4 oktober 2022
Sneller en nauwkeurig data verzamelen met drone mapping
"Het is machtig mooi om te doen. Ook in mijn vrije tijd vlieg ik met drones", zegt Rindert van der Kooi, dronecoördinator en dronepiloot bij Wetterskip Fryslân. Sinds 2019 zet het waterschap drones in voor waterbeheer. Momenteel loopt er een pilot om de nauwkeurigheid van dronebeelden volgens landmeetkundige eisen te toetsen. Onder meer voor de mutaties van de voor overheden verplichte Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).
Drone mapping biedt volgens Van der Kooi talloze voordelen. "Het is efficiënter. Met een drone verzamelen we sneller data dan met traditionele methoden, zoals luchtfotografie. Ook is het veiliger; de drone vliegt op veilige afstand van de te 'mappen' objecten. Het is bovendien duurzamer en nauwkeuriger. Daarnaast vergaar je de meest actuele beelden en zijn gewijzigde situaties direct zichtbaar." Op dit moment beschikt het waterschap over zes drones en twintig medewerkers die gecertificeerd zijn om ermee te vliegen. Van der Kooi heeft in 2017 zijn certificaat voor dronepiloot behaald.
Leuk om zelf aan de knoppen te draaien
Van der Kooi en zijn collega's maken allemaal gebruik van ArcGIS Drone2Map voor het inwinnen en verwerken van dronebeelden. "Dat doen we sinds 2020/2021", aldus Van der Kooi. "We hebben hiervoor gekozen, omdat we met ArcGIS Drone2Map data kunnen verwerken op de pc, in plaats van in de cloud. Ik ben zo meer in control en kan sturen in het proces van verwerking, en daarmee op resultaat. Ik stel de drone zelf in, controleer de beelden en samen met een collega finetune ik deze waar nodig. Het is leuk om zelf aan de knoppen te draaien. We boeken ook tijdwinst. De traditionele manier van data vergaren en verwerken kost ons zo'n zes tot zeven uur. Met drone mapping en verwerking via ArcGIS Drone2Map zijn we alles bij elkaar ongeveer twee tot drie uur kwijt. Verder is ook de naadloze integratie met ArcGIS Pro handig voor analyses."
Niet veel nodig
Volgens Van der Kooi is drone mapping vooral een kwestie van veel doen. "Het vergt een dosis gezonde interesse en de bereidheid om je kennis voortdurend bij te spijkeren. De techniek staat namelijk niet stil. Je bent nooit uitgeleerd. Er zijn allerlei opfriscursussen en programma's als het gaat om drone mapping en dataverwerking. Bij het waterschap hebben we gemerkt dat er feitelijk niet veel nodig is om met drone mapping aan de slag te gaan. Voor organisaties die dat ook willen, zou ik zeggen: begin bij de basis, doe het vanuit enthousiasme. Volg een basiscursus dronevliegen. Weet wat je in kaart wil brengen en gebruik het juiste platform. En vooral: krijg het dronevliegen onder de knie. Het is bovendien redelijk betaalbaar. De investeringen verdien je in no-time terug."
Pilot
Zoals gezegd, bevindt de mutatiesignalering BGT zich nu nog in de pilotfase. "Zodra de nauwkeurigheid van de dronebeelden voldoet aan de toetsing volgens landmeetkundige eisen gaan we hier officieel mee aan de slag. De BGT is een digitale kaart die op twintig centimeter nauwkeurig is en de inrichting laat zien van de fysieke omgeving. We hebben bijvoorbeeld getest met een 3D-drone-opname van ons hoofdkantoor om te controleren hoe nauwkeurig dronebeelden waren. Daar zat een afwijking in, maar op basis van brondata kunnen we die afwijking achterhalen. Toch blijft het traditioneel landmeten onmisbaar om onze assets nauwkeurig in kaart te brengen. Desalniettemin is het een sterke combinatie met dronebeelden."
Toekomst
Van der Kooi: "We breiden onze drone mapping-activiteiten sowieso uit de komende jaren. Er zijn twintig vraagstukken om mee aan de slag te gaan in de toekomst. We hebben de ambitie om met een multispectraal camera en infrarood de gewastoestand vast te leggen. Als de zon schijnt, vliegen onze drones eropuit, want gewassen die dor of droog zijn geven een andere weerkaatsing dan een gezond gewas. In ArcGIS Drone2Map kunnen we dan een GIS-analyse van gewasclassificaties maken. Of bijvoorbeeld een index maken over bodem-biomassaopslag. Daarnaast willen we via warmtebeelden afkeringen voor overstromingen inspecteren. Zelf win ik de dronebeelden in en verwerk deze in verschillende 2D- en 3D-informatieproducten, zoals orthomozaïek, DTM en DSM. Vervolgens kunnen de GIS-specialisten bij ons waterschap hier verdere analyses mee doen en de data optimaal benutten. Er liggen dus volop uitdagingen voor het waterschap. Zoals ik al eerder aangaf, ben je op dit vlak nooit uitgeleerd. Ik heb de ambitie om mij verder in dit vakgebied te verdiepen."
Is uw organisatie van plan om aan de slag te gaan met drones en/of wilt u de mogelijkheden ontdekken van drone mapping in ArcGIS? Vul dan hieronder uw contactgegevens in en er wordt op korte termijn contact met u opgenomen.