs wanneer PDS voor projecten wordt gebruikt, is het heel gebruikelijk om aan het begin van het project de hele omgeving aan de stad over te dragen om de digitale gegevens van het project in handen te nemen en de doorlopende onderhoudworkflows te ondersteunen.
Commerciële oplossingen
Soms, wanneer een AEC Intellectual Property (Intellectueel Eigendom) heeft gecreëerd rond services die ArcGIS gebruiken, zien ze een mogelijkheid om een herhaalbare oplossing of product te maken. In dit geval wijzigt de discussie van eenvoudige projectsamenwerking naar herhaalbare oplossingen die met commerciële winst worden verkocht. Daarom stappen we in deze scenario's af van samenwerking en wordt er gesproken over platform-as-a-service- of partnersamenwerkingsscenario's. Neem voor meer informatie over deze scenario's contact op met uw accountmanager of partnermanager bij Esri Nederland.